Sondaj KPMG: 70% dintre directorii IT sunt îngrijoraţi de atacurile cibernetice realizate din exteriorul companiilor

Un procentaj de 70% dintre administratorii de reţea ai companiilor globale sunt îngrijoraţi de atacurile cibernetice realizate de factori externi cu intenţii criminale, în timp ce aproape jumătate cred că hackerii amatori reprezintă un risc ridicat pentru organizaţia în care lucrează, relevă sondajul Creative CIO 2016, realizat de Grupul Harvey Nash, în colaborare cu KPMG, dat joi publicităţii.
Economica.net - joi, 28 iul. 2016, 09:25
Sondaj KPMG: 70% dintre directorii IT sunt îngrijoraţi de atacurile cibernetice realizate din exteriorul companiilor

Studiul KPMG a arătat, totodată, că trei din zece organizaţii au fost nevoite să răspundă unor incidente de securitate IT sau unor atacuri cibernetice, în ultimii doi ani. În plus, şapte din zece administratori de reţea sunt cel mai îngrijoraţi de atacurile cibernetice realizate de către factori externi cu intenţii criminale, iar aproape 50% dintre cei chestionaţi cred că hackerii amatori reprezintă un risc ridicat pentru organizaţie.

Pe de altă parte, doar patru din zece directori IT sunt de părere că persoane cu acces în interiorul companiilor (actuali sau foşti angajaţi) prezintă un risc cibernetic comparabil cu factorii externi.

Potrivit cercetării KPMG, peste o treime dintre cei care conduc departamentele IT (34%) raportează direct către directorii executivi (CEO), cu 10% mai mult decât anul trecut, iar 87% dintre aceştia admit că se simt împliniţi din punct de vedere profesional.

Concluziile studiului de specialitate evidenţiază, de asemenea, faptul că priorităţile CIO (Chief Information Officer) sunt într-o continuă schimbare şi scot în evidenţă faptul că directorii executivi se concentrează mai mult pe proiecte IT ce aduc bani companiei (aproximativ două treimi) şi mai puţin pe proiecte care reduc costurile (37%).

‘În realitate, unele dintre priorităţile tradiţionale ale directorilor IT au înregistrat o diminuare a importanţei lor de-a lungul ultimilor patru ani. De exemplu, creşterea eficienţei operaţionale a scăzut cu 16%, iar asigurarea unei performanţe stabile a departamentului IT s-a diminuat cu 27%, ca priorităţi pe agenda CIO’, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte pregătirea profesională a specialiştilor în IT, aproximativ două treimi (65%) dintre directorii IT afirmă că lipsa de talent în domeniu va împiedica organizaţiile să ţină pasul cu ritmul schimbărilor, valoare în creştere cu 10% faţă de evaluarea făcută în 2015. Cele mai râvnite competenţe căutate de companii sunt cele digitale, dar şi cele referitoare la strategia IT, conform studiului.

În plus, directorii IT din cadrul companiilor mai mici petrec de cinci ori mai mult timp lucrând pe proiecte cu vizibilitate externă, precum dezvoltarea de relaţii cu alte părţi interesate (din interiorul companiei sau din afara acesteia) sau strategii de dezvoltare, în detrimentul unor activităţi tradiţionale IT ca administrarea sistemelor şi a infrastructurii.

O altă concluzie a sondajului KPMG arată că prezenţa femeilor în roluri de conducere IT a crescut cu o treime, de la 6 la 9%, în ultimul an, în timp ce una din cinci organizaţii are, în prezent, Chief Digital Officer (CDO). Pe de altă parte, doar o cincime dintre administratorii de reţea se simt încrezători că organizaţia lor este foarte bine pregătită să identifice şi să răspundă atacurilor cibernetice.

Studiul realizat de Grupul Harvey Nash, în colaborare cu KPMG, privind directorii IT este cel mai mare studiu de acest gen din lume în ceea ce priveşte numărul respondenţilor. Cercetarea a inclus 3.352 de directori IT şi lideri din domeniul tehnologiei, fiind efectuat în perioada 12 decembrie 2015 – 10 aprilie 2016, în 82 de ţări.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor în 155 de ţări, prin intermediul a 174.000 de angajaţi. Societăţile independente membre ale reţelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (‘KPMG International’), o entitate elveţiană.

În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din: Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...