Wall Street se pregăteşte să tranzacţioneze obligaţiunile SUA afectate de „default”

Băncile şi brokerii din Statele Unite se pregătesc pentru a tranzacţiona obligaţiunile americane afectate de un eventual "default", reprezentând ratarea unor plăţi de către Trezorerie, chiar dacă investitorii de pe Wall Street continuă să creadă că SUA nu vor ajunge în această situaţie.
Economica.net - Dum, 06 oct. 2013, 13:34
Wall Street se pregăteşte să tranzacţioneze obligaţiunile SUA afectate de

O asociaţie care reuneşte sute de firme de brokeraj, bănci şi administratori de active a întocmit planuri pentru ca platformele de tranzacţionare să poată procesa tranzacţii implicând obligaţiuni SUA aflate în „default”, a declarat directorul operaţional al organizaţiei, Rob Toomey, citat de CNBC.

Disfuncţionalităţile politice de la Washington au ridicat posibilitatea odată de neconceput a intrării SUA în incapacitate de plată, cu posibile efecte financiare şi economice grave.
Statul federal ar putea începe să nu mai achite scadenţele în contul datoriei dacă politicienii din Congres nu ajung la un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a ţării, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.

Asociaţia băncilor şi firmelor de brokeraj contează pe faptul că Trezoreria SUA ar urma să anunţe cu o zi înainte că nu va putea efectua plăţi aferente unor obligaţiuni. Sectorul financiar ar avea astfel timp să calibreze sistemele pentru a recunoaşte instrumentele financiare respective ca fiind în „default”.

„Se implementează protocoale”, a declarat Toomey.

Băncile au lucrat, de asemenea, la propriile planuri pentru o eventuală situaţie de neplată a datoriilor de către statul american.

În cazul în care SUA nu ar plăti la timp, consecinţele ar putea fi dezastruoase, scrie CNBC. Costurile de împrumut ar putea creşte puternic, atât pentru companii, cât şi pentru populaţie, iar bursele ar putea intra în colaps. Trezoreria a avertizat, joi, că intrarea în „default” ar putea declanşa o criză financiară şi cea mai gravă recesiune începând din anii ’30.

Trezoreria trebuie să facă plăţi în contul unor obligaţiuni luna aceasta pe 17 octombrie, 24 octombrie şi 31 octombrie. Biroul pentru Buget din Congres a estimat că Trezoreria nu va ajunge în „default” până la 22 octombrie.
Asociaţia bancherilor de pe Wall Street consideră că dacă Trezoreria nu va putea efectua plăţile la scadenţă, va recurge la extinderi de câte o zi a maturităţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...