CES 2019: televizoare şi mai inteligente, 5G şi roboţi – trenduri tech pentru acest an FOTO şi VIDEO

Începând de marţi, timp de câteva zile, mai mult de 180.000 de oameni şi 4.400 de companii vor participa în Las Vegas la CES 2019, unde vor fi expuse ultimele tehnologii care vor ajunge în curând în casele, maşinile şi mâinile tuturor. Roboți pentru companii, internet mai rapid pe telefoane, dispozitive controlate cu vocea, și vehiculele speciale pentru a înlocui maşinile obişnuite sunt doar câteva dintre tehnologiile care vin la ediţia din acest an a celebrului târg de tehnologie din SUA.
Lidia Neagu - lun, 07 ian. 2019, 19:50
CES 2019: televizoare şi mai inteligente, 5G şi roboţi - trenduri tech pentru acest an FOTO şi VIDEO

CES (Consumer Electronics Show) este cel mai mare show tech al anului – mai mare decât IFA la Berlin, și mai mare decât MWC în Barcelona. Atrage aproape toți principalii jucători din industrie, deși Apple este de obicei absent.

În acest an, târgul are loc între 8 şi 12 8 ianuarie. Nu este însă deschis publicului: trebuie să lucrați în industrie sau să fiți un jurnalist acreditat pentru a putea să îl vizitaţi. Iată însă ce se aşteaptă experţii să vadă la această ediţie şi care vor fi trendurile din industria tech în acest an:

Televizoare: mai mari, mai clare, mai luminoase şi mai pliabile

Avansul tehnologiei MicroLED și OLED va face ca televizoarele să devină mai mari și mai clare. Anul trecut a fost lansat televizorul The Wall de la Samsung, de 146 inci, iar LG a prezentat Tv-ul OLED pliabil de 65 de inci. Anul acesta, experţii se aşteaptă să vadă mai multe prezentări pe aceste teme pe măsură ce aceste două companii încearcă să se depăşească încă o dată.

În timp ce televizorul rulabil a fost doar un prototip anul trecut, la show-ul de anul acesta, LG ar trebui să dezvăluie un televizor care va ajunge pe rafturile magazinelor în acest an. 

Tehnologia MicroLED a Samsung trebuie să concureze mai puternic cu televizoarele OLED ale LG și Sony; Panourile MicroLED sunt la fel de subțiri și colorate, dar sunt din punct de vedere tehnic mai luminoase și mai puțin costisitoare.

În timp ce tehnologia este în fază incipientă, televizoarele 8K ar trebui să prolifereze. Dar adevăratul motiv pentru care consumatorii ar trebui să fie interesați de aceste televizoare nu este rezoluția. „Beneficiul real pentru un set de 8K pe termen mediu și lung este pur și simplu luminozitatea”, a declarat Avi Greengart, director de cercetare pentru platformele și dispozitivele pentru consumatori pentru GlobalData, citat de www.tomsguide.com. „Unele dintre aceste televizoare 8K pot deveni extrem de luminoase, ceea ce permite o gamă dinamică remarcabil de bună”. Aceasta înseamnă că exploziile vor arăta extrem de intense, în timp ce scene întunecate vor fi și mai întunecate.

Casele inteligente vor deveni şi mai inteligente

La CES-ul de anul trecut, Google a făcut un mare salt cu Google Assitant și cu Google Home, arătând că asistentul de virtual era în interiorul și compatibil cu zeci de dispozitive inteligente de casă.

În acest an, Google este aşteptat să surprindă din nou, cu un stand mai mare. Amazon și Alexa sunt, de asemenea, de așteptat să fie peste tot la CES. Unul dintre motivele pentru care companiile aleg CES este să ajungă la diferiții producători de echipamente hardware și gadget-uri care doresc să integreze un asistent vocal în produsele lor.

În timp ce vor exista o mulțime de dispozitive inteligente, întrerupătoare, aspiratoare robot și aparate electrocasnice, se așteaptă să se vadă un accent mai mare pe inteligenţa artificială din spatele acestor dispozitive și cum această tehnologie poate face ca toate aceste dispozitive să funcționeze împreună. Și ce beneficii vor oferi acești asistenți consumatorului?

Laptop-uri: mai mici, mai rapide și mai puternice

PC-urile se vor asemăna cu smartphone-urile, a spus Dinesh Narayanan, director în cadrul Microsoft. În acest scop, Microsoft lucrează cu partenerii săi pentru a dezvolta notebook-uri care sunt mereu conectate și care trebuie încărcate doar o dată pe zi. „Gândiți-vă la modul în care au ajuns telefoanele puternice și apoi la cât de multă tehnologie a trecut la telefon”.

