Comerţul alimentar rămâne fără brandul care a dat primul supermarket din Bucureşti: Billa se „topeşte” în Carrefour

Fenomenul de concentrare din piaţa comerţului alimentar despre care analiştii vorbesc de câţiva ani va face anul viitor o nouă victimă. Billa, brandul sub care a apărut primul supermarket din Capitala României, în 1999, va dispărea sub stindardul Carrefour.  
Alina Stanciu - Dum, 03 ian. 2016, 22:10
Comerţul alimentar rămâne fără brandul care a dat primul supermarket din Bucureşti: Billa se

Brandul care i-a familiarizat pe bucureşteni, începând cu 1999, cu conceptul de supermarket, va dispărea cel mai probabil în acest an înghiţit de concurenţă. Tranzacţia anunţată la începutul lunii decembrie dintre grupul german REWE, care a renunţat la 86 de supermarketuri Billa, şi francezii de la Carrefour îşi va produce efectele după ce Consiliul Concurenţei îşi va da avizul. Din experienţa tranzacţiilor similare anterioare vorbim, în medie, de un interval de timp de şase luni – un an – totul depinzând de viteza cu care cei doi retaileri vor transmite instituţiei statului documentele necesare pentru ca aceasta să îşi anunţe poziţia. Spre exemplu, procesul de avizare în cazul tranzacţiei prin care Auchan a preluat 20 de hipermarketuri Auchan a durat aproximativ opt luni. 

Care este procedura

Potrivit procedurilor Consiliului Concurenţei, după ce Carrefour va notifica instituţia cu privire la achiziţia celor 85 de supermarketuri Billa, inspectorii concurenţei vor analiza dosarul depus şi vor cere informaţii suplimentare astfel încât să îşi poată spune punctul de vedere în deplină cunoştinţă de cauză. De aceea, durata procesului depinde foarte mult de rapiditatea cu care cei doi retaileri vor transmite informaţiile către Consiliul Concurenţei. Ulterior, după ce dosarul va fi complet, instituţia are la dispoziţie 45 de zile pentru a lua o decizie care poate fi autorizarea tranzacţiei, (sau anumite condiţii pentru aceasta) sau deschiderea unei investigaţii pe această piaţă. 

Citeşte şi Carrefour a cumpărat Billa. Preţul: aproape 100 de milioane de euro

Spre exemplu, tranzacţiei Auchan-Real a fost finalizată pe 12 septembrie, ca urmare a unui acord semnat în 30 noiembrie 2012 între grupul Auchan şi Metro Group şi a validării primite din partea Consiliului Concurenţei, la sfârşitul lunii iulie. Potrivit deciziei Consiliului Concurenţei, transferul de proprietate a fost autorizat cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de părţile implicate pe două pieţe relevante, respectiv Craiova şi Târgu-Mureş. Astfel, pentru Craiova şi Târgu Mureş, Auchan şi-a luat angajamentul de a nu deschide sau achiziţiona noi magazine pe o perioadă de cinci ani de la data autorizării concentrării şi de a nu majora preţurile cu mai mult de 5% faţă de media preţurilor altor magazine din reţea pentru trei ani.

Ce se va întâmpla cu magazinele Billa până la finalizarea tranzacţiei 

Până la finalizarea tranzacţiei, Carrefour nu poate lua nicio decizie în numele Billa, iar bannerul primul supermarket din Bucureşti va continua să stea lipit de cele 86 de magazine. De asemenea, oficialii Billa susţin că unităţile vor rămâne la fel de bine aprovizionate, iar furnizorii vor continua să facă livrări. „Magazinele Billa România şi activitatea curentă de business îşi menţin modul actual de funcţionare.  La fel, continuă şi contractele cu furnizorii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Billa.

În ceea ce îi priveşte pe cei aproximativ 3.500 de angajaţi ai Billa România, aceştia” îşi vor continua activitatea în baza contractelor actuale”, ne-a transmis compania. Statutul membrilor boardului Billa România (Sorana Georgia-CEO şi Eleonora Amariuţei CFO) intră sub incidenţa clauzelor de confidenţialitate stabilite în timpul tratativelor purtate între cele două companii.

Efecte asupra pieţei de retail

Urmare a acestei tranzacţii, francezii de la Carrefour vor ajunge la un business  de 2,3 miliarde de lei numai din activitatea din supermarketuri, o piaţă estimată de către compania de consultanţă şi cercetare PMR la 10,2 miliarde de lei în 2014.  Din punct de vedere al cotei de piaţă, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către PMR, cota de piaţă a Carrefour Market în 2014 era de 1,4%.

Francezii nu vor depăşi însă din punct de vedere al cifrei de afaceri concurentul principal, Delhaize Group, care operează aproximativ 210 unităţi Mega Image. În 2014, Mega Image SRL (Mega Image şi Shop & Go) a raportat o cifră de afaceri de peste 2,8 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte numărul de magazine tip supermarketuri, Mega Image operează aproximativ 210 unităţi în timp ce Carrefour va avea după includerea unităţilor Billa 192 de magazine (Carrefour Market şi Billa). Coroborând activitatea pe segmentul de supermarket şi cel de hipermarket, Carrefour va ajunge, după preluarea Billa, la o cotă de piaţă de 11,5% din piaţa comerţului alimentar, în condiţiile în care, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă PMR, Billa controlează 2% din piaţa de profil.

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...