Cine este Mihaela Triculescu, noul şef ANAF

Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master, disciplina Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor, la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice, potrivit adevarul.ro. 
Economica.net - joi, 03 ian. 2019, 11:45
Cine este Mihaela Triculescu, noul şef ANAF

Mihaela Triculescu a fost, în ultimii trei ani, practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii.

Triculescu a picat în 2015 proba orală pentru ocuparea unui post de inspector la direcția Antifraudă, potrivit adevarul.ro

Premierul Viorica Dăncilă a semnat astăzi Decizia de numire a Mihaelei Triculescu, economist cu peste 19 ani de experiență în mediul privat, în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat.

Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Doamna Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experiență. În ultimii trei ani a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii.

Noul președinte ANAF este licențiat în economie și absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic și evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice.

Decizia de numire intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial„, a anunţat Guvernul României într-un comunicat.

Firul evenimentelor din ultimele zile. Teodorovici a cerut demiterea lui Mişa înainte de Anul Nou

„Am solicitat doamnei prim-ministru revocarea din funcţia de preşedinte al ANAF a domnului Ionuţ Mişa. Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, în special în zona economică, iar ANAF, ca principala, poate, instituţie publică din România, trebuie să-şi schimbe radical comportamentul”, a declarat Ministrul de Finanţe.

Teodorovici a spus că ANAF trebuie să-şi schimbe în primul rând mentalitatea.

„Trebuie să demonstreze că are un tratament corect, echitabil şi onest faţă de contribuabili, fie persoană fizică, fie persoană juridică”, a spus ministrul Finanţelor.

Acesta a menţionat câteva elemente esenţiale pe care ANAF trebuie să le îndeplinească în cursul anului 2019, Teodorovici enumerând o reformă, informatizarea sistemului, pe care a catalogat-o drept „o lacună de foarte mulţi ani de zile”, precum şi simplificarea modului de a acţiona în relaţia cu contribuabilul, o mai bună colectare în zona de TVA şi nu numai.

„Sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod mult mai eficient de lucru al ANAF-ului” a spus Teodorovici.

Acesta a adăugat că „este foarte importat ca ANAF să demonstreze că e un partener onest şi echitabil în relaţia cu mediul de afaceri, e foarte important ca modul în care se alocă resursele la nivelul ANAF-ului şi pentu ce anume se alocă să producă într-adevăr un randament cât mai ridicat”.

Ministrul de Finanţe a precizat că a înaintat premierului o propunere de numire în funcţia de conducere de la ANAF.

„2019 fiind un an extrem de intens în acţiuni ale statului în zona economică, în sensul bun, strategia mea privind schimbarea ANAf-ului ave anevoie de o altă conducere la această instituţie” a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a cerut demiterea şefului ANAF, Ionuţ Mişa. Ministrul Finanţelor a avut un conflict mai vechi cu şeful Fiscului, pe care l-a acuzat în mai multe rânduri de incompetenţă, iar reproşurile lui Teodorovici au venit în mai multe rânduri, pe parcursul anului 2018, la adresa lui Mişa. 

Teodorovici i-a trimis premierului Dăncilă o scrisoare, pe 28 decembrie 2018, în care își exprimă nemulțumirea față de activitatea şefului ANAF Ionuț Mișa şi a cerut schimbarea acestuia din funcție.

Citeşte şi Când a greşit Mişa: cand a suprataxat carburanţii sau când a făcut bugetul? Încasările din accize sunt cu 1,2 miliarde de lei sub program

Teodorovici despre şeful Fiscului: tu nu îmi bagi cuţitul în spate

În luna aprilie a anului trecut, Teodorovici l-a atenţionat pe Mişa că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.

În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei....
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Grindeanu: Toate fondurile europene pentru infrastructură au fost absorbite integral în 2014-2020
Toţi banii europeni disponibili pentru îmbunătăţirea infrastructurii din România au fost absorbiţi în exerciţiul ...
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul ...
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...