Noul chip Snapdragon 8cx de la Qualcomm, anunțat acum un an, promite o durată a bateriei prelungită și o conectivitate mai mare, însă producătorii de PC-uri le-au adoptat lent. Conceptul de a fi conectat întotdeauna se extinde la sistemele de jocuri, în care Microsoft caută modalități de a permite jucătorilor să își desfășoare mai ușor sesiunile.

5G va fi peste tot

Dacă CES nu este cunoscut pentru lansările de smartphone-uri, procesorul Snapdragon 855, prezentat recent de Qualcomm, este gata să se alăture altor produse care vor fi anunțate în Las Vegas.

„Fiecare companie va invoca 5G”, a spus Avi Greengart, director de cercetare pentru platformele și dispozitivele pentru consumatori pentru GlobalData. De la dispozitive inteligente de acasă la mașini până la laptopuri, vitezele mai rapide ale acestei tehnologii de rețea de ultimă generație vor avea implicații pentru fiecare tip de dispozitiv conectat.

Printre altele, 5G promite viteze de până la 1.000 de ori mai rapide decât cele de 4G. Acest lucru va permite lucruri noi,  cum ar fi live streaming video 4K, care sunt excelente pentru vizionarea de filme sau efectuarea de intervenții chirurgicale deschise la distanță. Cu toate acestea, serviciul 5G va fi destul de limitat la lansare.

Roboţi

Producătorii de roboţi prezenţi la CES promit mult, dar invențiile lor se luptă adesea pentru a-și justifica existența. Însă dezvoltatorul uneia dintre poveștile de succes rare – robotul Pepper al japonezilor Softpen care a ajuns şi în România – este la CES anul acesta cu un droid despre care spune că are capacitatea de a „atinge inimile”.

De asemenea, va fi prezent robotul Lovot dezvoltat de compania japoneză Groove X, înfiinţată de Kaname Hayashi, care a condus echipa ce a dezvoltat robotul Pepper. Lovot este un robot făcut pentru a vă face fericiți, folosind inteligența artificială și materiale sensibile la atingere. Un aparat de fotografiat îi iese din cap, permițându-i să cartografieze camere și să acționeze ca un monitor pentru copii sau un dispozitiv de supraveghere la domiciliu.

Hayashi a spus că scopul lui Lovot nu este să fie de ajutor sau de distracție, ci mai degrabă să genereze bucurie, iubire și alte emoții pozitive care ar putea ajuta proprietarii să-și atingă adevăratul potențial.

Nu este singurul care sugerează că a sosit timpul să-i întâmpinăm pe roboţi în casele noastre. Există Kiki, un „robot de companie” conceput de doi ingineri Google, a căror personalitate evoluează în funcție de modul în care proprietarii îl tratează.

Va fi prezent şi Liku, un bot umanoid care promite să exprime „dorințe și emoții”, condus de ceea ce se întâmplă în împrejurimile sale.

Maşini şi transporturi

Analiştii se aşteaptă să fie prezentate o mulțime de tehnologii de self driving, sistemele informatice futuriste și schimbul de date de la un vehicul la altul prin reţeaua 5G, deşi mulți producători de automobile își vor păstra cele mai mari surprize pentru Salonul Auto de la Detroit, care se suprapune cu ultima zi a CES. 

Chiar și așa, Mercedes pare gata să dezvăluie o versiune pentru a doua generație a maşinii fastback de clasă CLA la evenimentul din Las Vegas, iar Nissan se zvonește să debuteze versiunea e-Plus a mașinii electrice Leaf, oferind o viață extinsă a bateriei.

Cu un potențial mai revoluționar, vor exista cel puțin două „mașini zburatoare” la show-ul tech. Pal-V Liberty este un motor cu trei roți pe benzină, cu lamele rotative despicate pe acoperiș și o elice în spate, al căror producător spune că se autostabilizează în aer. Se bazează pe un concept de 20 de ani, dar producătorul susține că va fi gata să livreze primele unități în 2020.

NFT se află într-o etapă preliminară de dezvoltare. Firma, care are sediul central lângă Google, promite un vehicul electric care va decola și va ateriza pe verticală, dar va zbura ca un avion. Intenționează să dezvăluie cum va arăta la expoziţie.

Printre alte vehicule exotice care vor fi la expoziţia CES avem şi bicicleta Pragma Industries ‘Alpha, alimentată de o celulă cu combustie cu hidrogen. Se spune că vehiculul va avea o dublă gamă de echivalenți pe bază de baterii li-ion și niciunul dintre deranjamentele de așteptare pentru o reîncărcare.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie România, în valoare de 984.381,41 lei, conform unui raport remis, miercuri,......
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...