Egiptul anulează politica toleranţei zero la cornul secarei, în urma căreia a respins şi grâu românesc

Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, a schimbat pentru a doua oară în acest an strategia de import, anulând politica toleranţei zero faţă de cornul secarei, o ciupercă considerată inofensivă de specialişti în anumite proporţii, după ce traderii au boicotat ultimele trei licitaţii de achiziţie lansate de statul egiptean, relatează Bloomberg citat de News.ro.
Economica.net - vin, 23 sept. 2016, 08:22
Egiptul anulează politica toleranţei zero la cornul secarei, în urma căreia a respins şi grâu românesc

Decizia a venit la mai puţin de o lună după ce Egiptul a introdus politica toleranţei zero faţă de cornul secarei, în 31 august, perioadă în care a respins cantităţi de grâu de la principalii furnizori, inclusiv România, Franţa sau Rusia.

La începutul acestei luni, inspectorii de stat din Egipt au respins un transport de 63.000 de tone de grâu din România, chiar în portul Constanţa, după verificarea pentru cornul secarei, fiind pentru prima oară când au respins o achiziţie chiar la sursă.

Însă traderii s-au revoltat împotriva acestei politici şi au refuzat să ofere grâu, forţând Egiptul să anuleze ultimele trei licitaţii de cumpărare.

Egiptul, care şi-a mărit populaţia de peste două ori în ultimele patru decenii, până la peste 91 milioane de locuitori, este obligat să importe mari cantităţi de grâu pentru a-şi hrăni populaţia, deoarece producţia internă, concentrată pe valea Nilului, nu este suficientă.

Statul egiptean controlează importurile printr-un trader cu statut de monopol, GASC, şi apoi oferă populaţiei pâine la preţuri subvenţionate.

GASC urmează să lanseze săptămâna viitoare noi licitaţii în noile condiţii anunţate, însă traderii cer acum Egiptului o primă cuprinsă între 10 şi 15 dolari pe tona de grâu, spun specialiştii.

„încrederea a fost grav afectată. Traderii ar putea aştepta acum ca cineva să facă primul pas”, a comentat Vincent Jeannin, trader la Al Ghurair Resources în Dubai, citat de Bloomberg.

După ce a respins în această lună grâul din portul Constanţa, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru News.ro că importatorul de stat din Egipt foloseşte o astfel de metodă pentru a negocia în jos preţul grâului achiziţionat de la mai multe state exportatoare.

„Grâul românesc e sănătos, grâul nostru este foarte bun calitativ. Dar importatorii din Egipt au apelat la această metodă ca să scadă preţul grâului”, a spus Irimescu, pentru News.ro.

Potrivti ministrului, astfel de practici sunt folosite frecvent de către Egipt, care aşteaptă oferte mai bune şi renunţă la contractele iniţiale, care au fost încheiate cu producătorii români.

Însă traderii au avertizat că astfel de politici ale Egiptului nu fac decât să limiteze capacitatea de achiziţii a traderului egiptean de cereale GASC.

Cornul secarei, o ciupercă a cerealelor care poate provoca halucinaţii dacă este consumată în cantităţi mari, este considerată inofensivă în cantităţi mici. Standardele internaţionale prevăd o prezenţă tolerată de 0,05% a ciupercii în importurile de grâu.

Potrivit Ministerului Agriculturii din România, lotul de 63.000 de tone de grâu respins de Egipt, deţinut de un trader în portul Constanţa, a avut un procent de infestare cu cornul secarei de 0,0001%.

Te-ar mai putea interesa și
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi......
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...