BNR poate reduce dobânda până la 2,25%. Cursul poate ajunge la 4,52 lei pe euro – analişti

Volatilitatea cursului euro / leu va fi mai mare, în următoarele luni, decât a fost din toamnă până acum.  Este probabilă o nouă reducere a ratei dobânzii cheie a Bănci Naţionale, cu 25 de puncte de bază, spun analiştii Erste Group Research. Totodată, cursul euro poate înregistra maxime marginale, dar media pe 2015 poate scădea la 4,41 lei / euro, în anumite condiţii, potrivit analiştilor Băncii Transilvania.
Adrian N. Ionescu - lun, 12 ian. 2015, 22:03
BNR poate reduce dobânda până la 2,25%. Cursul poate ajunge la 4,52 lei pe euro - analişti

„Nu este exclusă încă o tăiere cu 25 de puncte de bază a ratei de dobândă cheie a BNR în primul trimestru din 2015, în vreme ce  rezervele minime obligatorii (depozite păstrate de bănci la banca centrală, n.r.) pot fi reduse mai mult, pentru a păstra lichiditatea pe piaţă la niveluri bune”, scriu analiştii de la Erste Group Research, într-un raport emis ieri.

Analiştii de la Erste cred că volatilitatea cursului euro / leu va fi mai mare în următoarele luni decât cea din toamnă până acum. Şi, ca urmare a continuării politicii de relaxare monetară, presiunile pentru deprecierea monedei României vor persista.

Şi Andrei Rădulescu, analist senior al Băncii Transilvania crede, la rândul lui, că „BNR ar putea implementa noi măsuri de relaxare monetară, dat fiind că inflația persistă sub țintă. Astfel, previzionăm convergența costurilor de finanțare către nivelul din Zona Euro, dar și scăderea ușoară a cursului EUR/RON (pe măsura redinamizării investițiilor)”.

Ca urmare, media anuală a cursului euro ar putea scădea la 4,41 lei / euro în 2015, faţă de 4,44 în 2014.

Printre factorii de incertitudine pentru acest scenariu se numără deciziile divergente de politică economică la nivel global (în SUA dobînda va creşte, dar în Europa şi România va scădea). De asemenea, vor conta „și jocul între băncile centrale și piață; riscurile geopolitice; tergiversarea reformelor structurale”, se mai spune în raportul Băncii Transilvania.  

Moneda naţională s-a depreciat până la un maxim de 4,511 lei / euro, în primele şedinte de tranzacţionare ale anului 2015. „De aici înainte, însă, e mai puţin clar ce are să se întâmple pe piaţă, din punct de vedere tehnic”, scrie, la rândul său, Dan Rusu, analist senior din grupul Băncii Transilvania.

Evoluţia leului se încadrează într-un canal de depreciere, care îl îndreaptă spre „noi maxime marginale”, de exemplu la 4,52 lei / euro.

„Abia în contextul în care cursul de schimb ar coborî la suporturile 4,467 – 46, vom putea vorbi de şanse reale pentru o inversare de trend”, adaugă Dan Rusu, care este şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities, a Băncii Transilvania.

Un suport este un reper de analiză tehnică, sub care un curs sau o cotaţie este puţin probabil să scadă. Analiza tehnică estimează probabilităţile evoluţiilor viitoare ale cursului în funcţie de comportamentul anterior.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, miercuri 7 ianuarie, reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la un nou minim istoric, de 2,5 % pe an, de la 2,75%, începând cu data de 8 ianuarie 2015. Banca Centrală a mai hotărât şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Avertisment

Rândurile de mai sus nu constituie recomandări de investiţii. Prin prezentarea consideraţiilor de mai sus, nici ECONOMICA.NET şi nici specialiştii pe care i-am intervievat nu şi-au propus să sugereze cititorilor anumite decizii de plasamente financiare.

Deciziile de investiţii sunt personale şi cei ce le iau îşi asumă responsabilitatea singuri şi integral, în funcţie de propria judecată, de propriul profil de risc, care trebuie neapărat cunsocut şi de propriile interese.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...