Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23%, în S1

Construcţiile noi, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, respectiv de reparaţii capitale au contribuit la creşterea cu 23% a volumului total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, în primele şase luni ale anului, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 14 aug. 2019, 08:12
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23%, în S1

Pe elemente de structură, construcţiile noi au crescut cu 30,3%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – cu 11,8% şi lucrările de reparaţii capitale – cu 0,4%.

De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcţii la clădiri nerezidenţiale, cu 39%, la clădiri rezidenţiale (+31,8%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (+10%).

Potrivit INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, în S1, cu 15,9%, creştere generată de volumul lucrărilor de construcţii noi, avans de 24,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – plus 2,3% şi lucrările de reparaţii capitale – plus 2,2%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază majorarea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale, cu 32,2%, clădirile rezidenţiale (+28,7%) şi la construcţii inginereşti (+5%).

Datele oficiale relevă, totodată, că, în iunie 2019 faţă de iunie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 21,9%, respectiv cu 22,2%, ca serie ajustată.

În ansamblu, pe elemente de structură, ca serie brută, au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii noi (+25,7%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+18,5%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+ 4,9%). În plus, pe obiecte de construcţii, volumul de lucrări la clădiri nerezidenţiale a crescut cu 30,5%, la clădiri rezidenţiale, cu 25,1% şi la construcţii inginereşti, cu 16,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe elemente de structură, s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de construcţii noi (+28,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,1%). În funcţie de obiectele de construcţii, statistica oficială indică majorări ale volumului lucrărilor de construcţii în cazul clădirilor nerezidenţiale (+31,8%), clădirilor rezidenţiale (+28,3%) şi construcţiilor inginereşti (+15%).

În ceea ce priveşte situaţia la nivel comparativ iunie 2019 – mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută (+6,7%), dar a scăzut ca serie ajustată cu 2,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar trebui să promoveze inovarea și să limiteze abuzurile
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar ...
Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA), după trei zile de negocieri intense între statele......
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere ...
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...