70 de oameni vor cele nouă posturi de la şefia CEC Bank. Conducerea actuală vrea un nou mandat

Până pe 4 ianuarie Transearch Internațional S.R.L. a primit dosarele de candidatură pentru cele nouă posturi din Consiliul de Administrație al CEC Bank, inclusiv pentru postul de președinte. Lista lungă a ajuns deja la Ministertul Finanțelor și cuprinde 70 de dosare și scrisori de intenție. În 15 zile de la data înaintării dosarelor către Ministerului Finanțelor,  instituţia ar trebui să încheie procesul de evaluare a candidaților. Salariile vor fi cuprinse între aproximativ 2.000 și 6.000 de euro pe lună.
Gabriela Ţinteanu - joi, 12 ian. 2017, 22:00
70 de oameni vor cele nouă posturi de la şefia CEC Bank. Conducerea actuală vrea un nou mandat

Ministerul Finanţelor a demarat spre finalul anului trecut, după mai multe tergiversări, procesul de recrutare pentru cei nouă membri ai CA la CEC Bank, scopul acestui proces fiind „creşterea competitivităţii, a profitabilităţii, îmbunătăţirea calităţii activelor, a ratei de adecvare a capitalului şi a structurii de finanţare a băncii”. Procesul de recrutare și selecție a firmei de consultanță a avut la bază respectarea prevederilor Legii nr. 111/2016 legată de guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, iar criteriul de atribuire în baza căruia s-a încheiat contractul de servicii a fost cel mai bun raport calitate/preț. Astfel, cei nouă membri ai consiliului de administraţie al băncii de stat CEC Bank vor fi selectaţi de firma de executive search Transearch, în baza unui contract cu o valoare totală de 80.100 de lei (circa. 17.800 de euro), fără TVA.

Săptămâna aceasta, lista lungă întocmită de reprezentanții firmei Transearch Internațional S.R.L cuprinde 70 de dosare de candidați pentru cele nouă posturi de conducere din CEC Bank. Printre cele 70 de dosare se află și cele ale actualei conduceri a CEC Bank, dar și alte câteva nume ale unor bancheri cunoscuți în România și în străinătate, după cum au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din mediul financiar.

În actualul board al CEC, alături de conducerea executivă formată din Radu Gheţea, Andrei Stamatian, Mihaela Popa și Gheorghe Carabasan, se mai regăsesc Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Valentin Mavrodin, Mihai Gogancea-Vătăsoiu, Magdalena Manea şi Dragoş Doroş (şeful ANAF). După cum ne-au declarat sursele citate, Gheorghe Carabasan este singurul membru al conducerii actuale care nu și-a depus candidatura perntru un viitor mandat, el dorindu-și retragerea din zona executivă (ar putea rămâne consultant pentru un an cum se practică în sistem, pentru a asigura o bună predare a mandatului deținut de el către un alt competitor). Radu Grațian Ghețea și-a depus la rândul său candidatura pentru un nou mandat de președinte al CEC Bank, funcție pe care o deține din 2007.

În baza aceleiași legi a guvernanței corporative, salarizarea membrilor Consiliului de Administrație va fi în cuantum de șase salarii medii nete pe ramură (bancară) pentru președintele CEC Bank și de două salarii medii nete pe ramură pentru membrii Consiliului de Administrație. Această nouă metodă de calcul a salariilor bancherilor de la o bancă deținută în procent de 100% de stat va duce la un salariu de 6.000 de euro pentru președinte și de maximum 2.000 de euro pentru membrii Consiliului de Administrație. Acestea vor fi probabil cele mai mici salarii din domeniul bancar pentru funcții de conducere. Spre comparație, Radu Grațian Ghețea câștigă acum 27.000 de euro brut pe lună pentru funcția de președinte, în timp ce membrii executivi ai boardului au salarii cuprinse între 13.500 și 18.500 de euro pe lună.

CEC Bank se află pe locul şase în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 7,3%. În 2015 a raportat un profit de 11 milioane de lei, banca confruntându-se cu o scădere a marjelor din cauza reducerii dobânzilor la titlurile de stat, unde este unul dintre principalii jucători.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...