Vlad Alexandrescu, propus la Ministerul Culturii – Fişă biografică CV

Vlad Alexandrescu s-a născut la 22 iunie 1965 şi este fiul arheologului Petre Alexandrescu şi al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog şi istoric al artei antice, fiică a criticului şi istoricului literar Tudor Vianu. 
Economica.net - Dum, 15 nov. 2015, 17:22
Vlad Alexandrescu, propus la Ministerul Culturii - Fişă biografică CV

În prezent, Vlad Alexandrescu este profesor doctor habilitat în cadrul Departamentului de Limba şi Literatura Franceză, Universitatea Bucureşti, având ca domenii de competenţă: Istoria ideilor (sec. XVI-XVIII), Literatură franceză, Pragmatică şi filosofia limbajului, Hermeneutică. 

A absolvit Liceul ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, în 1983, profilul matematică-fizică. Este licenţiat în Filologie, specialitatea Franceză şi Germană, la Universitatea din Bucureşti (1989). În 1991, a obţinut Diploma de Studii Aprofundate în Ştiinţele limbajului (Sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris, iar în 1995 a susţinut doctoratul în Ştiinţele limbajului (Sciences du langage), ”Summa cum Laude”, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot. În 2014, a susţinut teza de abilitare în Filologie, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi. 

Şi-a început cariera didactică în anul 1991, fiind, pe rând, preparator (1991-1993), asistent (1993-1995), lector (1995-2000) şi conferenţiar (din 2000), la Catedra de Limba şi Literatura franceză a Universităţii din Bucureşti. 

În 1997, a fost profesor invitat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris, iar în perioada 1997-2000, conferenţiar invitat la Şcolile de vară în ştiinţe umane, organizate de Ecole Normale Superieure Fontenay-St.-Cloud, Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi Asociaţia română a cercetătorilor francofoni în ştiinţe umane, din Cluj. A fost titular de curs la Şcolile de vară în filosofie şi istoria ideilor, organizate de Centrul ”Fundamentele Modernităţii Europene” al Universităţii din Bucureşti (Tescani, 2001; Arad, 2002-2003). 

Din anul 2000, a devenit conferenţiar la Catedra de Limba şi Literatura franceză a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri, la nivel de licenţă şi de master, de filosofia limbajului (pragmatică şi teoria enunţării), filosofii ale modernităţii, cursuri speciale pe autori ca Descartes, Pascal, literatură şi cultură franceză a secolului al XVII-lea. Din 2011, este conferenţiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură, unde predă un curs de Filosofii ale modernităţii, la nivel de master. 

În perioada 2006-2011, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg. 

A beneficiat de o serie de burse de cercetare, fiind: doctorand la ”Centre de recherches sur les arts et le langage”, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris (1991-1995), bursier al Colegiului ”Noua Europă”, Bucureşti (1995-1996); bursier ”Relink” al Colegiului ”Noua Europă”, Bucureşti (1998-2001); Mellon fellowship, The Warburg Institute, Londra (2005). 

A coordonat, în calitate de director sau de co-director, organizarea a numeroase seminarii internaţionale. Din anul 2001, este director al Centrului de cercetare ”Fundamentele Modernităţii Europene” al Universităţii din Bucureşti. 

În perioada 1998-2000 şi 2003-2005, a fost preşedinte al Asociaţiei Române a Cercetătorilor Francofoni în Ştiinţe Umane, Bucureşti. A fost director al unui grant de cercetare cu tema ”Constituirea conceptului modern de lege. O investigaţie interdisciplinară asupra aspectelor ontologice, ştiinţifice, morale şi juridice cuprinse în programele de reformă a cunoaşterii în secolul al XVII-lea”, aprobat şi finanţat de Banca Mondială (2000-2002), director al unui grant de cercetare cu tema ”Ramificaţiile conceptului modern de lege. Aspecte metafizice, politice, ştiinţifice, morale şi juridice cuprinse în programele de reformă a cunoaşterii în secolul al XVII-lea”, aprobat şi finanţat de Guvernul României (2002-2004), director al unui grant de cercetare interdisciplinar cu tema ”Ştiinţă, politică şi utopie în Republica Literelor: modele de producere şi diseminare a cunoaşterii în modernitatea timpurie” (2009-2011), director al unui grant de cercetare interdisciplinar cu tema ”Models of Producing and Disseminating Knowledge in Early Modern Europe: the Cartesian Framework” (2012-2015). 

Din 2012, co-editor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare ”Fundamentele Modernităţii Europene” al Universităţii din Bucureşti. 

Membru a numeroase societăţi ştiinţifice, printre care Association des Amis et Correspondants du Centre International Blaise Pascal (1995); New Europe College, Bucarest (1995); Asociaţia cercetătorilor francofoni în ştiinţe umane, Bucureşti (1997); Société d’étude du dix-septieme siecle, Paris (1998); Grupul de cercetare asupra gândirii secolului al XVII-lea, Bucureşti (1998); Centrul de cercetare ”Fundamentele Modernităţii Europene” al Universităţii din Bucureşti (2001); Asociaţia română de istorie a religiilor (2002); Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell’Universita del Salento, Lecce (2005); The Warburg Institute, Londra (2005). 

A fost distins cu Premiul ”Pierre-Georges Castex” al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice, Paris (2013) şi cu Premiul ”Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, Bucureşti (2014). 

Te-ar mai putea interesa și
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea încheia anul acesta. Condiția este......
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi ...