Senatul a aprobat tacit o modificare la OUG 50: creditele ar putea fi refinanţate la cursul de la acordare

Un proiect de lege care permite debitorilor să ramburseze anticipat parţial sau total creditul în valută la cursul de la momentul acordării a fost adoptată tacit de către Senat.
Mihai Banita - mie, 18 iun. 2014, 12:34
Senatul a aprobat tacit o modificare la OUG 50: creditele ar putea fi refinanţate la cursul de la acordare

Proiectul de lege primise aviz negativ de la Comisia Juridică, cea de fond, şi urma să fie respinsă de către plenul Senatului.

La cererea unui reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, proiectul a fost retrimis în comisie pentru raport suplimentar.

Însă, în acest interval, a fost atinsă limita de timp pentru adoptarea tacită (12 iunie 2014), astfel că proiectul a trecut de Senat în forma iniţiatorului. Senatul a luat act de împlinirea termenului în şedinţa de astăzi.

Proiectul spune că rambursarea anticipată, totală sau parţială, a creditului se poate face în valuta în care a fost accesat sau în lei.

 

În cazul în care rambursarea unui credit în altă valută se face în lei, creditorul recalculează valoarea acestuia, în funcţie de cursul de schimb mediu al BNR (pentru valuta creditului) din luna acordării.

Cui ar trebui să i se aplice această lege

Proiectul, iniţiat de senatori şi deputaţi de la UDMR, PSD, PDL şi PNL, îşi doreşte să modifice OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

La articolul II, în proiect scrie că sunt abrogate orice prevederi contrare.

OUG 50 a fost modificată prin legea 288/2010, care spune că prevederile OUG nu se aplică creditelor în derulare la momentul iunie 2010, cu excepţia câtorva paragrafe.

Art. 95, modificat de legea 288:

„Prevederile prezenţei ordonanţe de urgenţă nu se aplică contractelor în curs de derulare la dată intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia dispoziţiilor art. 37^1, ale art. 66—69 şi, în ceea ce priveşte contractele de credit pe durata nedeterminată existente la dată intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, ale art. 50—55, ale art. 56 alin. (2), ale art. 57 alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 66—71″.

Art. 66-69 din OUG se referă la rambursarea anticipată.

Rămâne de văzut dacă proiectul poate fi interpretat în sensul că se va aplica şi creditelor acordate înainte de 2010. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...