UPDATE Ce spun CAF, Metrorex şi Alstom despre problemele de siguranţă ale trenurilor de la Metrorex. Anchetă în derulare

Problema cu cele trei perne de aer stricate, dintr-un total de 384, ale trenurilor CAF aflate în exploatarea Metrorex a fost depistată de Alstom, care a informat Metrorex, care a informat CAF. Inginerii spaniolilor şi-au asumat problema şi au remediat stricăciunile. În urma unui articol publicat de ECONOMICA.NET, CAF şi Metrorex derulează o anchetă comună pentru a vedea câte dintre cele 16 trenuri prezintă această problemă şi, dacă este cazul, să fie reparate în regim de urgenţă.
Economica.net - Dum, 11 oct. 2015, 20:38
UPDATE Ce spun CAF, Metrorex şi Alstom despre problemele de siguranţă ale trenurilor de la Metrorex. Anchetă în derulare

Noile trenuri de metrou ale Metrorex, cumpărate cu 97 de milioane de euro de la spaniolii  CAF, au probleme cu suspensiile, mai multe perne de aer fiind înlocuite pentru a nu periclita siguranţa călătorilor. După apariţia articolului nostru care relatează despre situaţia de la metrou, atât Metrorex cât şi CAF au trimis drept la replică pe adresa redacţiei în care au explicat succint care este natura roblemei. Nu au explicat însă de unde a apărut ea. Drept urmare, am întrebat în mod direct Metrorex, CAF şi firma care face mentenanţa trenurilor, Alstom, în ce constă problema şi cum se rezolvă ea.

Metrorex nu a răspuns solicitării. Totuşi, într-un comunicat publicat recent, aceştia precizează că problema atribuită trenurilor CAF este una izolată, nu „endemică”, şi că a fost deja rezolvată, fiind descoperită de Alstom.

Spaniolii de la CAF au precizat că, potrivit contractului pe care îl au cu Metrorex, firma produce şi livrează material rulant către Regia de stat şi, totodată, asigură garanţia trenurilor sale. „În cazul unor defecţiuni sau probleme tehnice care sunt atribuite garniturilor CAF pe durata termenului de garanţie, firma spaniolă s-a angajat să repare sau sa înlocuiască acele piese”, spun reprezentanţii spaniolilor. Ceea ce au şi făcut.

Cele 3 perne de aer stricate, dintr-un total de 384, au fost înlocuite de inginerii CAF. Aici, reprezentanţii spaniolilor au ţinut să adauge că „firma CAF nu are obligaţia să intervină în cazul în care defecţiunile sunt produse din cauze externe sau ca urmare a unei mentenanţe deficitare”. Din moment ce inginerii CAF au remediat problema, se înţelege că spaniolii şi-o asumă şi au înţeles că este în sarcina lor să o şi rezolve.

Cât priveşte Alstom Transport, reprezentanţii acesteia arată că, prin Contractul de Mentenanţă cu Metrorex, sunt obligaţi să facă o mentenanţă preventivă a trenurilor aflate în garanţie, printre care şi verificări preventive, iar producătorul face mentenanţa corectivă. În ceea ce priveşte suspensiile, Alstom a depistat problema, a informat Metrorex, care, la rândul său, a anunţat CAF, care a remediat-o.
Francezii de la Alstom mai spun că, la cerere, ei pot asigura suportul tehnic pentru mentenanţa corectivă. Evident, tarifabilă separat.

Din ceea ce spun Metrorex şi CAF, problema cu supensiile este una minoră. Totuşi, surse din piaţă au declarat, pentru ECONOMICA.NET, că aceasta ar fi una „endemică” şi că, „doar până acum”, s-au depistat trei perne de aer stricate.

Negând vehement că suspensiile reprezintă o problemă coumnă tuturor celor 16 trenuri CAF aflate în exploatare de către Metrorex, Regia de stat şi spaniolii au declanşat o anchetă comună ce vizează exact sistemul de suspensii ale trenurilor BM3 în cauză. „În prezent, CAF împreună cu Metrorex efectuează o analiză tehnică a situaţiei sistemului de suspensie secundară a trenurilor CAF, cu scopul de a îmbunătăţi performanţa  garniturilor, dacă se va impune”, explică reprezentanţii spaniolilor.

Suspensiile nu sunt singurele probleme pentru trenurile spaniole. Încă de când au sosit în ţară, acestea au întâmpinat neajunsuri peste neajunsuri. Mai întâi, acestea erau prea late pentru a intra în staţii. Drept urmare, peroanele au fost pilite. Apoi, s-a constatat că din aceste trenuri lipseau piese şi cădeau şuruburi, problemă monitorizată şi de către SRI.

Cu toate acestea, Metrorex a mai comandat, anul trecut, încă 8 trenuri la CAF, în cadrul acordului cadru pe care Regia îl are cu spaniolii, însă niciunul nu a sosit încă de la uzina din Beasain, Ţara Bascilor.

Trenurile CAF circulă pe Magistrala 2 Berceni – Pipera.

O altă licitaţie pentru cumpărarea a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei-Pantelimon, câştigată tot de CAF,  a fost supendată de DNA pentru suspiciuni de corupţie în acordarea contractului.

Metrorex are în exploatare 44 de trenuri Bombardier, 16 CAF şi 24 de trenuri vechi IVA Arad. Mentenanţa întregului parc de material rulant al Metrorex este asigurată de concernul francez Alstom, până în 2019.

Cu trenurile de la metrou circulă zilnic 600.000 de pasageri.

CAF este un concern spaniol cu activitate în producţia şi mentenanţa materialului rulant. A livrat trenuri şi tramvaie în mai multe oraşe din Spania, în UE, în SUA şi în ţări din America Latină, Nordul Africii şi Asia de Sud-Est.

 

UPDATE

Reprezentanţii Metrorex au precizat că reparaţiile necesare remedieri problemei au fost făcute de specialiştii CAF. „Înlocuirea pernelor de aer s-a realizat de către echipa de service a firmei CAF ca urmare a constatării unor fisuri/dezlipiri de material al stratului de cauciuc exterior al pernei. Menţionăm faptul că peretele pernei de aer este alcătuit din material textil cauciucat şi armătură de oţel”, arată reprezentanţii Regiei.

 

Cât despre trenul CAF BM3 14 staţionat în depoul Berceni în urma unor defecţiuni, Metrorex a arătat că „datorită faptului că în timpul unei acţiuni de verificare întreprinse de către firma CAF în perioada de garanţie, s-a deteriorat filetul unui orificiu de service pentru montarea/demontarea ansamblului de legătură între motorul de tracţiune şi reductorul montat pe osie. În contextul în care osia montată de metrou este un produs feroviar critic care se încadrează în grupa 1A, furnizorul trenurilor a decis înlocuirea osiei montate. Facem precizarea că la momentul întocmirii prezentului răspuns, osia nouă se află în depou, ea fiind deja montată sub tren, urmând ca după efectuarea probelor specifice, trenul să fie repus în circulaţie”.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice din Europa de Sud-Est destinată utilizatorilor casnici, și, de la finalul......
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Un nou brand de smartphone-uri a intrat pe piața din România. Costă de la 599 lei și pot fi reparate acasă
Human Mobile Devices (HMD), producătorul telefoanelor Nokia, a dezvăluit miercuri prima sa gamă de smartphone-uri sub ...
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, ...
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se va întâlni mâine, la București, cu oameni de afaceri din Emiratele Arabe ...