PwC: Inteligenţa artificială ar putea duce la cresterea PIB-ului global cu 14% până în 2030

Inteligenţa artificială (IA) va avea un impact uriaş asupra economiei globale, iar PIB-ul global ar putea creşte cu până la 14% până în 2030, drept rezultat al implementării acesteia, conform raportului PwC Sizing the prize.
Economica.net - mie, 19 sept. 2018, 11:37
PwC: Inteligenţa artificială ar putea duce la cresterea PIB-ului global cu 14% până în 2030

Acest procent de creştere este echivalent cu un plus de 15.700 de miliarde de dolari – făcând din IA cea mai mare oportunitate comercială din economia actuală aflată în continuă schimbare. Din această sumă, 6.600 de miliarde sunt previzionate să provină din creşterea de productivitate, în timp ce 9.100 de miliarde de dolari vor proveni din efectele de rundă a doua la nivelul consumului.

Creşterea va fi stimulată de trei factori: câştigurile de productivitate obţinute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea roboţilor şi a vehiculelor autonome); câştigurile de productivitate obţinute prin dezvoltarea forţei de muncă existente de către companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligenţă artificială asistată de om şi augmentată) şi cerere de consum crescută ca rezultat al disponibilităţii produselor şi serviciilor personalizate şi/ sau de o calitate superioară datorită îmbunătăţirilor aduse cu ajutorul IA, semnalează raportul.

„În ultimul deceniu, aproape toate aspectele legate de modul în care lucrăm sau trăim – de la retail, la producţie sau îngrijire personală – au devenit din ce în ce mai digitalizate. Internetul şi tehnologiile mobile au adus primul val al transformării digitale cunoscut drept Internet of People. În plus, raportul anticipează că volumul de informaţii generat de Internet of Things (IoT) va fi de câteva ori mai mare comparativ cu volumul de informatii oferit de Internet of People. Prin urmare, este posibil ca pe termen scurt, potenţialul de creştere economică datorat Inteligenţei Artificiale să provină din îmbunătăţirea productivităţii”, se menţionează într-un comunicat al PwC.

Potrivit raportului, creşterea productivităţii muncii este aşteptată să reprezinte peste 55% în rândul contribuţiilor aduse la PIB de Inteligenţa Artificială în perioada 2017 – 2030. Aceasta include automatizarea sarcinilor de rutină, îmbunătăţirea abilităţilor angajaţilor, precum şi degrevarea lor de sarcini repetitive pentru a se putea concentra pe activităţi cu valoare adăugată. Foarte probabil, sectoarele bazate intensiv pe capital, precum producţia sau transportul, vor înregistra cele mai mari câştiguri datorate IA, având în vedere că multe dintre procesele lor operaţionale sunt predispuse automatizării. Creşterea PIB-ului, drept rezultat al îmbunătăţirii produselor şi schimbărilor ulterioare la nivelul cererii, al comportamentului consumatorilor, dar şi consumului, toate datorate IA, va depăşi creşterea provenită din câştigurile de productivitate. Raportul estimează că aceasta va furniza un plus de 9.000 de miliarde de dolari la PIB-ul global în 2030.

„În acest context, industriile şi sectoarele care vor adopta din timp potenţialul inteligenţei artificiale şi vor investi în el vor avea avantajul unei perspective superioare asupra clienţilor. De asemenea, beneficiile competitive imediate includ o capacitate îmbunătăţită de a înţelege preferinţele consumatorilor, precum şi o capacitate consolidată de a-şi adapta produsele pentru a corespunde acestor cereri individuale. Acţionând în acest fel, companiile ar putea să îşi consolideze poziţia, obţinând cote mai mari de piaţă. Acestea vor reprezenta liderii de piaţă şi vor avea capacitatea de a modela procesele de dezvoltare ale produselor în jurul unui volum semnificativ de informaţii legat de clienţi. În plus, acest lucru va genera dificultăţi competitorilor care nu vor reuşi să ţină pasul, fapt ce va crea un avantaj de necontestat companiilor care au investit încă de timpuriu în IA”, mai arată raportul.

Acesta mai menţionează că anumite economii au potenţialul de a înregistra câştiguri mai mari, comparativ cu altele, atât în termeni absoluţi, cât şi în termeni relativi. Se aşteaptă ca America de Nord (cu un impact de 14,5% în PIB) şi China (26,1%) să înregistreze cele mai mari câştiguri economice, fiind estimat că inteligenţa artificială va contribui la creşterea PIB-ului celor două economii cu 10.700 de miliarde de dolari până în 2030. Cifra va reprezenta 70% din impactul economic pe care inteligenţa artificială îl va avea la nivel global. În acelaşi timp, Europa şi Asia de Sud-Est vor avea o creştere economică de 3.400 de miliarde de dolari până în 2030.

„Impactul IA asupra productivităţii ar putea fi decisiv, iar companiile care nu se vor adapta şi nu vor adopta inteligenţa artificială s-ar putea să devină necompetitive. În ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării tehnologiei inteligenţei artificiale la nivel local, România are un potenţial semnificativ care este alimentat de un mare număr de talente în domeniile roboticii, tehnologiei şi IT, fapt evidenţiat şi de recentul succes la nivel global al UiPath. Pentru România, adoptarea noilor tehnologii încă din faza de pionierat ar putea fi o şansă pentru recuperarea în ritm rapid a decalajelor de dezvoltare faţă de statele vest-europene”, consideră Luca Martini, partener, liderul Departamentului de consultanţă pentru afaceri PwC România.

În ceea ce priveşte industriile cele mai afectate de adoptarea IA, este aşteptat ca pe termen scurt (0-3 ani) cel mai mare potenţial impact asupra consumului să fie vizibil în retail, tehnologie şi serviciile financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă,......
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...