Wall Street se pregăteşte să tranzacţioneze obligaţiunile SUA afectate de „default”

Băncile şi brokerii din Statele Unite se pregătesc pentru a tranzacţiona obligaţiunile americane afectate de un eventual "default", reprezentând ratarea unor plăţi de către Trezorerie, chiar dacă investitorii de pe Wall Street continuă să creadă că SUA nu vor ajunge în această situaţie.
Economica.net - Dum, 06 oct. 2013, 13:34
Wall Street se pregăteşte să tranzacţioneze obligaţiunile SUA afectate de

O asociaţie care reuneşte sute de firme de brokeraj, bănci şi administratori de active a întocmit planuri pentru ca platformele de tranzacţionare să poată procesa tranzacţii implicând obligaţiuni SUA aflate în „default”, a declarat directorul operaţional al organizaţiei, Rob Toomey, citat de CNBC.

Disfuncţionalităţile politice de la Washington au ridicat posibilitatea odată de neconceput a intrării SUA în incapacitate de plată, cu posibile efecte financiare şi economice grave.
Statul federal ar putea începe să nu mai achite scadenţele în contul datoriei dacă politicienii din Congres nu ajung la un acord pentru creşterea limitei de îndatorare a ţării, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.

Asociaţia băncilor şi firmelor de brokeraj contează pe faptul că Trezoreria SUA ar urma să anunţe cu o zi înainte că nu va putea efectua plăţi aferente unor obligaţiuni. Sectorul financiar ar avea astfel timp să calibreze sistemele pentru a recunoaşte instrumentele financiare respective ca fiind în „default”.

„Se implementează protocoale”, a declarat Toomey.

Băncile au lucrat, de asemenea, la propriile planuri pentru o eventuală situaţie de neplată a datoriilor de către statul american.

În cazul în care SUA nu ar plăti la timp, consecinţele ar putea fi dezastruoase, scrie CNBC. Costurile de împrumut ar putea creşte puternic, atât pentru companii, cât şi pentru populaţie, iar bursele ar putea intra în colaps. Trezoreria a avertizat, joi, că intrarea în „default” ar putea declanşa o criză financiară şi cea mai gravă recesiune începând din anii ’30.

Trezoreria trebuie să facă plăţi în contul unor obligaţiuni luna aceasta pe 17 octombrie, 24 octombrie şi 31 octombrie. Biroul pentru Buget din Congres a estimat că Trezoreria nu va ajunge în „default” până la 22 octombrie.
Asociaţia bancherilor de pe Wall Street consideră că dacă Trezoreria nu va putea efectua plăţile la scadenţă, va recurge la extinderi de câte o zi a maturităţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...