Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23%, în S1

Construcţiile noi, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, respectiv de reparaţii capitale au contribuit la creşterea cu 23% a volumului total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, în primele şase luni ale anului, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 14 aug. 2019, 08:12
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23%, în S1

Pe elemente de structură, construcţiile noi au crescut cu 30,3%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – cu 11,8% şi lucrările de reparaţii capitale – cu 0,4%.

De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcţii la clădiri nerezidenţiale, cu 39%, la clădiri rezidenţiale (+31,8%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (+10%).

Potrivit INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, în S1, cu 15,9%, creştere generată de volumul lucrărilor de construcţii noi, avans de 24,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – plus 2,3% şi lucrările de reparaţii capitale – plus 2,2%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază majorarea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale, cu 32,2%, clădirile rezidenţiale (+28,7%) şi la construcţii inginereşti (+5%).

Datele oficiale relevă, totodată, că, în iunie 2019 faţă de iunie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 21,9%, respectiv cu 22,2%, ca serie ajustată.

În ansamblu, pe elemente de structură, ca serie brută, au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii noi (+25,7%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+18,5%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+ 4,9%). În plus, pe obiecte de construcţii, volumul de lucrări la clădiri nerezidenţiale a crescut cu 30,5%, la clădiri rezidenţiale, cu 25,1% şi la construcţii inginereşti, cu 16,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe elemente de structură, s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de construcţii noi (+28,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,1%). În funcţie de obiectele de construcţii, statistica oficială indică majorări ale volumului lucrărilor de construcţii în cazul clădirilor nerezidenţiale (+31,8%), clădirilor rezidenţiale (+28,3%) şi construcţiilor inginereşti (+15%).

În ceea ce priveşte situaţia la nivel comparativ iunie 2019 – mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută (+6,7%), dar a scăzut ca serie ajustată cu 2,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Industria de jocuri video din România a dezvoltat peste 20 de titluri și a generat o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari în 2020
Industria de jocuri video din România a dezvoltat peste 20 de titluri și a generat o cifră de afaceri de 218 milioane ...
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut de la an la an, și ca număr de producții ...
Cîţu: Joi, într-o şedinţă de guvern, vom suplimenta bugetul pentru voucherele acordate celor vaccinaţi
Cîţu: Joi, într-o şedinţă de guvern, vom suplimenta bugetul pentru voucherele acordate celor vaccinaţi
Premierul interimar Florin Cîţu a declarat că joi urmează să fie aprobată, într-o şedinţă de guvern, suplimentarea ...
Virgil Popescu: Din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic
Virgil Popescu: Din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că, din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti ...