Bulgaria nu vrea ca BCE să îi supervizeze băncile înainte de aderarea la euro

Bulgaria, tara care spera sa demareze în acest an procedura care sa îi permita aderarea la zona euro, nu intentioneaza sa se alature uniunii bancare înainte de a face trecerea la moneda unica, transmite Bloomberg.
Economica.net - sâm, 31 mart. 2018, 05:47
Bulgaria nu vrea ca BCE să îi supervizeze băncile înainte de aderarea la euro

Bulgaria, tara care în prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa adere la ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.) pâna la mijlocul anului. Desi calitatea de tara membra a uniunii bancare înainte de aderarea la zona euro ar risipi o parte din îngrijorarile cu privire la transparenta bancara, un astfel de pas nu este avut în vedere de autoritatile de la Sofia.

‘Bulgaria lucreaza activ pentru aderarea la ERM-2, care este primul pas spre dobândirea simultana a calitatii de tara membra a zonei euro si a uniunii bancare’, a informat Ministerul bulgar de Finante.

Desi cererea Bulgariei de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro a primit sprijinul liderilor din Germania si Franta, Banca Centrala Europeana este îngrijorata de situatia bancilor din Bulgaria, au declarat surse din apropierea discutiilor. În plus, scandalul de spalare a banilor de catre bancile din Letonia a determinat BCE sa fie si mai prudenta, ceea ce a complicat planurile Bulgariei.

Testele de stres din 2016 au aratat ca sistemul financiar din Bulgaria este unul stabil. Cu toate acestea, existau ‘zone de slabiciune’, potrivit Comisiei Europene, în conditiile în care doua din cele 22 de banci bulgare, inclusiv First Investment Bank, cea de-a treia mare banca, trebuie sa îsi consolideze capitalul.

Este posibil ca o tara sa adere la uniunea bancara, înfiintata ca raspuns la criza datoriilor din zona euro, fara a fi tara membra a zonei euro, subliniaza Raffaella Tenconi, economist sef la ADA Economics Ltd. Însa, o astfel de mutare ar da BCE puterea de supervizare a bancilor de importanta sistemica si de restructurare a lor în situatia unei crize. În plus, ar reduce semnificativ influenta Guvernului în sectorul bancar.

Supervizarea BCE ar oferi ‘garantii suplimentare’ potrivit carora crize bancare precum colapsul Corporate Commercial Bank AD în 2014 nu se vor repeta, sustine la rândul sau Daniel Gros, director la Center for the European Policy Studies din Bruxelles. Organismele de reglementare din Bulgaria nu au sesizat din timp problemele existente la acea banca chiar daca între timp Banca Centrala si-a îmbunatatit semnificativ operatiunile.

Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, îndeplineste toate criteriile economice pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara înregistreaza un surplus bugetar. În consecinta, aprobarea cererii Bulgariei de a adera la ERM-2 este o chestiune de vointa politica din partea autoritatilor blocului comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...