Americanii de la Aecom ar putea desena toate cele trei tronsoane ale autostrăzii Ardeal – Moldova

Asocierea care a câştigat în 2015 contractul pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău din autostrada Montana ar putea realiza analize multicriteriale şi pentru celelalte două tronsoane ale şoselei de mare viteză ce urmează să lege Transilvania de Moldova, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.
Economica.net - lun, 08 mai 2017, 21:05
Americanii de la Aecom ar putea desena toate cele trei tronsoane ale autostrăzii Ardeal – Moldova

Analizele multicriteriale ce vor sta la baza traseului celor două tronsoane, respectiv Ditrău – Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, vor permite ca acestea să fie scoase direct la licitaţie pentru proiectare şi execuţie, fără a mai fi necesară revizuirea studiilor de fezabilitate. De altfel, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a anunţat că tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni ar putea fi scos la licitaţie pentru proiectare şi execuţie chiar de anul acesta.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a întrebat la ANAP dacă poate achiziţiona, prin negociere fără publicare prealabilă, servicii de analiză multicriterială pentru cele două tronsoane de la asocierea Aecom – Consitrans – Search Corporation care a câştigat contractul de revizuire a studiului de fezabilitate pentru Târgu Mureş – Ditrău, celălalt tronson al autostrăzii Montana.

„La acest moment, CNAIR doreşte să realizeze analize multicriteriale, similare celei incluse în contractul deja atribuit pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău, inclusiv pentru celelalte două tronsoane, respectiv pentru tronsonul Ditrău – Târgu Neamţ şi pentru tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii ANAP.

Potrivit lor, CNAIR poate contracta de la aceeaşi asociere noile servicii dacă valoarea lor nu depăşeşte 6,05 milioane de lei fără TVA. Suma adiacentă pentru „servicii similare” a fost prevăzută în documentaţia de atribuire a contractului semnat în 2015 cu asocierea, în valoare de 5,1 milioane de euro.

Contract suspendat de două ori

Deşi semnat în urmă cu doi ani, contractul pentru Târgu Mureş – Ditrău nu a fost pus în aplicare, fiind suspendat deja de două ori, prima dată din cauză lipsei de fonduri iar a doua oară din cauza unor aspecte semnalate de către Curtea de Conturi, potrivit CNAIR.

Pe de altă parte, Curtea de Conturi a explicat pentru ECONOMICA.NET că nu a dispus suspenderea contractului, ci reanalizarea acestuia în condiţiile în care valoarea contractului de revizuire a studiului de fezabilitate este de peste şase ori mai mare decât cea a studiului realizat în 2010, de circa 767.000 de euro.

Studiile mai vechi, maculatură inutilă

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat în urma unui control efectuat în 2016 că programarea revizuirii SF-ului pentru Autostrada Târgu Mureş – Ditrău a fost făcută avându-se în vedere executarea unui studiu de fezabilitate nou, fără a se ţine seama în nicio măsură de documentele existente în studiul iniţial, cel puţin formal, recepţionate şi achitate ca fiind corespunzătoare.

În urma controlului, Curtea de Conturi a mai dispus extinderea verificărilor de către CNAIR asupra tuturor cazurilor similare din perioada 2013-2015, stabilirea întinderii eventualelor prejudicii determinate de plata studiilor de fezabilitate (SF) realizate şi neutilizate, studii ulterior revizuite, fără a se avea în vedere documentele/informaţiile din SF-ul iniţial (reactualizarea acestora fiind în realitate execuţia unor SF noi pentru aceeaşi investiţie) şi recuperarea acestuia, potrivit legii.

Costul de peste 5 milioane de euro al revizuirii studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Ditrău este însă mult sub nivelul anunţat de fostul guvern tehnocrat de 300 de milioane de euro pentru revizuirea studiilor de fezabilitatea şi proiectarea celor trei tronsoane ale autostrăzii Târgu Mureş – Ditrău – Iaşi – Ungheni (Montana).

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV şi IX.

În 2012, când s-a ajuns la un cost de 9 miliarde de euro pentru autostrada care urmează să lege Ardealul de Moldova, Compania de Drumuri a anunţat că vor fi reanalizate soluţiile tehnice şi se vor face propuneri de reducere a costurilor.

Mai nou, costul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, este estimat la 4,07 miliarde de euro, conform Master Planului General de Transport, realizat tot de către americanii de la Aecom. Aceasta ar fi cea mai scumpă autostradă din România.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul reprezintă "un......
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...