Code for Romania e online: Programatori voluntari din ţară şi diaspora dezvoltă proiecte pentru societate

Un grup de tineri din ţară şi din diaspora au pus pe picioare proiectul Code for Romania. Vor să pună umărul la rezolvarea problemelor societăţii şi ale comunităţilor prin soluţii IT de tip open-source. Lucrează deja la opt aplicaţii online care se adresează cetăţenilor, societăţii civile şi instituţiilor publice şi vizează îmbunătăţirea proesului democratic, susţinerea educaţiei şi a culturii. Trei dintre aplicaţiile pregătite de colectivul Code for Romania vizează direct procesul electoral şi ar putea avea un impact în alegerile parlamentare din decembrie.
Economica.net - Dum, 25 sept. 2016, 20:59
Code for Romania e online: Programatori voluntari din ţară şi diaspora dezvoltă proiecte pentru societate

După scandalul de la alegerile prezidenţiale privind modul în care s-a desfăşurat procesul electoral pentru românii din diaspora, proiectul Vot Diaspora îşi propune să servească drept un tutorial online de informare a acestora cu privire la regulile de înscriere pentru a vota la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Site-ul prezintă într-o formă interactivă paşii pe care trebuie să îi urmeze românii pentru a vota în străinătate. Comunitatea Code for Romania promite că aplicaţia va putea fi folosită şi pentru viitoarele alegeri.

Se lucrează şi la o aplicaţie mobilă destinată în principal observatorilor electorali, dar şi oricărei persoane care doreşte să sesizeze nereguli în timpul alegerilor. Monitorizare Vot va fi lansată la timp pentru alegerile din decembrie.

Aplicaţia, dezvoltată pentru Android şi iOS (iPhone), va fi testată în timpul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, de la sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie.

Code for Romania vrea şi să-i ajute pe români să-şi cunoască mai bine politicienii. Cu o bază de date colectate de la ANI, DNA, site-urile candidaţilor şi site-urile instituţiilor statului, platforma Catalog Politic va centraliza informaţiile existente despre toate persoanele care vor candida la funcţii publice în România.

Toate aceste aplicaţii sunt dezvoltate de specialişti români din ţară şi din străinătate, pe bază de voluntariat.

„Îți place România.
Și nu îți place.
Ai rămas. Sau ai plecat. O iubești, dar te și enervează.” – Aşa îşi propune Code for Romania să atragă voluntari pentru proiectele pe care le dezvoltă.

Code for Romania se prezintă ca o organizație neguvernamentală neafiliată politic și apolitică, înființată în 2016. Organizația este susținută financiar de propria comunitate de 60 voluntari din România și diaspora. Aceștia sunt implicați în 8 proiecte din următoarele domenii: informare și acces la informații publice, facilitare a accesului la servicii publice, implicare civică și colaborare, educare și promovare a culturii.

„Avem nevoie de voluntari, în principal programatori”

Voluntarii se pot implica oricât doresc, începând de la o oră pe săptămână. Toate soluțiile tehnice se dezvoltă online și în format open source. Ideile de proiecte pot veni de la ONG-uri, instituții publice sau din comunitatea Code for Romania.

Code for Romania a fost fondată de Bogdan Ivănel, doctorand în ştiinţe politice la Paris, şi Răzvan Pavel, programator stabilit în străinătate. Reprezentanţii organizaţiei spun că un rol important în naşterea proiectului l-a avut senzaţia de frustrare după tragedia din Colectiv. „Se spune că inteligenţa românească a plecat din ţară, dar aceşti oameni vor să facă ceva pentru România. Sunt uniţi de frustrarea de a vrea să facă ceva”, spun reprezentanţii organizaţiei. Code for Romania a luat startul în februarie anul acesta.

Ideea Code for Romania a pornit în februarie din provocarea de a pune și know-how-ul românilor din diaspora în slujba societății de acasă. Din nevoia de a avea instrumente de informare adaptate secolului 21. Din necesitatea de avea o societate și o guvernare deschise. Din convingerea că societatea civilă poate crește numai cu sprijinul fiecăruia dintre noi. Din dorința de a crea o platformă în care oamenii de success din domeniul privat sau academic să-și pună abilitățile în slujba comunității.

Jumătate de an mai târziu, suntem o comunitate în creștere cu voluntari din București, Iași, Cluj și alte orașe de pe tot globul, un semn că tinerii specialiști vor și au disponibilitatea și entuziasmul de a se implica în proiecte cu adevărat utile care le pun în valoare abilitățile, care îi lasă să sprijine România prin ceea ce știu ei să facă cel mai bine„, spune Bogdan Ivănel, care şi-a asumat răspunderea pentru partea de management şi strategie la Code for Romania.

Prin Code for Romania vrem să aducem talentul incredibil al oamenilor din IT-ul românesc în spațiul civic. Există în momentul de față o diferență semnificativă între nivelul produselor IT din mediul privat și cele de la nivelul instituțiilor și ONG-urilor.

Cred că este momentul să anulăm această diferență pentru că utilizatorii de astăzi au așteptări, vor să fie informați cu instrumente simple, rapide și prietenoase. Noi vrem să ne ridicăm la aceste așteptări și să livrăm soluții IT la zi celor care au nevoie de ele, în instituții sau în societatea civilă, soluții care vor informa și, sper eu, vor face o diferență în societate„, este de părere Răzvan Pavel, răspuzător cu platformele IT.

Organizaţia a fost construită pe modelul „Code for”, dezvoltat în San Francisco în 2008 sub numele Code for America şi perpetuat în întreaga lume, sub forma unor comunităţi de profesionişti voluntari care îşi propun să rezolve probleme ale societăţii prin soluţii IT de tip open-source. Proiectele sunt menite şi să faciliteze implicarea civică a cetăţenilor şi a comunităţilor.

Spre exemplu, proiectul Centru Civic aflat în dezvoltare la Code for Romania îşi propune să servească drept primul centralizator de aplicaţii civice dezvoltare de ONG-uri, instituţii publice sau cetăţeni. Societatea civilă, cetăţenii sau comunitţile sunt încurajate să vină cu idei de aplicaţii pentru a primi sprijinul comunităţii de IT-işti.

Code for Romania îşi propune şi să atenueze efectul fenomenului „brain drain” – emigrarea în masă a specialiştilor. Prin intermediul platformei de colaborare Brain Gain, cercetătorii şi profesioniştii stabiliţi în străinătate vor putea preda la distanţă cursuri în limba română şi vor putea colabora la dezvoltarea unor cursuri online pentru publicul din România. „Acest proiect are potențialul de a deveni un think-tank digital, întrucât cercetătorii vor putea să colaboreze și la redactarea unor rapoarte și poziții publice”.

Organizaţia are nevoie în primul rând de voluntari, în principal specialişti în IT dispuşi să ajute, care pot contacta Code for Romania la www.Code4.ro şi pe Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...