David Hay, AFI Europe: Acum este momentul ca dezvoltatorii internaţionali să intre pe piaţa rezidenţială din România

Dezvoltatorii de birouri moderne din București s-au orientat și spre piaţa de locuinţe. Forte Partners a început construcţia unui proiect cu peste 350 de locuințe, iar AFI Europe România se pregătește de valorificarea terenului Laromet, cumpărat în urmă cu zece ani, prin construcţia de locuinţe. Dezvoltatorii spun că piaţa a fost prea mult timp dominată de afaceriștii locali şi că e timpul ca lucurile să se schimbe. 
Andrada Ghira - mie, 20 sept. 2017, 20:16
David Hay, AFI Europe: Acum este momentul ca dezvoltatorii internaţionali să intre pe piaţa rezidenţială din România

Înainte de criză, dezvoltatori din Israel, Ungaria, Spania se înghesuiau şi cumpărau terenuri pentru proiecte rezidenţiale în Bucureşti. O mică parte din proiectele lansate pe valul imobiliar au prins contur şi au fost finalizate, iar altele au fost preluate de bănci sau finalizate de alţi investitori. 

Iar în timp de criză au prosperat afaceriştii români care au construit mii de locuinţe, mici şi la preţuri care să se încadreze în programul Prima Casă. 

Totuşi, de câţiva ani încoace, mai mulţi dezvoltatori care intraseră în „hibernare” pe timp de criză, au săpat fundaţii pentru noi blocuri de apartamente. 

Cererea mare de locuinţe le-a trezit interesul şi marilor companii prezente pe piaţa locală. Cel mai recent exemplu este cel al AFI Europe România, care este în stadiu avansat de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru primele două blocuri cu apartamente de pe terenul fostei fabrici Laromet din cartierul Bucureştii Noi.  

CITEŞTE ŞI AFI Europe renunţă la mallul din Bucureştii Noi şi pregăteşte construcţia unui mini-oraş cu turnuri de apartamente

„Cred că piaţa rezidenţială a fost dominată până acum de dezvoltatori, mici, locali, care chiar au inţeles piaţa mai bine decât marile companii multinaționale sau investitori instituţionali. Cred că acum este momentul ca dezvoltatorii internaţionali să intre pe piaţă, să stabilească standarede care deja există pe segmenele de birouri şi retail”, spune David Hay, directorul general al AFI Europe România. 

Un alt investitor, care îndrăzneşte să-şi pună banii în construcţia de apartamente la Bucureşti este compania sud-africană MAS REI, care are un parteneriat cu Prime Kapital. Investitorii din Africa de Sud percep diferit riscurile de pe piața românească față de investitorii din Europa de Vest, spre exemplu, spunea recent Andrei Văcaru, Head of Research & Consultancy în cadrul JLL. „Riscurile ţării noastre sunt percepute ca fiind acceptabile”, mai spune Văcaru. 

MAS REI și Prime Kapital și-au asigurat poziția de nou jucător pe piața rezidențială din Capitală prin achiziția a două terenuri bune, pe care urmează să construiască aproape 1.000 de case și apartamente. Este vorba de un teren cumpărat de la familia Becali în zona de birouri din apropierea stației de metrou Aurel Vlaicu, dar și de terenul fostei fabrici Marmura, din Bucureștii Noi. 

CITEȘTE ȘI Un nou jucător pe piaţa rezidenţială din Bucureşti: sud-africanii construiesc 1.000 de case şi apartamente

Un alt jucător pe segmentul rezidențial este Vastint, care anul trecut a cumpărat un teren de 48 de hectare în zona Sisești și unde se pot construi 10.000 de locuințe. Compania a făcut deja primii pași pentru demararea lucrărilor și a obținut în luna iulie a acestui an certificatul de urbanism în vederea obţinerii planului urbanistic zonal (PUZ) pentru construcţia unui ansamblu multifuncţional şi stabilirea tramei stradale. 

„Vastint va începe probabil foarte curând proiectul de locuințe și poate că și alți noi dezvoltatori vor intra pe piață. Cred că odată ce piața va fi dominată de dezvoltatori intentaționali, se va schimba și designul, și proiectele, iar lucurile se vor schimba”, mai spune Hay. 

Un alt dezvoltator, Forte Partners, care construieste proiectul de birouri The Bridge din apropierea stației de metrou Grozăvești, s-a orientat spre construcția de locuințe. După ce a construit proiecte de mici dimensiuni, a cumpărat un teren în Aviației, unde a început construcția unui proiect cu peste 350 de apartamente.

„Cred că piața rezidențială este un pic diferită față de cea de birouri. Este o piață mai puțin reglementată, sunt mai puțini dezvoltatori profesioniști și sunt puține produse la standarde internaționale. De aceea ne-am îndreptat atenția și spre rezidențial. Credem că este o piață bună”, spune Geo Mărgescu, directorul general al Forte Partners. 

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...