Vinerea, programul legal de muncă va fi de doar şase ore – proiect

Doi parlamentari liberali propun, printr-un proiect de act normativ, reducerea orelor de lucru prestate săptămânal, de la 40 la 38 de ore, fără afectarea salarizării şi, de regulă, ziua de vineri să fie de şase ore.
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 09:24
Vinerea, programul legal de muncă va fi de doar şase ore - proiect

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii a fost iniţiată de senatorul PNL Alexandru Pereş şi de deputatul liberal Dan Coriolan Simedru şi a fost depusă la Senat.

Potrivit proiectului, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore.

”38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată. (…) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii va fi de 8 ore pe zi de luni până joi şi de 6 ore vinerea, cu două zile repaus. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate se poate opta şi pentru o variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern’, se arată în proiectul de act normativ.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că ‘scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariaţii în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, dar nu în detrimentul productivităţii muncii’.

Prin această modificare a Codului Muncii în sensul reducerii timpului de lucru şi flexibilizării programului de muncă ‘se asigură o protecţie în plus sănătăţii fizice şi mentale a salariaţilor inducându-se, deopotrivă, starea de bine şi optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv în creşterea calităţii şi productivităţii muncii, consideră iniţiatorii.

Iniţiatorii au invocat situaţia din mai multe ţări, printre care Suedia, Franţa şi Germania, care ar fi redus timpul de lucru şi ar fi reuşit îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea productivităţii muncii.

Aceştia mai susţin că, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la University College London, salariaţii care lucrează mai multe ore se expun unui risc crescut de accident vascular cerebral.

‘România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa la AVC cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare. Într-adevăr, cauzele accidentelor vasculare cerebrale sunt multiple, dar îngrijorător este faptul că incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârsta între 20 şi 64 de ani, exact plaja de vârstă a membrilor activi ai societăţii, în creştere cu 6% faţă 1990’, menţionează iniţiatorii.

Proiectul se află în consultare publică la Senat, prima Cameră sesizată.

Te-ar mai putea interesa și
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Marca Dacia continuă să crească. Peste 151.000 de mașini înmatriculate în Europa în primul trimestru din 2024
Înmatriculările de mașini noi din Europa s-au majorat, după primele trei luni din 2024, cu 4,9%. Înmatriculările Dacia au crescut cu 3,2%. ...
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de ...
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...