Vitesco Technologies evaluează oferta publică de cumpărare a Schaeffler

Consiliul de Supraveghere al Vitesco Technologies, companie cu activități importante și în România, a format un Comitet Special independent pentru a evalua oferta publică de cumpărare a Schaeffler.
Robert Stan - vin, 27 oct. 2023, 14:20
Vitesco Technologies evaluează oferta publică de cumpărare a Schaeffler

Așa cum scria Economica.net încă de la începutul lunii octombrie, grupul german Schaeffler a făcut o ofertă pentru a prelua compania Vitesco Technologies, fostă divizie Continental AG. Toate cele trei entități au activități în România.

Conform primelor informații, Schaeffler a făcut o ofertă de achiziție a producătorului de componente pentru vehicule electrice și mașini cu combustie internă Vitesco Technologies într-o afacere de 3,64 miliarde de euro. Pusă în context, informația arată o consolidare a afacerilor familiei Schaeffler, cea care deține atât propria companie cât și pachete importante de acțiuni la Vitesco Technologies și la grupul Continental AG.

Acum, Vitesco Technologies a anunțat că atât Consiliul Executiv cât și și Consiliul de Supraveghere „își vor respecta obligațiile fiduciare de a evalua oferta publică voluntară de cumpărare pentru toate acțiunile în circulație companiei și înglobarea Vitesco Technologies în Schaeffler AG ținând cont de interesul tuturor părților interesate, inclusiv al tuturor acționarilor, precum și al companiei și al angajaților săi”.

În plus, „Consiliile de administrație notează îngrijorările pe care le-au exprimat acționarii și reprezentanții angajaților Vitesco Technologies de când a fost anunțată oferta nesolicitată a Schaeffler. Aceste preocupări se ancorează în jurul prețului oferit și perspectivelor Vitesco Technologies într-o nouă entitate”.

Ca atare, Consiliul de Supraveghere al Vitesco Technologies a format un Comitet Special independent pentru a evalua oferta publică de cumpărare a Schaeffler. Acest comitet special este format exclusiv din membri ai Consiliului de Supraveghere fără un mandat la Schaeffler.

În evaluarea ofertei, Comitetul Executiv și Comitetul Special al Consiliului de Supraveghere „vor stabili dacă prima oferită de Schaeffler acționarilor Vitesco Technologies este adecvată financiar, recunoscând valoarea companiei și perspectivele de creștere profitabilă pe o piață care oferă un potențial extraordinar. Pe lângă implicațiile financiare pentru acționarii Vitesco Technologies, aceștia vor evalua și modul în care fuziunea planificată de Schaeffler va afecta capacitatea companiei de a-și atinge obiectivele strategice și forța de muncă a companiei”.

O declarație motivată cu privire la ofertă, inclusiv o recomandare către acționari, în conformitate cu secțiunea 27 din Legea germană privind achizițiile și preluarea de valori mobiliare va fi publicată după ce consiliile de administrație vor evalua documentul de ofertă al Schaeffler.

De la listarea sa în 2021, compania a urmat cu rigurozitate o strategie de transformare autofinanțată pentru a deveni o putere în electrificare și este pe cale să își atingă obiectivele pe termen scurt, mediu și lung.

La nivel global, Vitesco Technologies se numără printre cei mai mari jucători din domeniul grupurilor propulsoare și și-a îmbunătățit continuu profitabilitatea. Compania și-a majorat vânzările de componente pentru sisteme electrificate, acestea depășind 1 miliard de euro în 2022.

Conform celor de la Vitesco, „aportul de comenzi pentru sisteme electrificate de peste 10 miliarde de euro în cursul exercițiului financiar 2022 subliniază viitoarea traiectorie de creștere profitabilă a companiei. În ultimul trimestru, 90% din aportul de comenzi a fost legat de produse pentru electrificare. Acest lucru demonstrează în mod clar că tranziția la electromobilitate câștigă avânt și va fi motorul de creștere în următorii ani”.

În 2023, înainte ca oferta Schaeffler să fie anunțată, prețul acțiunilor Vitesco Technologies a crescut cu 39%.

Cu sediul central în Regensburg, Germania, Vitesco a anunțat la finalul lui septembrie 2023 deschiderea unui nou laborator de calificare și validare la Timișoara, în România. Acesta vine în completarea centrului de inginerie și a sediului central al Vitesco Technologies din România. Din 2021 până în 2023, Vitesco Technologies a investit în două noi facilități de testare în Timișoara și Iași. Cu o valoare de peste 20,6 milioane de euro (aproximativ 13,1 milioane de euro în Timișoara și aproximativ 7,5 milioane de euro în Iași) investiția constă în echipamente de testare și construirea infrastructurii unor laboratoarelor specifice.

Citește și:
– Grupul Schaeffler, care deține deja 49% din Vitesco, vrea să preia compania plătind peste 3,6 mld. euro
– Vitesco Technologies a deschis în Timișoara o unitate de testare dedicată mobilității electrice

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...