De câţi bani mai are nevoie AFI Palace Cotroceni să devină cel mai mare mall din ţară

De aproape doi ani, compania AFI Europe România, care a construit mallul AFI Palace Cotroceni lucrează la reamenajarea spaţiului pentru a-l face şi mai mare. Mallul generează venituri brute din chirii de circa 33 de milioane de euro anual. 
Andrada Ghira - joi, 24 nov. 2016, 22:07
De câţi bani mai are nevoie AFI Palace Cotroceni să devină cel mai mare mall din ţară

Deschis pe 1 decembrie 2009, mallul AFI are o suprafaţă închiriabilă de 80.514 mp, din care 1.300 de mp reprezintă spaţiile de birouri iar alţi 2.000 spaţiile de depozitare.

Proprietarul, AFI Europe România, a început de mult lucrările de extindere şi vrea ca centrul comercial să fie cel mai mare din România, după o extindere a spaţiului cu 6.500 de mp, se arată în raportul de evaluare a activului.

Pentru 5.000 de mp destinaţi magazinelor se poartă negocieri, iar finalizarea extinderii are loc în două faze: prima în aprilie 2017, iar cea de-a doua în septembrie 2017. 

Investiţia totală în procesul de extindere a suprafeţei comerciale este de 8,6 milioane de euro, din care AFI mai are de investit 6,8 milioane de euro, mai arată raportul de evaluare. 

Directorul executiv al Afi Europe România, David Hay, declara în toamna acestui an că mallul AFI va avea după extindere circa 90.000 de mp închiriabili. Asta va transforma centrul comercial din Bucureşti în cel mai are mall din România, în funcţie de suprafaţa închiriabilă. 

30 de milioane de euro în Sun Plaza 

Sun Plaza, care ocupă primul loc în clasament, are o suprafaţă închiriabilă de 81.700 de mp. S IMMO, care deţine mallul, investeşte 30 de milioane de euro în amenajarea unui spaţiu de 11.000 de mp din cadrul Sun Plaza, ocupat în urmă cu câţiva ani de un magazin Mobexpert. Lucrările de remodelare au început în primele luni din acest an şi se vor finaliza în 2018. Astfel, 40 de noi magazine se vor deschide în mallul de la Piaţa Sudului. Rata de pre-închiriere a spaţiilor pentru noile magazine a ajuns la 85%.

Câţi vizitatori a avut mallul AFI 

În primele şase luni din acest an, mallul a primit de 1,47 milioane de vizitatori, cu 48.495 de persoane care au trecut zilnic pragul centrului comercial. Dezvoltarea celor cinci clădiri de birouri, unde lucrează 7.000 de angajaţi, cu salarii peste media naţională, a adus un plus de vizitatori. Cifrele pentru 2016 sunt cu 6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cei mai mari chiriaşi ai mallului sunt Auchan, care ocupă 15,88% din suprafaţa închiriabilă, urmată de Cinema City (8,11%), C&A (4,08%), H&M (3,45%) şi Pure Health & Fitness (2,26%). Vânzările retailerilor au crescut cu 12% în primele nouă luni din acest an la peste 170 de milioane de euro. 

Datele disponibile arată că cele mai mai creşteri anuale, 2015 comparativ cu 2014, le-au avut KFC şi H&M, în creştere cu 26%, Zara, cu 23%, Bershka şi Stradivarius (19%), McDonald’s (18%), Oysho (17%), Pull&Bear şi C&A (14%), Zara Home (11%). 

Mallul AFI a înregistrat un venit operațional net de peste 25 milioane de euro în primele nouă luni din aceste an şi a fost evaluat la 30 septembrie, la 467 de milioane de euro, în creștere cu 7,6% faţă de anul trecut.  

Te-ar mai putea interesa și
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, după ştirile că Israelul a atacat Iranul, intensificând îngrijorările......
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...