BERD îşi va majora investiţiile în Polonia şi se va implica în consolidarea sectorului bancar

BERD este interesată să se implice în consolidarea sectorului bancar polonez, în condiţiile în care grupul austriac Raiffeisen şi compania americană vor să-şi vândă subsidiarele din Polonia.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 12:45
BERD îşi va majora investiţiile în Polonia şi se va implica în consolidarea sectorului bancar

‘În 2014, investiţiile noastre în Polonia s-au ridicat la 600 de milioane de euro. Sperăm ca în acest an suma să fie chiar mai ridicată. Suntem selectivi, dar, dacă sunt proiecte convenabile, nu văd de ce investiţiile nu ar fi cu 20-30% mai ridicate în 2015’, a afirmat directorul BERD Polonia, Grzegorz Zielinski.

De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 325 de proiecte din Polonia.

‘Analizăm dacă schimbările anunţate în sectorul bancar şi consolidarea acestei industrii ar putea fi interesante pentru noi. Credem că este posibil să ne asumăm din nou rolul de investitor de bază. Suntem interesaţi şi de listarea băncilor la bursă’, a explicat Grzegorz Zielinski.

În 2014, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a majorat investiţiile la 8,9 miliarde de euro, faţă de 8,5 miliarde de euro cât estima la mijlocul anului, chiar dacă a încetat să mai aprobe noi proiecte în Rusia, din cauza conflictului din Ucraina.

În schimb, BERD a anunţat că, în 2014, a înregistrat o pierdere netă de 568 de milioane de euro, faţă de un profit net de un miliard de euro în 2013.

BERD a raportat pierderi mai mari în 2008 şi 2009, adică 602 milioane de euro, respectiv 746 milioane de euro, însă, atunci, investiţiile sale au crescut pentru a compensa consecinţele nefaste ale crizei financiare globale.

Cu toate acestea, BERD susţine că dispune de o poziţie solidă de capital cu rezerve de 7,9 miliarde de euro la finele lui 2014 şi un sprijin puternic din partea acţionarilor, precum şi de un rating ‘AAA’ cu perspectivă stabilă din partea celor trei mari agenţii internaţionale de evaluare financiară.

De asemenea, BERD şi-a majorat anul trecut investiţiile în România până la 592 de milioane de euro, de la 508 milioane de euro în 2013, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut anul trecut la 26, de la 32 de proiecte în 2013.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...