Gabriel Resources ameninţă că va da România în judecată. Acţiunile pierd peste jumătate din valoare

Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că ia în calcul începerea demersurilor legale pentru a da în judecată statul român, pentru încălcarea tratatelor internaţionale referitoare la investiţii.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 13:06
Gabriel Resources ameninţă că va da România în judecată. Acţiunile pierd peste jumătate din valoare

„Gabriel Resources notează declaraţiile din presă ale premierului şi ale altor miniştri din Guvernul României potrivit cărora proiectul de lege privind proiectul Roşia Montană va fi respins înainte de dezbaterea în cele două camere ale Parlamentului român.

În ciuda faptului că Guvernul a aprobat proiectul de lege în şedinţa din 27 august, şi sondajele recente arată o susţinere majoritară în România pentru avansarea proiectului, se pare că Guvernul a instituit proceduri de urgenţă pentru a opri orice dezbatere în Parlament.

Gabriel caută de urgenţă să obţină confirmarea asupra declaraţiilor reale făcute şi clarificarea impactului asupra propunerilor care permit înfăptuirea proiectului Roşia Montană.

Dacă proiectul de lege este respins, atunci Compania va analiza toate acţiunile posibile aflate la îndemână, inclusiv notificarea formală a intenţiilor de a începe un litigiu pentru multipla încălcare a tratatelor internaţionale privind investiţiile”, se arată într-o informare a companiei canadiene Gabriel Resources.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră.

„Senatul, la care este acum proiectul de lege în procedură de urgenţă, să respingă proiectul de lege, îl trimit la Cameră, se respinge şi la Cameră, şi cu asta, basta”, a spus Ponta.De asemenea, premierul a fost întrebat dacă Guvernul ar fi ferit de procese, urmare a respingerii proiectului în Parlament. „Oricum vom avea procese, însă, repet, nu vreau ca eu personal sau alţi miniştri să fim acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Vreau ca Parlamentul, iată, să decidă. Au decis liderii politici şi trebuie dat votul pentru ca să închidem această procedură”, a precizat Victor Ponta.

Asociaţia care reglementează firmele de brokeri din Canada a decis să suspende timp de o oră şi jumătate (8.05 pm ET – 9.30 pm ET) tranzacţionarea acţiunilor Gabriel Resourses.

UPDATE Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind Roşia Montană

Senatorii vor dezbate în procedură de urgenţă proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Senatorii au aprobat, cu 91 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi o abţinere, dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu declara, luni, că Biroul Permanent al Senatului a decis, la solicitarea grupului PSD, ca proiectul de lege privind Roşia Montană să intre în procedură de urgenţă în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Dumitrescu a declarat că la nivelul conducerii Senatului s-a hotărât ca până pe data de 11 septembrie comisiile de specialitate să elaboreze avizele asupra proiectului de lege, iar până pe 17 septembrie comisia de administraţie împreună cu cea economică să elaboreze un raport comun asupra actului normativ.

Ulterior, proiectul va fi intra în dezbaterea şi votul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...