Care sunt estimările managerilor pentru următoarele trei luni. Ce domenii vor înregistra creșteri

Managerii estimează că industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o stabilitate în perioada decembrie 2015 - februarie 2016, în timp ce în construcţii se aşteaptă o scădere a activităţii şi a numărului de salariaţi, potrivit unei anchete de conjunctură, publicată luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 28 dec. 2015, 08:16
Care sunt estimările managerilor pentru următoarele trei luni. Ce domenii vor înregistra creșteri

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Cele mai semnificative scăderi ale volumului producţiei se vor înregistra în activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice şi în industria metalurgică (solduri conjuncturale -34%, respectiv -33%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii, potrivit estimărilor din luna decembrie 2015, se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -33%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -23%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În comerţul cu amănuntul, managerii intervievaţi au estimat tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -7%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scăderea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -8%).

Totodată, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +6%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Te-ar mai putea interesa și
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative
Angajații și angajatorii din domeniul IT se confruntă, de la finalul anului 2023, cu o serie de modificări cu un impact semnificativ în domeniul salarizării. Printre măsurile care au vizat......
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile – Bloomberg
Fluctuaţiile mari de preţuri pentru energie electrică în Europa scot în evidenţă necesitatea unor tehnologii flexibile ...
Preţurile la energia electrică înregistrează fluctuaţii mari în Europa, ceea ce scoate în evidenţă că este nevoie ...
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ...
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...