Ministrul Muncii, mesaj pentru bugetari: Să-şi aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu le transmite salariaţilor bugetari să îşi aştepte fluturaşii de salariu pentru a vedea concret cui îi scade salariul, pentru a discuta pe date concrete. „Celor care spun că le scade salariul să le cereţi şi fluturaşul pe luna decembrie. Chiar vă rog”, le-a spus ea jurnaliştilor. Ea a precizat că în 2018 toţi angajaţii au creştere de 25% a salariului brut de la 1 ianuarie, cu excepţia celor cărora deja le-au fost ajustate salariile şi a celor care au o creştere mai mare de 25%, adică 28,5%, cum ar fi IT-iştii, cercetătorii, persoanele cu handicap şi lucrătorii sezonieri, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 06 feb. 2018, 17:57
Ministrul Muncii, mesaj pentru bugetari: Să-şi aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul

Întrebată de jurnalişti ce mesaj le transmite bugetarilor, ministrul Muncii a spus că ar trebui să-şi aştepte fluturaşii de salariu.

„Să-şi aştepte fluturaşii de salariu şi să vedem atunci cui îi scade salariul. Sunt foarte mulţi influenţaţi de ce văd la televizor şi toată lumea are senzaţia acum că îi scade salariu. Haideţi să aşteptăm fluturaşii şi să vedem cum îi scade salariu. Iar celor care spun că le scade salariul să le cereţi şi fluturaşul pe luna decembrie. Chiar vă rog. Haideţi să discutăm pe date concrete”, a spus ministrul Muncii marţi, la o conferinţă de presă, citată de News.ro.

În anul 2018, toţi bugetarii au o creştere de 25% pe brut, de la 1 ianuarie, cu două excepţii:

– Cei care coboară direct în grila din 2022, adică cei cărora le-au fost ajustate salariile;

– Cei care au o creştere mai mare de 25%, adică 28,5%, cum ar fi IT-iştii, cercetătorii, persoanele cu handicap şi lucrătorii sezonieri.

În acelaşi timp, conform ministrului, personalul didactic auxiliar va mai avea de la 1 martie o creştere de 20%, iar medicii şi asistentele urcă direct pe grila din 2022.

Din anul 2019, bugetarii vor avea creşteri diferite, astfel încât cei cu salarii mai mici vor avea o creştere mai mare, iar cei cu salarii mari vor stagna sau vor avea creşteri mai puţin semnificative.

„De exemplu, în lege sunt prevăzute, la fiecare familie ocupaţională, grile de salarizare cum ar fi suma de 6.000 lei pentru un consilier. Un bugetar care acum are peste 6.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018 este coborât în grilă direct la 6.000 lei. Are 7.000 acum, va avea 6.000. Un alt consilier, de acelaşi rang, care are 2.000 şi trebuie să ajungă la 6.000, creşte anual, din 2019, cu ¼ din diferenţă, adică 1.000 de lei anual, în fiecare din cei 4 ani, până în 2022. Alt consilier, tot de acelaşi rang dar care este salariat într-o altă instituţie bugetară, care are salariul de 5.000 lei şi trebuie să ajungă tot la 6.000, va creşte tot cu ¼ din diferenţă anual, adică 250 de lei. Am luat un exemplu generic, evident, de edificare. Toţi bugetarii interesaţi pot studia legea ca să afle cu exactitate la ce nivel vor ajunge în 2022. Noi considerăm că abia atunci sistemul va fi perfect echilibrat şi, începând din ianuarie 2023, salariile vor creşte anual raportat la salariul minim pe economie, deci toţi având aceeaşi creştere. Atenţie! Pentru funcţiile de execuţie, în grilă, sumele nu au incluse sporuri şi vechimea. Aceste elemente se adaugă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

În ceea ce priveşte sporurile, în multe cazuri depăşeau salariile de bază. S-a luat decizia plafonării cuantumului sporurilor per total ordonator de credite la 30%, aşa cum era şi în Legea 284/2010. Este o practică europeană şi s-a ţinut cont de ea şi în 2010, şi în 2017.

„Sigur, asta nu înseamnă că un angajat în spital, la boli infecţioase trebuie să aibă sporuri de 30%. Poate avea şi 80%, dar obligaţia încadrării în limita de 30% rămâne la ordonatorul principal de credite”, a afirmat ministrul, adăugând că impactul legii, fără transferul contribuţiilor, este de 42 miliarde lei, pe 4 ani, iar cu transfer este de 62 miliarde.

Ea a menţionat că majorările salariale au început încă din anul 2017, luna ianuarie, prin mai multe acte normative care au generat în plus la buget cheltuieli salariale de la 58 miliarde lei în 2016, la 71 miliarde lei în 2017 şi ajung în 2018 la 81 de miliarde, ceea ce înseamnă că în 2017 s-au făcut majorări salariale per total bugetari de 22%, sigur, în unele cazuri mai mici, în altele şi de 50%, tocmai pentru a se echilibra sistemul.

„Asta înseamnă 22% brut în 2017 fără transfer şi 25% brut în 2018 sau, dacă vreţi pe net, de 4%”, a explicat Lia olguţa Vasilescu.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...