Compania de Autostrăzi va acorda prime de 21 de milioane de lei angajaţilor. UPDATE: Reacţia CNADNR

CNADNR are programate în acest an bonusuri de 21,52 milioane de lei, potrivit proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului Transporturilor. Salariile angajaţilor cresc cu 11% faţă de anul trecut.
Mihai Nicuţ - lun, 08 feb. 2016, 15:03
Compania de Autostrăzi va acorda prime de 21 de milioane de lei angajaţilor. UPDATE: Reacţia CNADNR

CNADNR prognozează să termine anul 2016 cu un profit brut de circa 150 de milioane de lei, dintre care, mai mult de jumătate, adică 78 de milioane, vor merge ca impozit pe profit la bugetul de stat. Veniturile totale ale companiei se vor ridica la 5,83 miliarde de lei, iar cheltuielile totale la 5,66 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul se ridică la 308,4 milioane de lei, cu 11% mai mult decât cele bugetate la începutul anului trecut, pentru 2015. De altfel, în nota de fundamentare a bugetului, se pomeneşte de aceste majorări de salarii, însă „sursele proprii de finanţare a activităţii curente şi de investiţii repartizate din profitul net, prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016, nu sunt afectate de creșterea cheltuielilor de natură salarială”, iar „diminuarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu scopul creşterii câştigului mediu brut lunar pe salariat, nu afectează funcţionarea în bune condiţii a activităţii”.

Capitol distinct în capitolul de cheltuiueli de personal, apar şi cele 21,25 milioane de lei, bonusuri pe care compania care se ocupă de reţeua rutieră a ţării şi de construcţia de autostrăzi vrea să le acorde angajaţilor săi în acest an.

CNADNR estimează că va termina anul cu un număr de 6.382 de angajaţi. Câştigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, se ridică la 3.302 lei pe lună.

În anul 2015, CNADNR a deschis traficului 46 de kilometri de autostradă, dintre care aproximativ trei sferturi în ultima lună a anului. De fapt, dacă nu se inaugurau cei 35 de kilometri în decembrie, adică lotul doi al tronsonului Timişoara-Lugoj, România bifa un record, un an cu kilometri de autostradă în minus. În septembrie, ai fost închişi traficului cei 22 de kilometri de pe tronsonul Cunţa-Sălişte: autostrada a fost demolată pe o porţiune de 200 de metri, din cauza infiltraţiilor de sub asfalt.

În acest an, CNADNR estimează să deschidă traficului între 75 şi 80 de kilometri de autostradă, potrivit ultimelor declaraţii ale Ministrului Transporturilor, Dan Costescu. 

Reacţia CNADNR

CNADNR a transmis, ieri, un comunicat de presă ca răspuns la acest articol. Vi-l prezentăm, integral, în continuare:

„Urmare articolelor apărute în mass-media de astăzi privind primele de 21 milioane lei acordate salariaților din cadrul Companiei, CNADNR SA face următoarele precizări:

În anul 2016, în proiectul de buget al CNADNR SA, în cadrul cheltuielilor cu personalul sunt incluse la pozitia C.2. din Anexa 1 de fundamentare a bugetului, a cărei structura și format este stabilit in conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 20/07.01.2016 si „bonusuri” in valoare de 21,61 mil. lei.

În realitate, această valoare nu reprezintă prime, ci drepturi ale salariaților negociate în conformitate cu CCM, astfel:

Ø tichete de masă: 14,31 mil. lei;

Ø alte cheltuieli: 7,3 mil lei – această valoare reprezintă în principal ajutoare pentru boli grave sau incurabile, ajutoare pentru inmormantare, ajutoare pentru nastere, tichetele oferite copiilor minori ai salariaților, etc.

Referitor la cresterea cu cca. 11% a cheltuielilor cu salariile în anul 2016 față de prevederea anului 2015, precizăm că, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015, cheltuielile cu salariile pot fi majorate în anul 2016 pentru:
Ø sumele determinate de extinderea activității, conform articolului 54 alin. 1 litera c) din Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015.

Astfel, a fost necesară suplimentarea numarului personalului încadrat la C.N.A.D.N.R. Central și subunități, în special pentru următoarele situatii:

– gestionarea fazei de proiectare, de obținere a avizelor/ acordurilor de mediu, astfel încât proiectele promovate să fie sustenabile din punct de vedere tehnico – economic. Finalizarea Master Planului General de Transport conferă un document cadru în baza căruia se vor lansa viitoarele proceduri. Astfel este necesară înființarea unei direcții de proiectare în CNADNR Central, având un număr de de 25 persoane;
– implementarea în bune condiții a proiectelor promovate de către CNADNR SA este condiționată, de asemenea, de asigurarea unui personal tehnic de specialitate, astfel încât să fie evitate blocajele în implementare. Astfel este necesară înființarea de U.I.P. la nivel de subunități în scopul urmăririi proiectelor și eliminării întârzierilor în implementare, cu un număr de personal de 41 persoane și întărirea U.I.P. la nivelul Central, cu un număr de 9 persoane;
– organizarea de Agenţii de Control şi Încasare suplimentare în punctele de trecere a frontierei ca urmare a înfiinţării, prin Hotărâre de Guvern, a unor noi puncte de trecere a frontierei. Astfel, prin H.G. nr. 515 din 08 iulie 2015 a fost deschis punctul de control pentru trecerea frontierei de stat Nădlac II (România) și Csanadpalota (Ungaria), cu rol foarte important în controlul și încasarea rovinietei.

Ø sumele aferente cheltuielilor cu salariile aferente personalului angajat pe perioada determinata, conform articolului 54 alin. 1 litera d) din Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015. Compania angajează personal pe perioadă determinată în vederea acoperirii posturilor deținute de salariați al căror contract de muncă este suspendat pe o perioadă mai lungă de timp, în speță perioadele de concediu pentru creșterea și ingrijirea copiilor până la 2 ani.

Ø sumele aferente reîntregirii cheltuielilor cu salariile determinate de acordarea unor creșteri salariale în anul 2015, conform articolului 54 alin. 1 litera b) din Legea bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015.” 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...