XTB: Românii învaţă rapid şi sunt prudenţi

Românii învaţă rapid şi sunt prudenţi, având grijă de banii lor şi iniţiind tranzacţii atunci când semnalele privind evoluţia unui instrument financiar sunt evidente, potrivit unui comunicat de presă al X-Trade Brokers.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 12:19
XTB: Românii învaţă rapid şi sunt prudenţi

Acesta mai arată că programele de educare prin seminarii, web-inarii şi workshop-uri privind pieţele financiare au crescut randamentele realizate de unii investitori români, de la 102% pe an în 2010 la 294% în 2011.

‘Numărul celor care învaţă să tranzacţioneze pentru a-şi completa veniturile a crescut în ultima vreme: majoritatea clienţilor din România investesc, în general, sume cuprinse între 500 – 1.000 euro şi retrag câştigurile, inclusiv ca o măsură de management al riscului la care îşi expun fondurile. Cei care optează pentru a reinvesti profiturile au, în general, un comportament investiţional mai sofisticat şi utilizează sisteme mai complicate de management al portofoliului şi al riscului’, a arătat Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

De exemplu, vineri, mulţi investitori au urmărit să tranzacţioneze în funcţie de evoluţia unui important indicator economic din SUA şi au putut realiza un profit de zeci de procente în doar 2-3 ore.

‘Desigur, interpretarea greşită a indicatorului ar fi adus pierderi’, a declarat Cazacu.

Potrivit acestuia, piaţa muncii din SUA aduce, de altfel, reacţii febrile în pieţe în fiecare lună. Indicatorul Non-Farm Payrolls (NFP, variaţia numărului de persoane angajate în luna care a trecut), de vinerea trecută, a surprins plăcut aşteptările: în februarie, în SUA au fost create 227.000 de locuri de muncă, cu aproape 10% mai mult decât estimările şi, în plus, datele din ianuarie au fost revizuite în creştere.

Cumulând pe ultimele şase luni de raportare 1,2 milioane de slujbe create, aceasta a fost cea mai bună raportare pe o jumătate de an, după 2006.

‘O economie americană mai puternică este reflectată în evaluarea monedei şi, în acelaşi timp, reduce şansele pornirii tiparniţei Fed (injecţia de lichiditate ar fi condus la o creştere a ofertei de monedă şi, implicit, la o scădere a valorii acesteia). Astfel, eliminând această potenţială sursă de depreciere a dolarului, se obţine un motiv de întărire a monedei americane, dinamică validată de către pieţe’, a precizat Cazacu.

Potrivit acestuia, cotaţiile pe pieţele internaţionale au reacţionat semnificativ.

‘Înainte de anunţarea NFP, moneda euro se afla la nivelul de 1,3190 dolari americani pentru 1 euro, iar timp de 3 ore după anunţarea indicatorului, dolarul american s-a întărit constant, ajungând la o cotaţie de 1,3105 USD pentru 1 euro la cumpărare’, a arătat oficialul X-Trade Brokers.

Pe piaţa forex se tranzacţionează de obicei în marjă. De exemplu, la o tranzacţie cu marja de 1 :100, cu 100 euro se tranzacţionează, de fapt, 10.000 euro.

‘Astfel, un investitor care cunoştea acest mecanism simplu ‘NFP – evoluţie EURUSD’, cu o marjă de 100 euro blocată într-o tranzacţie, a putut realiza un profit de până la 85 euro în 3 ore de la publicarea indicatorului’, a explicat Cazacu.

El a mai spus că efectul de levier – aferent tranzacţiilor în marjă – este cel care amplifică (de 100 de ori în cazul marjei de 1 :100) profiturile, dar şi pierderile, aşa încât este absolut esenţială folosirea unor tehnici de limitare a riscurilor, alături de buna cunoaştere a funcţionarii pieţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de......
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...