Ministrul sănătăţii: Gândim un alt sistem de rezidenţiat. Medicii să rămână în spitalul în care optează pentru post

Ministrul sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat luni seară că pentru anul viitor se are în vedere un alt sistem de rezidenţiat, astfel încât medicul să-şi poată face rezidenţiatul în spitalul în care optează pentru post.
Economica.net - lun, 28 aug. 2017, 20:36
Ministrul sănătăţii: Gândim un alt sistem de rezidenţiat. Medicii să rămână în spitalul în care optează pentru post

‘Deja sunt medici care doresc să se întoarcă în ţară. Am să vă dau un exemplu dintre cei care m-au contactat direct pe mine: este un chirurg pe chirurgie toracică, chiar şef de clinică, care doreşte să se întoarcă acasă. Pentru acest tip de solicitări noi am înfiinţat un centru de resurse umane, care, la momentul de faţă, are o radiografie clară a ocupării cu personal medical a tuturor spitalelor din România. Încercăm să-i atragem. Eu zic că pachetul salarial care va intra de la 1 ianuarie 2018 este unul atractiv şi pe care puţine ţări din Europa îl asigură. Dar, în acelaşi timp, trebuie să le asigurăm şi un climat de siguranţă, să aibă condiţii de muncă’, a declarat ministrul sănătăţii la Realitatea TV.

Întrebat de ce medicii nu sunt atraşi cu oferte cum ar fi cele referitoare la case sau terenuri pentru a profesa în locurile din ţară unde nu sunt suficiente cadre medicale, Florian Bodog a spus că există astfel de soluţii, dar rezultatele nu sunt foarte bune.

‘Există astfel de soluţii şi administraţiile locale au posibilitatea legală să facă acest lucru şi chiar se întâmplă. Însă, rezultatele nu sunt foarte bune. Cred că aceste politici de a le oferi locuinţă, eventual de a le plăti chiria sau de a le pune la dispoziţie un teren, cred că nu sunt suficiente. Ele trebuie dublate de celelalte măsuri de care am vorbit’, a afirmat ministrul.

Florian Bodog a spus că a constatat că la 100 de km de Capitală sunt spitale care nu au medici.

‘Pentru anul acesta nu se poate schimba sistemul de rezidenţiat, însă pentru anul următor gândim un alt sistem de rezidenţiat, în care rezidentul să fie angajat în spitalul judeţean, să-şi poată face rezidenţiatul în spitalul în care optează pentru post. (…) Cred că dacă rezidentul lucrează în spitalul în care urmează să-şi ocupe postul, se obişnuieşte cu comunitatea, poate se căsătoreşte, poate se îndrăgosteşte de oameni, de locuri’, a arătat ministrul sănătăţii.

Potrivit lui Bodog, cele mai mari probleme cu medicii există în sudul ţării, dintr-o primă estimare realizată de centrul de resurse umane.

‘Nu pe toate specialităţile, însă avem probleme pe pediatrie, radiologie şi imagistică, medicină internă, terapie intensă. Această analiză va avea repercusiune directă asupra numărului de locuri la rezidenţiat care se vor scoate în acest an. Voi urmări personal ca la rezidenţiat să se scoată pentru aceste specialităţi posturi. Pachetul salarial pentru rezidenţi este generos, va fi şi mai generos începând cu 1 ianuarie anul viitor. Aceşti rezidenţi îşi doresc să fie respectaţi, să ştie că atunci când termină specialitatea, găsesc un loc de muncă în România. E un paradox că există aceste spitale apropiate de Bucureşti şi totuşi nu se duc. (…) Consider că ar fi mult mai bine dacă rezidenţii ar fi mult mai repede integraţi în activitatea spitalului judeţean în care urmează să lucreze. Şi în acest an, după examenul de specialitate, am discutat în cadrul ministerului să avem şi examenul de ocupare de posturi la nivel naţional. Să luăm toate posturile, spitalele care doresc, noi le organizăm, poate în paralel cu examenul de specialitate, în aşa fel încât ţi-ai terminat examenul de specialitate, poftim, ai loc de muncă’, a spus Florian Bodog.

În altă ordine de idei, ministrul a dat asigurări că Agenţia Naţională a Medicamentului supraveghează şi, prin sondaj, verifică medicamentele, concentraţiile acestora, modul în care se produc şi dacă se respectă toate regulile.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...