Băncile se bat în oferte de credite pentru casă. Împrumuturile în lei rămân încă scumpe

Promoţii, avansuri mai mici sau dobânzi fixe pe mulţi ani. Băncile se întrec în oferte de credite pentru locuinţe.
Mihai Banita - mar, 27 aug. 2013, 21:08
Băncile se bat în oferte de credite pentru casă. Împrumuturile în lei rămân încă scumpe

Programul Prima Casă a trecut exclusiv pe lei în ediţia din a doua jumătate a acestui an. Astfel că mai multe bănci au venit cu oferte noi pentru acest tip de credit, dar nu numai. Băncile încearcă să facă mai atractive şi creditele standard pentru achiziţia de locuinţe. Au scăzut dobânzile pentru cei care dispun de un avans mai mic sau oferă dobânzi fixe pe o perioadă de până la 7 ani – deşi asta nu se ştie cât de avantajos va fi pentru clienţi.

Banca Transilvania se laudă cu o promoţie la creditul Prima Casă cu cea mai mică dobândă anuală efectivă (DAE) din piaţă. La o DAE de sub 6,5%, prima rată lunară la un credit de 253.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) pe 30 de ani este de 1.603 lei. Suma totală de rambursat este de peste 536.600 de lei. Banca nu percepe marjă de dobândă la acest credit (formula este Robor la 3 luni + 0%), însă cere o taxă lunară de gestiune de 0,17% din soldul creditului. Potrivit Conso.ro, venitul minim necesar pentru un astfel de credit este de peste 3.400 de lei pe lună.

BRD are cea de-a doua ofertă după valoarea DAE cu sub 6,9%. Prima rată lunară este de 1.554 de lei pentru un credit de tipul celui descris mai sus, în timp ce suma totală de rambursat este de peste 582.700 de lei.

BRD a anunţat recent o ofertă şi pentru cei care nu sunt interesaţi sau nu se califică pentru programul Prima Casă. Banca oferă un credit cu dobândă fixă în primii 7 ani ai creditului de 7%, la un avans de 15% şi de 6,6% pentru un avans mai mare. Banca mai percepe şi un comision de administrare a soldului de 0,05%. DAE pentru un credit de 253.000 de lei, cu un avans de 15% este de 8,3%, iar rata lunară este de 1.800 de lei. Totalul de plată în 30 de ani este de peste 668.620 de lei.

În timp ce clientul are siguranţa că rata nu va creşte în primii 7 ani de viaţă a creditului, acesta nu va beneficia nici de o eventuală scădere a referinţelor de dobândă. De reţinut că pentru creditele cu dobândă fixă se achită şi un comision de rambursare anticipată, în cazul în care un client ar vrea să se refinanţeze la o dobândă mică în viitor.

Oferta similară în euro vine cu o DAE de 7% – dobânda fixă de 4,9%, la care se adaugă un comision de administrare de 0,16% -, cu siguranţă nu cea mai mică de pe piaţă. Rata lunară la un astfel de credit este de 393 de euro, asta pentru că avansul este de doar 15%.

Recent, şi BCR a venit cu o ofertă nouă pentru cei care vor credite în lei pentru locuinţă şi dispun de un avans de doar 15%: dobândă fixă de 6,25 %/an pe 3 ani sau dobândă variabilă ROBOR 6 luni + 1,9 %/an (DAE de 6,8%). Pentru a benficia de aceste dobânzi, clienţii trebuie să îşi încaseze veniturile prin intermediul BCR. La un împrumut de 253.000 de lei, rata lunară este de 1.557 de lei, aceasta fiind cea mai bună ofertă de credit la un nivel al avansului de 15%.

Cei care îşi permit să pună un avans de cel puţin 25% pot lua credite în euro cu o DAE de 4,88% – 5,15% de la Banca Italo Romena, intermediate de brokerul Kiwi Finance. Aceştia îşi prezintă oferta recent lansată ca fiind cea mai bună de pe piaţă la acest moment. Rata lunară la un credit de 57.000 de euro pe 30 de ani ar fi de aproximativ 307 euro (sau 1.363 de lei), deci cu 240 de lei mai puţin pe lună decât rata celui mai ieftin credit Prima Casă în lei.

Oferta nu este, însă, atât de ieftină precum creditele disponibile până recent în programul Prima Casă în euro: DAE de 4,72% (Euribor 3M + 3,9%). La un credit ca cel de mai sus în privinţa sumei împrumutate şi a duratei, rata lunară în vechea ediţie a Prima Casă era de 271 de euro .

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...