Personalul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază la cerere de pensionare, fără penalizări – proiect

Parlamentari de la toate partidele propun, într-o iniţiativă legislativă, ca personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, să beneficieze, la cerere, de pensionare, fără penalizări.
Economica.net - vin, 09 nov. 2018, 12:14
Personalul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază la cerere de pensionare, fără penalizări - proiect

Potrivit propunerii legislative referitoare la modificarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, depusă la Parlament, „pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale constituie vechime în muncă şi se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii”.

„Personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporţional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei şi 60 de ani, pentru bărbaţi”, mai prevede proiectul de lege.

Iniţiatorii precizează că propunerea legislativă vine în sprijinul celor care lucrează în sistemul medical, mai ales al medicilor care efectuează foarte multe ore de gardă.

„Stresul, munca până la epuizare, lipsa unui număr suficient de doctori, incapacitatea de a face faţă numărului uriaş de pacienţi, lipsa de respect şi de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinţe ascunse şi uneori la moarte. Avem în prezent peste 50 de cazuri în care medicii au decedat din astfel de cauze. (…) Considerăm că este necesară instituirea unei echităţi în sistemul de pensie, şi anume recunoaşterea ca vechime în muncă a orelor de gardă lucrate. În funcţie de numărul de gărzi lucrate pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul medical poate ieşi la pensie, la cerere, fără penalizare. De această măsură ar urma să beneficieze circa 10.000 de medici care efectuează gărzi şi circa 20.000 de asistenţi medicali”, mai menţionează iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...