Vicepreşedintele Bitcoin Foundation este acuzat de spălare de bani prin intermediul monedei virtuale

Vicepreşedintele Bitcoin Foundation, Charlie Shrem, este acuzat în Statele Unite de conspiraţie pentru spălare de bani, de 1 milion de dolari, prin intermediul monedei virtuale.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 17:50
Vicepreşedintele Bitcoin Foundation este acuzat de spălare de bani prin intermediul monedei virtuale

Shrem, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat luni, la sosirea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, după ce a susţinut un discurs la Amsterdam, relatează Bloomberg.

Bitcoin Foundation reprezintă operatorii şi deţinătorii de monede bitcoin în faţa unei comisii înfiinţate de autorităţile financiare americane pentru supravegherea tranzacţiilor cu moneda virtuală.

Shrem a fost şi director general al BitInstant, o platformă de tranzacţionare a bitcoin, nefuncţională de la începutul acestui an.

Prin inculparea lui Shrem, un susţinător proeminent al monedei virtuale, numit de procurori „un milionar bitcoin”, autorităţile americane au ajuns în cercul de persoane responsabile cu promovarea şi standardizarea monedei.

Shrem a negat toate acuzaţiile.

„Bitcoin este pe cale să fie instituţionalizată. Într-o primă fază a fost exploatată de infractori, pentru că era încă nouă şi accesibilă. Pe măsură ce mai mulţi investitori şi oameni de afaceri s-au implicat, va fi tot mai greu să fie utilizată în scopuri ilicite”, a spus Gil Luria, analist la compania Wedbush Securities în Los Angeles.

Shrem a fost eliberat pentru o cauţiune de 1 milion de dolari, dar trebuie să rămână în arest la domiciliu. Procurorii au explicat că există riscul ca acesta să plece din ţară, având în vedere că obişnuieşte să călătorească mult, are o avere de 6 milioane de dolari, conform declaraţiilor proprii, şi deţine un avion personal.

Bitcoin a fost lansată în 2008 de un grup de programatori, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto. Moneda virtuală poate fi generată, într-un număr limitat, de utilizatorii unui program special creat, prin efectuarea unor calcule matematice complexe, şi nu este reglementată de vreo autoritate centrală.

Moneda virtuală a devenit tot mai populară în rândul comercianţilor din întreaga lume, care vând de la bilete la meciuri de baschet şi până la mixere de bucătărie.

Shrem a descoperit bitcoin în 2011, în timp ce era student la Brooklyn College, şi a înfiinţat BitInstant, care permitea clienţilor să cumpere moneda virtuală. În prezent, activităţile BitInstant sunt suspendate, iar clienţii nemulţumiţi au intentat un proces colectiv împotriva acesteia, sub acuzaţia de înşelătorie.

Procuratura federală a lansat un prim proces legat de bitcoin în octombrie anul trecut, împotriva lui Ross William Ulbricht, operatorul platformei de tranzacţionare Silk Road, acuzat de spălare de bani. Ulterior, alte trei persoane au fost puse sub acuzate, pentru că au ajutat la operarea acestei plaforme. Toţi acuzaţii pledează nevinovat, la un tribunal din Manhattan. O altă acuzaţie este cea de efectuarea fără licenţă a operaţiunilor de transfer de bani.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile, care va permite românilor să-şi poată monta panouri fotovoltaice pentru......
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla ...
Autostrada Bucureștiului: Asocierea Pizzarotti – Retter, desemnată din nou câștigătoare pe lotul 1 al A0 Nord
Autostrada Bucureștiului: Asocierea Pizzarotti – Retter, desemnată din nou câștigătoare pe lotul 1 al A0 Nord
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat marți câștigătorul pentru proiectarea ...
ONRC: Numărul firmelor şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022 a crescut cu 10%, faţă de perioada similară din anul trecut
ONRC: Numărul firmelor şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022 a crescut cu 10%, faţă de ...
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 10,68% ...