FMI: România va înregistra în 2014 o creştere economică de 2,2%

Fondul Monetar Internaţional estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională.
Economica.net - mar, 08 apr. 2014, 06:23
FMI: România va înregistra în 2014 o creştere economică de 2,2%

Creşterea de 2,2% prognozată pentru 2014 este identică cu cea inclusă în prognoza de toamnă a FMI şi urmează unui avans de 3,5% înregistrat în 2013, când România a avut una dintre cele mai puternice creşteri economice din Europa.

În schimb, FMI şi-a revizuit în jos estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 2,2% în 2014, faţă de estimările din toamnă, care vorbeau de o creştere de 2,8%.

În ceea ce priveşte regiunea Europei emergente, în care este inclusă şi România, FMI şi-a îmbunătăţit estimările de creştere până la 2,4% în 2014 şi 2,9% în 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicată în toamna anului trecut. În pofida revizuirii, creşterea economică înregistrată în acest an de Europa emergentă va fi mică decât cea de 2,8% înregistrată anul trecut.

‘Creşterea economică a încetinit în Europa emergentă în a doua jumătate a anului trecut, pe măsură ce regiunea a făcut faţă unor ieşiri mari de capital. În pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansată, relansarea ar urma să slăbească uşor în 2014. Fragilităţile din zona euro, unele măsuri domestice de înăsprire a politicii monetare, creşterea volatilităţii de pe pieţele financiare şi creşterea riscurilor geopolitice, ca urmare a evoluţiilor din Ucraina, reprezintă un risc considerabil în jos’, potrivit celei mai recente ediţii a raportului World Economic Outlook.

La nivel global, FMI şi-a revizuit uşor în sus estimările privind creşterea economiei în 2014 şi în anul următor. Fondul prognozează că economia globală va creşte cu 3,6% în acest an şi cu 3,9% în 2015, cu 0,1 puncte procentuale mai mult în ambele cazuri decât în precedentele estimări ale sale.

Erste Group: România va avea o creştere economică de 3%, în 2014

Economia României va creşte într-un ritm de 3%, în 2014, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanţă a PIB, de 3,1%, între ţările Europei Centrale şi de Est, apreciază analiştii Erste Group.

‘Polonia ar trebui să înregistreze cea mai bună performanţă economică, cu o creştere de 3,1%, urmată de România, cu 3%. Economia României a crescut cu 3,5% în 2013, în principal datorită producţiei agricole neobişnuit de mari. Republica Cehă (2%), Ungaria (1,9%) şi Slovacia (1,7%) ar trebui să înregistreze creşteri mai mari decât anul trecut, în timp ce Serbia ar putea raporta o creştere mai lentă decât în 2013, de 1%. Croaţia nu poate decât să stagneze (0%), pe fondul restricţiilor fiscale, precum şi al problemelor privind competitivitatea şi piaţa exporturilor. Turcia ar trebui să crească cu 2,3%, după avansul de 3,8% din 2013, având în vedere incertitudinea economică internă, mediul mai puţin favorabil al pieţei externe şi rata de politică monetară mai ridicată’, arată analiza.

Analiştii Erste consideră că revenirea va continua, în contextul în care se estimează că economiile din ECE vor creşte pe ansamblu cu 2,4%, în 2014.

‘Îmbunătăţirea situaţiei economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriză plăcută. Aproape toate ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) unde are operaţiuni Erste Group au înregistrat o creştere a PIB peste aşteptări. După creşterea de 1,2% înregistrată în 2013, economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta. Creşterea din ECE ar trebui susţinută de măsurile mai reduse de consolidare fiscală şi de avansul pieţelor partenere de export’, explică Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research la Erste Group.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...