Un magistrat ia 41.000 de lei brut lunar, cea mai mare pensie civilă din România. Din cât a contribuit, ar merita doar 3.100 de lei

Un magistrat pensionat are cea mai mare pensie de serviciu civilă din România. Acesta încasează 40.963 lei brut lunar. Aproape 38.000 lei din valoarea pensiei încasate de magistrat e suportată însă de la bugetul de stat, potrivit informaţiilor comunicate pentru Economica.net de către oficialii Casei Naţionele de Pensii. De fapt, magistratului pensionat i se cuvine în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale o pensie de nici 3.200 lei brut pe lună. 
Cristina Şomănescu - lun, 07 nov. 2016, 22:03
Un magistrat ia 41.000 de lei brut lunar, cea mai mare pensie civilă din România. Din cât a contribuit, ar merita doar 3.100 de lei

Un magistrat pensionat primeşte cea mai mare pensie de serviciu civilă din România. Lunar, acesta încasează o pensie de serviciu în valoare de 40.963 lei brut. Românul încasează pensie din 1 iulie 2005, au mai spus oficialii Casei Naţionale de Pensii pentru Economica.net.

Persoanele fizice şi juridice din România cotizează obligatoriu cu suma de 37.817 lei lunar la pensia de aproape 41.000 lei brut lunar a magistratului.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, adică partea din pensie care i se cuvine pensionarului, stabilită la fel ca pentru cei mai mulţi români, în funcţie de cît a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, este de 3.146 lei, potrivit informaţiilor pe care Casa Naţională de Pensii Publice le-a comunicat pentru ECONOMICA.NET.

Vă amintim că pensiile de serviciu ale magistraţilor sunt reglementate prin Legea nr. 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit legii, judecătorii şi procurorii cu cel puţin 25 de ani vechime în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Pensia de serviciu a magistraţilor este formată dintr-o cotă plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat şi o cotă plătită din bugetul de stat.

Cota de pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă partea din pensie care i se cuvine pensionarului, stabilită în funcţie de cît a contribuit efectiv la sistemul asigurărilor sociale de stat, şi reprezintă pensia pentru limită de vârstă. În cazul pensionarului cu cea mai mare pensie de serviciu din România, cota plătită lunar din bugetul asigurărilor sociale de stat, stabilită în baza contribuţiei efective la sistemul asigurărilor sociale, este de 3.146 lei, reiese din datele obţinute de Economica.net de la CNPP.

Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul antemenţionat se plăteşte din bugetul de stat. În cazul românului cu cea mai mare pensie civilă din ţară, suma plătită lunar din bugetul de stat pentru pensia lui este de 37.817 lei.

Precizăm că pensionarii primesc o singură sumă, plătită de Casele Terioriale de Pensii, indiferent de modul de determinare a cuantumului său.

Iată principalele articole din Legea nr. 303 din 2004 care reglementează acordarea pensiilor magistraţilor:

Articolul 82:

(1) Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.
(2) Judecătorii şi procurorii sunt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fără ca ponderea acestora să poată fi mai mare de 10 ani.
(3) Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea de 25 de ani în funcţia de judecător sau procuror, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1%, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării.
4) De pensia de serviciu beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la alin. (1)  fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.

(5) Persoanele care îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) şi (3) numai în funcţia de judecător sau procuror beneficiază de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie. În acest caz, pensia se stabileşte pe baza drepturilor salariale pe care le are un judecător sau procuror în funcţie în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului.

Art. 85

(1) Partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public al asigurărilor sociale se suportă din bugetul de stat.

În total, 3.247 de procurori şi judecători pensionaţi încasează pensie de serviciu. Pentru pensia acestora am plătit, în medie, de la bugetul de stat, peste 11.662 lei lunar, per beneficiar, în luna august, potrivit unei analize Economica.net.

Magistraţii nu sunt singurii români privilegiaţi care încasează pensii de serviciu. 

O serie de legi reglementează acordarea pensiilor de serviciu şi personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor, personalului auxiliar din parchete şi instanţe.
Aceste pensii sunt speciale întrucât algoritmul de stabilire a acestora e foarte avantajos pentru beneficiari.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe măsură ce organismele de reglementare vor să întrerupă legăturile......
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...