Vom plăti maximum 0,19 euro/minut în roaming, fără TVA, în această vară, în UE

Persoanele care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene în această vară şi folosesc serviciile de telefonie şi internet mobil în roaming pe baza planului tarifar de bază (Eurotarif) vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), informează, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 11:47
Vom plăti maximum 0,19 euro/minut în roaming, fără TVA, în această vară, în UE

Pentru acces la internet, cei care călătoresc vor fi taxaţi cu maximum 0,20 euro/MB (fără TVA), scrie Agerpres.

‘Pentru călătoriile în afara UE, ANCOM recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru ţările pe care le vor vizita, tarifele putând fi cu mult mai mari decât cele reglementate în spaţiul comunitar. Deşi la nivel european se discută despre eliminarea completă a tarifelor de roaming, este bine ca utilizatorii români să ştie că, în prezent, pentru spaţiul Uniunii Europene sunt reglementate tarife maximale de roaming, acestea reprezentând plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte în cadrul planului tarifar de bază (Eurotarif). Operatorii pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă’, afirmă instituţia.

ANCOM precizează că este de preferat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor lor de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie şi internet disponibile pe piaţă în acest moment, Autoritatea pune la dispoziţie utilizatorilor comparatorul de oferte telecom, accesibil la adresa www.veritel.ro.

Cele mai recente statistici ANCOM arată că, odată cu etapa de scădere a tarifelor de roaming reglementate în interiorul UE aplicabilă începând cu 1 iulie 2014, traficul de voce în roaming a înregistrat pe parcursul anului 2014 o creştere anuală de 53%, până la 647 milioane de minute consumate (din care 196 milioane au fost apeluri efectuate şi 451 milioane apeluri primite), în timp ce traficul de mesaje SMS trimise în roaming a înregistrat o creştere anuală de 10%, până la 123 de milioane de mesaje.

Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 2 minute şi 24 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit în roaming a fost de 3 minute şi 16 secunde.

În plus, consumul serviciilor de date în roaming a cunoscut o creştere semnificativă, de aproape 6 ori, de la 34.000 GB în 2013 la 202.000 GB în 2014.

Te-ar mai putea interesa și
COTAR anunță că a câștigat procesul pe care i-l intentase Euroins
COTAR anunță că a câștigat procesul pe care i-l intentase Euroins
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat miercuri prin intermediul unui comunicat că a câştigat procesul cu Euroins, instanţa de judecată......
CFR Călători lansează aplicație mobilă pentru achiziția de bilete
CFR Călători lansează aplicație mobilă pentru achiziția de bilete
Pentru achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren, în data de 24 iunie 2021, va fi lansată aplicația mobilă ...
Compania Energias de Portugal pregătește vânzarea a trei portofolii de active din Europa
Compania Energias de Portugal pregătește vânzarea a trei portofolii de active din Europa
Grupul portughez de utilităţi EDP (Energias de Portugal) se pregăteşte să vândă până la trei portofolii de active ...
Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco
Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco
Firma Gefco, lider european în logistica auto, a fost scoasă la vânzare de proprietarii săi, operatorul feroviar Russian ...