Ziua zero pentru Facebook: Cine va câştiga cei mai mulţi bani din oferta publică iniţială

Facebook va derula una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din istorie, prin care va atrage până la 16 miliarde de dolari, iar flotarea companiei, vineri, pe piaţa Nasdaq, va îmbogăţi atât compania, cât şi pe fondatorul ei, Mark Zuckerberg, şi pe investitorii care s-au implicat devreme.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 07:17
Ziua zero pentru Facebook: Cine va câştiga cei mai mulţi bani din oferta publică iniţială

Facebook va vinde 422 milioane de acţiuni la preţuri între 34-38 dolari pe unitate, astfel că ar putea atrage de pe piaţă între 14 miliarde dolari şi 16 miliarde dolari.

La mijlocul intervalului de preţ, de 36 de dolari, reţeaua de socializare ar reuşi o ofertă publică iniţială de 15 miliarde dolari, cu o capitalizare la debutul pe bursă de circa 100 miliarde dolari.

Astfel, listarea Facebook va marca a treia mare ofertă publică iniţială din istoria SUA, după cele ale Visa şi General Motors.

Valoarea estimativă a ofertei este cu circa 5 miliarde de dolari mai mare faţă de suma ţintită oficial de Facebook în prospectul valabil la începutul lunii mai, de aproximativ 11 miliarde de dolari.

Oferta a fost majorată atât prin creşterea volumului acţiunilor scoase pe piaţă cu 25%, cât şi prin majorarea intervalului de preţ de la 28-35 dolari la 34-38 dolari pe acţiune, măsuri luate de companie datorită entuziasmului investitorilor pentru operaţiune.

Facebook a anunţat, miercuri, într-un raport către Comisia de Valori Mobiliare din SUA, că nu intenţionează să floteze pe bursă noi acţiuni după încheierea ofertei de joi, transmite Reuters.

Investitorii care s-au implicat devreme în dezvoltarea reţelei de socializare, printre care fondul de capital de risc Accel Partners, fondul de hedging Tiger Global Management, banca de investiţii Goldman Sachs, cofondatorul PayPal Peter Thiel şi companiile controlate de mogulul rus Yuri Milner, vor obţine în urma ofertei, la preţul median de 36 de dolari pe acţiune, câştiguri estimate la 3,8 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Cel mai mare câştigător va fi fondul Accel Partners, cu aproape 1,77 miliarde de dolari.

Compania Digital Sky Tehnologies, controlată de Milner, va vinde joi 19 milioane de acţiuni pentru 1,6 miliarde de dolari. Mail.ru, un alt investitor Facebook din portofoliul miliardarului rus, va obţine alte 705 milioane de dolari.

Goldman Sachs se pregăteşte să vândă peste 28 de milioane din acţiunile Facebook pe care le deţine, urmând să atragă peste 1 miliard de dolari.

Zuckerberg, care a fondat Facebook în 2004 în campusul Universităţii Harvard, va încasa aproape 1,1 miliarde de dolari.

Peter Thiel, cofondator al PayPal, va câştiga 606 milioane de dolari.

Fondurile de capital de risc Meritech Capital şi Greylock Partners vor încasa 252 milioane dolari, respectiv 274 milioane dolari, iar gigantul software Microsoft va obţine 236 milioane de dolari.

Fondul de capital privat Elevation Partners, care numără printre fondatorii săi şi pe artistul Bono, liderul trupei U2, are de câştigat 166,4 milioane de dolari din oferta publică a Facebook.

Mark Pincus, cofondator al Zynga, care dezvoltă unele dintre cele mai de succes jocuri pentru reţele de socializare, se pregăteşte să bage în buzunar, vineri, 36,3 milioane de dolari.

Reid Hoffman, cofondator al LinkedIn, va atrage 34 milioane de dolari.

Printre acţionarii „vechi” ai Facebook care au decis să nu vândă din participaţii la oferta publică se numără cofondatorul Napster Sean Parker, preşedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, coleg de cameră cu Zuckerberg în facultate şi cofondator al Facebook, mai mulţi directori executivi din cadrul companiei şi fondul d capital de risc Andreessen Horowitz.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...