Un nou jucător pe piaţa rezidenţială din Bucureşti: sud-africanii construiesc 1.000 de case şi apartamente

Prime Kapital, companie fondată de foştii executivi ai NEPI, Matin Slabbert şi Victor Semionov, s-a asociat anul trecut cu un fond din Africa de Sud, MAS REI. Planul companiilor este de a dezvolta spaţii comerciale în oraşele mai mici din România, malluri, dar şi proiecte rezidenţiale.
Andrada Ghira - lun, 11 sept. 2017, 21:02
Un nou jucător pe piaţa rezidenţială din Bucureşti: sud-africanii construiesc 1.000 de case şi apartamente

Cererea pentru locuinţe, dar şi existenţa unui stoc redus de apartamente moderne, îi determină pe investitorii din Africa de Sud. să investească zeci de milioane de euro în noi proiecte rezidenţiale în Bucureşti.  

Companiile Prime Kapital şi MAS REI, care deţin un teren cumpărat de la familia Becali în nordul Bucureştiului, au mai cumpărat recent un teren pentru un nou proiect de locuinţe. Este vorba de terenul fostei fabrici Marmura din Bucureşti Noi, din apropierea staţiei de metrou Jiului. 

„Am cumpărat terenul Marmura. Intenţionăm să dezvoltăm unităţi rezidenţiale la standarde mai ridicate faţă de ce se construieşte în prezent, la preţuri competitive. Ne uităm şi la alte posibilităţi limitate pentru rezidenţial”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Martin Slabbert (foto), unul dintre fondatorii Prime Kapital. 

Terenul fostei Marmura a aparţinut companiei ungare TriGranit, cumpărată în 2015 de americanii de la TPG. Cele aproape 400 de hectare de terem deţinute de unguri la București, Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, nu au făcut parte din vânzarea către TPG. Terenurile au rămas sub umbrela Granit, controlată de Sándor Csányi. 

Amplasat lângă magazinul Penny Market, de pe Bulevardul Bucureştii Noi, terenul are o suprafaţă de 15.000 de mp şi pe care vor fi construite 380 de apartamente. Proiectul se află în stadiu de aprobare a parametrilor urbanistici. 

Martin Slabbert nu a dorit să facă publică valoarea tranzacţiei şi valoarea de piaţă a proiectului.

550 de apartamente şi case în Pipera

   Companiile mai deţin un teren de 8 hectare      chiar lângă reprezentanţa Porsche, în  apropierea   centrului comercial Promenada,  cumpărat de    la   familia Becali cu circa 12  milioane de  euro. 

  Slabbert spunea la începutul acestui an că acest  proiect va fi unul nou concept de locuinţe pentru  piaţa locală, cu un buget substanţial şi cu o  valoare de piaţă de peste 100 de milioane de  euro. 

  Planificarea este avansată şi este de aşteptat ca lucrările de construcţie la showroom vor fi demarate până la sfârşitul acestui an şi vor fi deschise către public până în martie 2018, potrivit MAS REI. 

Datoriile Era Shopping Park Iaşi către bănci, achiziţionate de sud-africani

Parcul comercial Era Shopping Park din Iaşi, dezvoltat de Argo Capital Property, are un nou creditor. Prime Kapital şi MAS REI au achiziţionat datoria garantată către consorţiul de bănci greceşti care au împrumutat dezvoltatorul pentru construcţia proiectului. „Achiziţia s-a făcut cu o reducere semnificativă faţă de valoarea de piaţă”, potrivit MAS REI. 

Era Shopping Park Iaşi are o suprafaţă închiriabilă de 50.000 de mp, cu o unitate Carrefour (15.290 mp) şi Decathlon (4.090 mp). 

Argo Capital Property a vândut în vara anului trecut centrul comercial Sibiu Shopping City celor de la NEPI cu 100 de milioane de euro, iar în toamnă anunţase că investeşte 33 de milioane de euro în extinderea parcului comercial din Iaşi. 

Argo Real Estate Opportunities Fund deţine trei parcuri de retail Shopping City Suceava, Era Shopping Park Oradea şi Era Shopping Park Iaşi. 

Pe lângă parcurile comerciale pe care le dezvoltă pe DN1, la Baloteşti, Ploieşti, Baia Mare, Roman şi şapte extensii ale Kaufland cu galerii comerciale, MAS REI şi Prime Kapital se află în proces de due diligence pentru achiziţia unui stoc de proiecte în valoare de 200 de milioane de euro. 

Ţinta sud-africanilor: proiecte de un miliard de euro în regiune 

MAS REI a anunţat la începutul acestei luni că oportunităţile de dezvoltare din cadrul parteneriatului cu Prime Kapital au depăşit aşteptările şi că acum se au în vedere investiţii de un miliard de euro în noi proiecte în regiune. 

„Pentru a finanţa aceste proiecte, MAS a decis majorarea angajamentului în cadrul parteneriatului de la 200 de milioane de euro, la un maximum de 350 de milioane de euro, în aceleaşi condiţii ca şi în angajamentul anterior. Participaţia MAS în parteneriat rămâne la 40%” se arată în anunţul companiei.

Cu această creştere la 350 de milioane de euro, şi parteneriatul şi-a extins zona de activitate. Sud-africanii vor să intre şi pe piaţa rezidenţială.

Motivarea lor? Stocul redus de locuinţe moderne din capitelele ţărilor din Europa Centrală şi de Est, dar şi puterea crescută de cumpărare a locuitorilor. MAS REI consideră că profiturile obţinute din vânzarea locuinţelor vor fi folosite pentru a susţine şi stimula creştere pe viitor.

CITEŞTE ŞI Două companii cu rădăcini româneşti pregătesc investiţii de două miliarde de euro în imobiliarele din România şi regiune

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...