Ziua NATO în România – Fifor: La 14 ani de la aderare, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate

La 14 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga noastră istorie naţională, a declarat duminică, de Ziua NATO, ministrul Apărării, Mihai Fifor.
Economica.net - Dum, 01 apr. 2018, 08:35
Ziua NATO în România - Fifor: La 14 ani de la aderare, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate

Cu ocazia Zilei NATO în România, duminică a avut loc, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, o ceremonie militară de înălţare pe catarg a drapelului naţional şi a drapelului NATO. De asemenea, la solicitarea autorităţilor locale, ceremonii asemănătoare dedicate aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfăşurat şi în municipii reşedinţă de judeţ şi în garnizoanele locale, conform Legii nr. 390/2004.

”Este o sărbătoare importantă pentru noi ca naţiune, prin semnificaţia sa profundă, deoarece marchează aderarea României la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Obiectiv strategic al României, integrarea în comunitatea euroatlantică a însemnat asumarea apartenenţei la o comunitate a valorilor şi a principiilor, bazată pe respect faţă de democraţie şi statul de drept pentru toate cele 29 de ţări membre. La 14 ani de la aderarea ţării noastre, românii beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate şi stabilitate din întreaga noastră istorie naţională. (…) Cu ocazia Zilei NATO, aduc un omagiu tuturor celor care şi-au jertfit viaţa, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional, în numele ţării şi pentru ţară. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Asigur familiile eroilor noştri că vor avea în Armata României permanent sprijin”, a arătat ministrul, în mesajul transmis cu acest prilej.

Potrivit ministrului, România şi-a câştigat, prin accederea cu drepturi depline în Alianţă, şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală.

El spune că apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii solizi ai fundamentului securităţii naţionale şi repere de bază în afirmarea pe scena relaţiilor diplomatice ale ţării noastre ca o voce puternică în Europa şi în lume.

”Apărarea colectivă în cadrul aliat înseamnă astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat. La Summitul NATO din 2016 de la Varşovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianţei, astfel încât să fim mai bine pregătiţi în a genera simultan descurajarea şi apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog şi parteneriate cu statele care împărtăşesc valorile şi principiile comunităţii euroatlantice. Am participat pe 22 martie, în calitate de ministru al Apărării naţionale, la ceremonia semnării actului de declarare a capacităţii finale pentru Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti. Evenimentul, cu o semnificaţie deosebită pentru România, desfăşurat la Centrul de Instruire Întrunită Getica, demonstrează încă o dată contribuţia substanţială pe care o aduce România la întărirea flancului estic al Alianţei”, subliniază demnitarul.

Guvernul României îşi respectă angajamentul asumat prin programul de guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării şi acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor, afirmă Fifor.

Astfel, începând cu anul 2017, România alocă Apărării două procente din PIB şi va continua să facă acest lucru până în 2026, a dat asigurări Mihai Fifor.

”În raportul anual al secretarului general NATO sunt evidenţiate performanţele României în ceea ce priveşte alocările pentru Apărare în anul 2017. Procentul cheltuit pentru înzestrare, în cadrul bugetului total, situează ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33%. Tot pe primul loc România se află şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării, comparativ cu anul precedent”, arată acesta.

Prin aceste măsuri active, se reconfirmă angajamentul de substanţă pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia naţională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea şi consolidarea capabilităţilor de apărare, menţionează el.

”Acordăm maximă prioritate respectării angajamentului asumat în Ţara Galilor în acest domeniu – Defence Pledge. Prin finanţarea adecvată a programelor de achiziţii de echipamente/tehnică esenţiale pentru înzestrarea structurii de forţe şi revitalizarea unor sisteme de echipamente şi tehnică militară existente, abordate cu prioritate anul trecut şi pe parcursul acestui an, ţara noastră demonstrează că îşi îndeplineşte obligaţiile ca membru al NATO şi că este un aliat credibil şi predictibil în această regiune a Europei. Suntem, la nivel aliat, în plin proces de pregătire a viitorului Summit de la Bruxelles. Astăzi, prezenţa aliată avansată este materializată pe întreg Flancul Estic al Alianţei, atât în nord-est (arealul baltic), cât şi în sud-est, pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră. Continuăm să ne focalizăm major asupra implementării sale şi, în acest context, aşteptăm în iulie decizii importante, cu relevanţă pentru postura de apărare şi descurajare aliată”, se mai arată în mesajul ministrului.

El a dat asigurări că ţara noastră va fi alături de aliaţi în structurile politico-militare, acolo unde se pun bazele securităţii colective pentru toţi cetăţenii ţărilor aliate şi partenere, în structurile de comandă şi în centrele de pregătire şi, nu în ultimul rând, în teatrele de operaţii, ”acolo unde militarii români reprezintă cu mândrie ţara noastră, fiind cei mai importanţi ambasadori ai României în lume”.

*** La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. Ziua NATO este o sărbătoare publică dedicată democraţiei, spiritului european şi euroatlantic.

Te-ar mai putea interesa și
Proteste în Marea Britanie: Amplă grevă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari
Proteste în Marea Britanie: Amplă grevă a profesorilor, funcţionarilor publici şi lucrătorilor feroviari
O jumătate de milion de cadre didactice, funcţionari publici şi conductori de tren din Marea Britanie erau aşteptaţi să participe miercuri la cea mai amplă mişcare de protest din ultimul......
UE studiază dacă Big Tech ar trebui să plătească o parte din costurile reţelei de telecomunicaţii – Reuters
UE studiază dacă Big Tech ar trebui să plătească o parte din costurile reţelei de telecomunicaţii – Reuters
Uniunea Europeană va consulta sectoarele tehnologiei şi telecomunicaţiilor dacă giganţii din domeniul tehnologiei (Big ...
Europa pe şine – Un nou proiect va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE. Pe unde vor circula mai multe trenuri şi care sunt rutele noi
Europa pe şine – Un nou proiect va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE. Pe unde vor circula ...
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite ...
Profitul Raiffeisen Bank International a crescut puternic în trimestrul patru din 2022. 825 mil. euro, faţă de 317 mil. euro, în T2 din 2021
Profitul Raiffeisen Bank International a crescut puternic în trimestrul patru din 2022. 825 mil. euro, faţă de 317 mil. ...
Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI), una dintre băncile din Europa cele mai expuse la Rusia, a anunţat ...