2017, anul „exploziei” de la pompa de carburant. Preţurile au crescut cu 19% în doar şase luni

Şoferii români au fost obligaţi să suporte, mai ales în ultima parte a anului, impactul dublu al creşterii preţurilor la petrol, dar şi al creşterii taxelor. Un plin de motorină este acum cu 42 de lei mai scump decât acum şase luni.
Economica.net - Dum, 24 dec. 2017, 20:54
2017, anul

La data de 18 decembrie (ultimele date disponibile) preţul mediu de la benzinăriile din România era de 5,16 lei pe litru, iar la motorină de 5,27 lei pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.

Care era situaţuia la jumătatea anului? Potrivit aceloraşi date, în 3 iulie, preţul mediu la benzină era de 4,52 lei pe litru, iar la motorină de 4,43 lei pe litru. Aşadar, în jumătate de an, benzina, raportată la aceste valori medii, s-a scumpit cu 64 de bani pe litru, iar motorina, de departe cel mai consumat carburant din România, cu 84 de bani pe litru. Aşadar, un plin de motorină, de 50 de litri, este mai scump acum cu 42 de lei decât în urmă cu şase luni.

Creşterea de preţ nu este singulară în România, carburanţii s-au scumpit în toată Europa, ca urmare a creşterii cotaţiilor la produsele petroliere, la care a contribuit scumpirea ţiţeiului, dar, pe medie, scumpirile au fost mai mici decât la noi.

Citeşte şi: Efectul scumpirii accelerate a carburanţilor: un transportator câştigă 500 de lei dacă face plinul unui singur tir în Bulgaria

Acum, preţul mediu la benzină, în Uniunea Europeană, este de 1,36 de euro pe litru, iar la benzină de 1,25 euro pe litru. Acum şase luni, la data de 3 iulie, pe care am luat-o drept referinţă şi pentru a compara preţurile din România, preţul mediu la benzină era de 1,31 euro, iar la motorină de 1.15. Aşadar, făcând conversia în lei, scumpirea medie în Europa a fost de doar 22 de bani la benzină şi 45 de bani la motorină.

În România însă, preţurile au crescut mai mult ca urmare a creşterii taxelor, mai precis a reintroducerii acelei supraaccize la care se renunţase. Acciza a crescut, în două etape, ca urmare a deciziei Guvernului.

În data de 15 septembrie, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea de accize, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor a fost, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

În România se consumă circa 7 miliarde de litri de carburant pe an, mai mult de două treimi fiind motorină. Principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...