Jozsef Varadi, CEO Wizz Air: Suntem interesati să operăm tot mai multe curse interne

Compania aeriană low-cost Wizz Air va lega din 22 iulie Capitala de Cluj-Napoca. Chiar dacă nu au făcut încă un anunţ pentru deschiderea unei alte rute interne, compania este interesată de noi zboruri pe piaţa internă.
Andrada Ghira - joi, 19 mai 2016, 20:58
Jozsef Varadi, CEO Wizz Air: Suntem interesati să operăm tot mai multe curse interne

Companiile low-cost au început încă de anul trecut să spargă monopolul Tarom pe piaţa internă, cu Blue Air care a făcut primul pas prin lansarea zborurilor pe ruta Bucureşti-Iaşi. Apoi, chiar la începutul acestui an, gigantul Ryanair şi-a stabilit prina bază din România la Timişoara, de unde va opera zboruri interne spre Bucureşti. La câteva zile de la anunţul irlandezilor, şi Wizz Air s-a lansat pe ruta Bucureşti-Cluj-Napoca.

Wizz Air vre a o felie mai mare din piaţa internă, iar Tarom mai are încă, monopol pe rutele de la Bucureşti spre Oradea, Satu Mare şi Suceava.

„Vom avea o abordare pas cu pas. Va tebui să învăţam din experienţe pentru a vedea care sunt rezultatele financiare pe care le vor aduce cursele interne companiei. Vom face această evaluare, şi după aceea, pe baza rezultatelor, ne vom extinde pe rutele interne. Suntem interesati să operăm tot mai multe curse interne”, a declarat Jozsef Varadi, CEO Wizz Air, prezent la Bucureşti pentru predarea celei mai noi aeronave A321ceo din flota companiei.

Ungurii nu vor concura doar cu Tarom pe ruta București-Cluj-Napoca, ci și cu Blue Air.

Concurenţa Ryanair nu-i sperie pe ungurii de la Wizz Air, mai ales că noul tip de aeronave, A321ceo, are un consum redus de combustibil şi vine cu mai 25% mai multe locuri decât cele de pe modelul A320 pe care compania îl operează în prezent.

„ Obţinem o reducere cu 10% a costurilor şi putem să transferăm această reducere şi la consumatori, astfel încât să reducem şi mai mult preţurile şi să câştigăm cotă de piaţă. Am făcut o comparaţie în ceea ce priveşte costurile de operare, iar ale noastre scad, în pofida faptului că achizitionăm aeronave A321 și suntem încrezători că foarte curând vom deveni compania cu cele mai scăzute costuri din această regiune”, mai spune Varadi.

Și pentru a evidenția acest avantaj în fața Ryanair, Varadi dă exemplul de la Budapesta, după ce compania națională Malev a dat faliment.

„Am concurat cu Ryanair și pe alte piețe, precum Polonia, Ungaria, Lituania sau Letonia. La Budapesta, am crescut capacitatea cu șase avioane și Ryanair a venit din senin tot cu șase aeronave. Patru ani mai tarziu, avem 10 avioane bazate la Budapesta și Ryanair are doar 2”, mai spune directorul general al Wizz Air.

Cea mai nouă rută lansată de Wizz Air este București-Tenerife, cu începere din 2 noiembrie, la prețuri de 229 lei/segment.

România este a treia cea mai importantă piață pentru Wizz Air, după Marea Britanie și Polonia, în ceea ce privește zborurile săptămânale în această vară. Comparativ cu anul trecut, Wizz Air a mărit capacitatea alocată pieței din România cu 30%, arată datele datele OAG, furnizor de informaţii şi soluţii în industria aviatică. Aeroportul din București se află pe locul trei, cu 161 de zboruri săptămânale, după Londra Luton, cu 334 zboruri săptămânale și Budapesta, cu 222 zboruri săptămânale.

Wizz Air a transportat în 2015 peste 4,5 milioane de pasageri de la aeroporturile din România comparativ cu 3,9 milioane în 2014. Compania operează de pe nouă aeroporturi din România dintre care șapte sunt baze. Wizz Air a alocat pieței din România 20 de avioane și estimează o creștere de 20% pentru acest an. Pentru 2017, Wizz Air va crește cu 24%, mai spune Varadi.

În prezent, Wizz Air oferă 107 rute spre 16 ţări, din opt aeroporturi din România. În 2015, în toată reţeaua, Wizz Air a avut o creştere cu aproape 22 de procente în ceea ce priveşte numărul de pasageri transportaţi, de la 15,8 milioane în 2014, la 19,2 anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în domeniul învăţământului superior, relatează dpa....
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...