BCE a cumpărat obligaţiuni emise de companii în valoare de 348 milioane de euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat luni că în prima zi în care a demarat programul său de obligaţiuni emise de companii a cumpărat astfel de titluri în valoare de 348 de milioane de euro, peste estimările analiştilor, informează Bloomberg, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 13 iun. 2016, 18:21
BCE a cumpărat obligaţiuni emise de companii în valoare de 348 milioane de euro

Dacă achiziţiile vor continua în acelaşi ritm, BCE va putea să cumpere obligaţiuni emise de companii în valoare de cel puţin şapte miliarde de euro în fiecare lună.

Cifra anunţată de BCE este mult peste estimările de 210 milioane de euro ale analiştilor de la Commerzbank AG sau cele de 250 milioane de euro ale analiştilor de la ABN Amro Bank NV.

‘Este un început foarte promiţător. Este mult mai mult decât se aştepta piaţa. Draghi nu a vrut să dezamăgească’, a apreciat analistul ABN Amro, Hyung-Ja de Zeeuw.

Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au apreciat că cel mai probabil achiziţiile de obligaţiuni corporatiste vor începe într-un ritm lent urmând ca în lunile următoare să se accelereze în condiţiile în care în mod normal lichiditatea tinde să scadă în perioada vacanţelor.

Potrivit surselor, la prima sa intrare pe piaţa obligaţiunilor emise de companii, BCE a cumpărat titluri emise de Volkswagen AG, Telecom Italia SpA, Siemens AG şi Anheuser-Busch InBev NV.

Cifra comunicată de BCE nu include titlurile cumpărate în ultimele zile ale săptămânii trecute şi nici obligaţiunile cumpărate direct de la companii ci doar achiziţiile făcute de pe piaţa secundară.

Banca Centrală Europeană (BCE) a început, miercuri, să cumpere obligaţiuni emise de companii, în speranţa că le va încuraja astfel să împrumute şi să cheltuiască, o nouă încercare a BCE de a relansa o inflaţie extrem de scăzută în zona euro.

Cu toate acestea adăugarea de obligaţiuni emise de companii în programul de achiziţii de active al BCE, în valoare de 1.740 miliarde de euro, se confruntă cu obstacole semnificative. Piaţa pentru astfel de obligaţiuni are o valoare de 500 până la 600 miliarde de euro dar este în mare parte limitată la marile companii din Franţa şi Olanda. Iar aceste companii se bucură deja de un acces facil la credite, astfel că interesul lor în obţinerea de finanţare ieftină ar putea fi unul limitat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...