Oamenii care muncesc legal în Europa nu trebuie să mai achite contribuţia la sănătate în România, spune CNAS

Economica.net vă spune ce paşi trebuie să parcurgeţi ca să nu mai plătiţi contribuţia de asigurări de sănătate în România, dacă munciţi legal în Europa.
Cristina Şomănescu - Dum, 09 iun. 2013, 21:12
Oamenii care muncesc legal în Europa nu trebuie să mai achite contribuţia la sănătate în România, spune CNAS

Tot mai mulţi români care muncesc legal în Europa şi care au în continuare buletin de România primesc la adresa din ţară notificări de la Casa de Asigurări din judeţul în care figurează oficial în acte, privind neplata contribuţiei de asigurări de sănătate, pe perioada în care ei lucrează cu acte în regulă într-un stat european.

Românii care muncesc legal în Europa şi au în continuare buletin de România nu mai trebuie să achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate în ţară, din momentul în care au început să lucreze cu forme legale într-un stat membru al UE sau în Elveţia.

De ce

În cazul românilor care muncesc legal în Europa nu se mai aplică legea din România, în mod particular Legea 95 din 2006 privind reforma în Sănătate. Conform Legii Sănătăţii, toţi cetăţenii români cu domiciliul în România sunt obligaţi să facă dovada plăţii contribuţiei la sănătate (contribuţie achitată, după caz, de ei înşişi, de angajator sau de instituţia care răspunde de ei). Mai mult, cetăţenii români cu domiciliul în România sunt notificaţi şi penalizaţi dacă încetează să achite contribuţia la Sănătate, datorată legal Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit normelor de aplicare a Legii Sănătăţii.

Aceste reguli se nu se mai aplică şi pentru românii care muncesc legal în Europa.

Concret, cetăţenii români cu domiciul oficial în România care muncesc cu contract de muncă în Europa se supun legislaţiei europene, mai exact Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, şi Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului, care stabileşte procedura de aplicare a Regulamentului nr. 883 din 2004.
Cele două Regulamente europene stabilesc că românii care muncesc legal într-un stat membru al UE sau în Elveţia se supun doar legislaţiei statului în care muncesc, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pe cale de consecinţă, românii care muncesc legal într-un stat european vor contribui doar la sistemul de asigurări de sănătate din statul în care muncesc.

„Cetăţeanul român care desfăşoară activitate salariată (fără să fie însă detaşat) într-un stat membru UE sau în Elveţia se supune legislaţiei statului respectiv, contribuind în calitate de asigurat la sistemul de asigurări sociale de sănătate din acest stat”, ne-au explicat oficialii CNAS.

Cum demonstraţi că sunteţi asigurat la sănătate în statul în care lucraţi

Românii care muncesc legal într-un stat european trebuie să solicite instituţiei omoloage CNAS din statul în care muncesc formularul E 104, din care să rezulte că în perioada în care muncesc legal în acel stat plătesc contribuţia la sănătate la sistemul de asigurări de sănătate al statului respectiv.

Cum procedaţi dacă aţi primit notificare în România că aveţi datorii la Sănătate, acumulate în perioada în care aţi lucrat legal în Europa

Şi acest caz, solicitaţi instituţiei care îndeplineşte rolul Casei de Sănătate în statul în care lucraţi să vă completeze formularul E 104.
Veţi aduce la Casa de Asigurări din ţară noastră formularul E 104, completat de instituţia care are atribuţiile CNAS în statul în care lucraţi, în care se adevereşte că plătiţi asigurarea la Sănătate în statul în care munciţi şi, în acest fel, sunteţi exonerat de la plata datoriilor la Sănătate, semnalate de Fisc sau de Casa de Asigurări din România.
Reprezentanţii CNAS ne-au precizat că românii aflaţi în această situaţie trebuie să se prezinte fizic la Casa de Asigurări din ţară, cu formularul E 104, ca să rezolve problema datoriilor la Fondul de Sănătate.

„Cetăţeanul român – asigurat al unui stat membru UE/SEE/Elveţia – trebuie să prezinte un asemenea document care să ateste legislaţia aplicabilă (n. red. din statul în care lucrează) Casei de Asigurări de Sănătate/instituţiei care a emis decizia de impunere pentru plata obligaţiilor fiscale (n.red. din România). Aceste demersuri se fac personal, dar probabil că o persoană împuternicită de persoana interesată le poate face în locul acesteia„, ne-au spus oficialii CNAS.

Munciţi într-un stat european, dar nu aţi contribuit suficient la Sănătate în statul european respectiv ca să beneficiaţi de indemnizaţie de boală sau maternitate? Iată cum procedaţi ca să încasaţi aceste indemnizaţii:

Veţi solicita Casei de Asigurări de care aţi aparţinut când aţi locuit în ţară (cea din judeţul în care aveţi domiciliul în CI sau buletin) să vă completeze formularul E 104.
În acest formular sunt specificate perioadele de asigurare la Sănătate pentru prestaţii de boală (inclusiv invaliditate) şi maternitate.
Veţi furniza instituţiei omoloage CNAS din statul în care lucraţi acest formular (E 104) completat de Casa de Asigurări din judeţul în care aveţi domiciliul oficial (în buletin).
Această instituţie va decide, în urma primirii formularului E 104, dacă aţi îndeplinit stagiul minim de cotizare ca să beneficiaţi de drepturile solicitate.

„În situaţia în care românul începe o activitate ca lucrător salariat sau independent într-un stat membru UE/SE/Elveţia şi nu îndeplineşte condiţiile de deschidere de drepturi la prestaţii de boală şi maternitate în acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestaţii prezintă instituţiei (n. red omoloage CNAS) din noul stat de muncă formularul E 104 care specifică perioadele de asigurare realizate sub incidenţa legislaţiei la care a fost supus ultima dată. Casa de asigurări, instituţie competentă la un anumit moment pentru un asigurat, eliberează formularul E 104 la solicitarea persoanei interesate sau a instituţiei competente din noul stat de muncă ori de domiciliu, care trebuie să afle care este perioada de asigurare realizată conform legislaţiei pe care o aplică instituţia de care aparţinea înainte asiguratul, în ceea ce priveşte prestaţiile de boală sau maternitate”, ne-au spus oficialii CNAS.

Aţi muncit legal într-un stat european, aţi revenit în ţară, vreţi să intraţi în concediu de boală sau maternitate, dar nu aţi contribuit suficient la sistemul de Sănătate din România ca să beneficiaţi de aceste indemnizaţii? Iată cum trebuie să procedaţi în acest caz:

Înainte să plecaţi din statul european în care munciţi legal, solicitaţi instituţiei care îndeplineşte rolul Casei de Sănătate în statul respectiv să vă completeze formularul E 104.
Când reveniţi în ţară, aduceţi acest formular completat la Casa de Asigurări din judeţul în care locuiţi.
Casa de Sănătate va decide, în urma primirii formularului E 104, dacă aţi îndeplinit stagiul minim de cotizare ca să beneficiaţi de drepturile solicitate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...