Vicepreşedintele companiei care vinde României rachete Patriot crede că atacurile cibernetice sunt cele mai mari ameninţări din ziua de azi

Atacurile cibernetice reprezintă, în ziua de azi, cel mai mare pericol la adresa comunităţii internaţionale, crede John Harris, vicepreşedintele Raytheon, compania americană de la care România se va dota cu sisteme de rachete antiaeriene Patriot.
Economica.net - sâm, 17 feb. 2018, 19:07
Vicepreşedintele companiei care vinde României rachete Patriot crede că atacurile cibernetice sunt cele mai mari ameninţări din ziua de azi

„Ameninţările cibernetice sunt una dintre cele mai mari şi mai importante ameninţări pentru ţară şi pentru aliaţii noştri. Una dintre principalele dificultăţi în gestionarea ameninţărilor cibernetice este faptul că tehnologia necesară este foarte accesibilă. Ceea ce permite unui număr mare de indivizi, organizaţii guvernamentale sau actori independenţi, să deruleze operaţiuni cu un impact negativ puternic asupra societăţii. Sute de mii de produse malware sunt create în fiecare zi şi se află la dispoziţia unui număr mare de indivizi şi organizaţii”, a spus Harris, intervievat de CNBC la Conferinţa de Securitate de la Munchen, care se desfăşoară în acest weekend.

John Harris este vicepreşedinte al Raytheon şi CEO al Raytheon International, divizia companiei care se ocupă de afacerile din afara Statelor Unite.

Unul din fiecare 131 de emailuri trimise anul trecut a conţinut malware, iar numărul atacurilor de tip ransomware a crescut cu 36% în 2017, potrivit datelor companiei de software de securitate Symantec.

„Datoria noastră este să ne asigurăm că înţelegem de unde vin aceste ameninţări, că dezvoltăm arhitecturi care să reziste şi care îi ajută pe clienţii noştri să se apere”, a adăugat Harris.

Guvernul Statelor Unite a alocat, în 2016, 28 de miliarde de dolari pentru prevenirea şi combaterea atacurilor cibernetice împotriva ţintelor comerciale sau guvernamentale, faţă de 7,5 miliarde de dolari în 2007. Bugetul va continua probabil să crească în 2018.

Ameninţările informatice au început, mai ales în ultimii ani, să tensioneze relaţiile diplomatice dintre naţiuni. Scandalul privind imixtiunea Rusiei, prin atacuri cibernetice, în alegerile prezidenţiale din 2016 încă nu s-a stins în SUA, în timp ce puteri europene precum Marea Britanie, Germania şi Franţa au luat măsuri pentru a preveni astfel de campani.

China şi Coreea de Nord sunt şi ele vizate de suspiciuni din partea guvernelor occidentale. FBI, CIA şi NSA, cele mai mari agenţii de informaţii şi contrainformaţii din SUA, au avertizat în urmă cu câteva zile, în timpul unor audieri în Congres, că smartphne-urile produse de companii chineze, precum Huawei şi ZTE, ar ridica riscuri de securiate pentru utilizatorii americani. Avertismentul poate fi interpretat şi ca o promovare a intereselor comerciale americane, având în vedere investiţiile generoase anunţate de Apple în Statele Unite după instalarea administraţiei Trump la Casa Albă.

„Atacurile cibernetice au devenit o zonă importantă de focus pentru compania noastră, unul dintre principalele motoare de creştere atât pe partea de contracte de apărare, cât şi în zona comercială. Cu cât lumea devine mai interconectată, cu atât suntem mai vulnerabili. Înţelegem aceste vulnerabilităţi şi aceste ameninţări şi am dezvoltat sisteme şi soluţii care ne oferă oportunitatea de a ne proteja reţelele, produsele şi clienţii”, a conchis Harris, vicepreşedintele Raytheon.

Compania a fost fondată în 1922 şi are sediul în Waltham, Massachusetts.

Statul român se pregăteşte să cumpere sisteme de rachete sol-aer Patriot de 3,9 miliarde de dolari de la Raytheon, parte a programului de achiziţii pentru Apărare. Tot Raytheon ar urma să livreze României rachete aer-aer AMRAAM.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...