„Sunt fonduri de investiţii sud-africane care se uită atent la România. În mod cert vom mai vedea noi intrări” – Văcaru, JLL

Apetitul fondurilor de investiţii din Africa de Sud pentru imobiliarele româneşti continuă. Cel mai recent jucător intrat pe piaţa locală este fondul Atterbury, care a cumpărat 50% din mallurile şi proiectul Openville deţinute de omul de afaceri Iulian Dascălu. Specialiştii companiei de consultanţă imobiliară JLL spun că vom asista la noi întrări pe piaţa locală. 
Andrada Ghira - mie, 21 iun. 2017, 21:07

Fondurile de investiţii din Africa de Sud îşi plasează banii în imobiliarele din regiunea Balcanilor de doi ani încoace. Şi nu par să se oprească. În România, cel mai mare investitor este NEPI, care deţine şi cel mai mare portofoliu de centre comerciale, cel care a deschis drumul sud-africanilor pe o piaţă la care investitorii din vest se uită cu oarecare neîncredere. 

Cel mai noi jucător pe piaţa imobiliară din România este compania Atterbury, care a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru a prelua 50% din firmele prin care au fost construite mallurile Iulius de către antreprenorul român Iulian Dascălu, dar şi jumătate prin proiectul Openville din Timişoara. 

Şi, se pare că vom vedea noi fonduri sud-africane care vor cumpăra proprietăţi imobiliare în România, sau care vor căuta parteneriate pentru noi dezvoltări. 

„Da, în mod cert vom mai vedea noi jucători din Africa de Sud”, a declarat Andrei Văcaru Head of Research & Consultancy JLL, în cadrul unei conferinţe de presă. 

„Mai sunt fonduri se uită atent la România de ceva vreme; ceea ce cauta ei nu e întotdeauna foarte uşor de gasit. Dacă fac o mişcare la o distanţă aşa de mare, trebuie să fie una semnificativă din start şi de aceea unii aşteaptă de un an, doi, să apară oportuniteatea corecta. Dar, cu siguranţă vor mai fi tranzacţii cu alte grupuri sud-africane”, completează Văcaru. 

De ce vin sud-africanii în România

Fondurile de investiţii în imobiliare se uită nu doar la centre comerciale, ci şi la clădiri de birouri şi la depozitele logistice şi caută inclusiv oportunităţi de parteneriate, aşa cum este cazul celor de Atterbury. 

Andrei Văcaru spune că acestea sunt atrase de România pentru că situaţia politică din Africa de Sud se reflectă şi în situaţia economică, lucru care îi motivează să-şi plaseze banii peste hotare. 

„Riscul perceput de sud-africani în legătura cu felul în care e percepută Romania versus cum e percepută Romania de către vestici, este foarte diferit”, adaugă Andrei Văcaru. Riscurile ţării noastre sunt percepute ca fiind acceptabile, iar cel care a deschis uşa investiţiilor este NEPI, care în criză a dezvolat şi a ajuns să fie cel ma mare investitori de pe piaţa locală. 

Sud-africanii au mizat şi pe ţările din regiune şi au cumpărat proprietăţi în Polonia, Serbia, Bulgaria, Macedonia şi Muntenegru.  

Ce fonduri sud-africane au mai venit în România

Cu o serie de acţionari comuni, NEPI şi fondul Rockcastle au anunţat anul trecut intenţia de a fuziona. Sud-africanii de la Rockcastle au un un portofoliu de proprietăţi comerciale în Polonia, iar fuziunea dintre cele două companii duce la apariţia celei mai mari companii imobiliare din Europa Centrală şi de Est. 

După anunţul de fuziune al NEPI şi Rockcastle, cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, a cumpărat la sfârşitul anului trecut aproape 27% din gigantul Globalworth, creat de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Sud-africanii au plătit 186 de milioane de euro pentru acţiunile deţinute în compania listată pe Bursa de la Londra. 

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că i-ar fi spionat
Mai mulți ziariști care l-au vizitat pe Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra au dat în judecată CIA pentru că ...
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo (foto) sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci......
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este cucerirea totală a regiunii Donbas din Ucraina
Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, ...
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Autoritățile ucrainene au anunțat că au distrus cu rachete o bază a grupului de mercenari Wagner
Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă ...
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în ...