Primele concluzii ale accidentului feroviar din Dolj: trenul de marfă a ignorat semnalul de oprire şi a intrat pe podul fără şine

Trenul de marfă care a deraiat duminică în judeţul Dolj nu a oprit la semnal pentru a aştepta să treacă alte două trenuri de călători. În schimb, a continuat să circule pe o linie închisă pentru repararea unui pod, pe care fuseseră demontate şinele, se arată în raportul preliminar al autorităţii care investighează accidentul.
Anemona Andone - mie, 15 aug. 2018, 18:44
Primele concluzii ale accidentului feroviar din Dolj: trenul de marfă a ignorat semnalul de oprire şi a intrat pe podul fără şine

Un tren cu 23 de vagoane cu biodiesel a deraiat duminică dimineaţa pe magistrala 900 Caracal-Craiova, pe raza localităţii Cârcea, judeţul Dolj.

Trenul de marfă nr.80315 aparținând operatorului de transport feroviar de marfă SC Grup Feroviar Român SA a fost expediat de la stația CFR Slobozia Veche și avea ca destinație stația CFR Curtici.

„Între stația CFR Leu și H.m. Malu Mare trenul de marfă nr.80315 a circulat pe linia curentă firul I. În halta de mișcare Malu Mare trenul de marfă nr.80315 trebuia să oprească la linia II directă (în fața semnalului de ieșire X2, care indica „OPREȘTE fără a depăși semnalul”), pentru a aștepta trecerea pe linia III a două trenuri de călători”, se arată în raportul preliminar al Agenţiei de Investigare Feroviară Română (AGIFER).

Potrivit sursei citate, trenul nu a oprit la linia II directă, depășind semnalul de ieșire X2, care ordona oprirea, continuându-și mersul pe linia curentă firul I spre halta de mișcare Banu Mărăcine.

Linia curentă firul I, Malu Mare-Banu Mărăcine era închisă pentru circulația feroviară de la data de 26.07.2018 deoarece se executau lucrări de consolidare a viaductului de la km 200+306.

 

Executarea lucrărilor de consolidare a tablierului metalic al viaductului de la km 200+306 a presupus demontarea suprastructurii căii pe întreaga lungime a viaductului (au fost demontate șinele și grinzile de lemn) și de asemenea, demontarea suprastructurii căii pe terasamentele adiacente culeelor viaductului respectiv a șinelor și a traverselor de lemn normale, existente pe zona contrașinelor interioare de capăt ale viaductului.

Trenul a trecut peste zona terasamentului din spatele culeei nr.1 de pe care șinele și traversele normale erau scoase, a lovit zidul de gardă al culeei nr.1 și a circulat pe tălpile superioare ale lonjeroanelor. După ce locomotiva și primul vagon au trecut de prima deschidere și se aflau pe cel de al doilea tablier metalic al viaductului, primul tablier metalic a căzut la baza infrastructurii, antrenând în cădere vagoanele de la al 2-lea până la al 8-lea de la locomotivă.

Reprezentanţii AGIFER menţionează că activitatea de colectare a probelor şi analizare a acestora este în curs de derulare, iar condițiile de producere, cauzele, factorii favorizanți şi eventualele recomandări de siguranţă, ce se impun pentru îmbunătățirea siguranței feroviare, vor face obiectul Raportului de Investigare Final.

În urma producerii accidentului, compania Grup Feroviar Român (GFR) a anunţat că va colabora pe deplin cu toate autorităţile implicate în investigarea deraierii, în data de 12 august, a unui tren încărcat cu biodiesel, pe intervalul de cale ferată Malu Mare – Banu Mărăcine, şi a dat asigurări că va proceda la completa depoluare a zonei contaminate.

Reprezentanţii GFR au mai spus că cercetările preliminare interne ale companiei au arătat că mecanicul de locomotivă, care a fost în stare normală la intrarea în serviciu, pe parcurs, cu ocazia unei opriri a trenului, a cumpărat şi ulterior a consumat băuturi alcoolice, fapt ce reprezintă o încălcare majoră a regulamentelor în vigoare şi a procedurilor companiei.

Ei au adăugat că acţionează alături de CFR SA pentru reluarea cât mai rapidă a circulaţiei trenurilor pe zona afectată.

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...