Viitorul comisar pentru servicii financiare promite să reglementeze criptomonedele precum Libra

Criptomonedele ar putea avea un efect sistemic asupra stabilităţii financiare şi ar trebui reglementate de Uniunea Europeană, a declarat marţi viitorul comisar european pentru servicii financiare, Valdis Dombrovskis, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 08 oct. 2019, 12:22
Viitorul comisar pentru servicii financiare promite să reglementeze criptomonedele precum Libra

Cu prilejul audierii sale de către Parlamentul European, Valdis Dombrovskis a spus că ar trebui examinat impactul criptomonedelor asupra unor domenii precum stabilitatea financiară, stabilitatea monetară, protecţia datelor şi combaterea spălării banilor.

„Europa are nevoie de o abordare comună cu privire la criptomonedele precum Libra. Intenţionez să propun o nouă legislaţie în acest domeniu. Trebuie să reglementăm Libra, să o supervizăm în UE atât din punct de vedere al stabilităţii financiare cât şi al protecţiei investitorilor”, a spus Dombrovskis europarlamentarilor.

În luna iunie a acestui an, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook susţine că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede precum bitcoin.

Potrivit lui Dombrovskis, proiectul Libra, chiar dacă nu este încă operaţional, ar putea reprezenta un risc la adresa stabilităţii financiare având în vedere amploarea sa, în condiţiile în care milioanele de utilizatori Facebook din Europa ar putea utiliza noua monedă digitală. Dombrovskis a adăugat că noile reglementări ar trebui să se concentreze pe apărarea stabilităţii financiare, protejarea consumatorilor şi abordarea riscurilor spălării banilor prin intermediul criptomonedelor.

În prezent, în Uniunea Europeană nu există reglementări specifice cu privire la monedele digitale, deoarece acestea au fost considerate prea mici pentru a pune în pericol sistemul financiar. Însă planurile celor de la Facebook au tras un semnal de alarmă astfel că în prezent blocul comunitar vrea să determine G20 să adopte măsuri globale cu privire la criptomonede.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...