Tiberiu Pop, CEL.ro: Condiţiile impuse eMAG de Concurenţă pentru PCGarage sunt praf în ochi

Cele patru site-uri de comerţ online pe care trebuie să le vândă eMAG pentru a obţine avizul Consiliului Concurenţei pentru preluarea PCGarage.ro "sunt închise de ani de zile şi nu au mai avut nici o urmă de trafic", dar "au fost reactivate de curând ca să pară că totuşi Consiliul Concurenţei a făcut ceva împotriva monopolului eMAG", a spus antreprenorul Tiberiu Pop, proprietarul companiei Corsar Online, care operează CEL.ro, unul dintre cele mai mari magazine online din România.
Economica.net - Dum, 04 dec. 2016, 21:32
Tiberiu Pop, CEL.ro: Condiţiile impuse eMAG de Concurenţă pentru PCGarage sunt praf în ochi

Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că a autorizat condiţionat tranzacţia prin care Dante International, compania care operează eMAG.ro, preia PCGarage.ro, unul dintre cele mai mari magazine de electronice din România, de la antreprenorul Marius Ghenea. eMAG.ro este cel mai mare magazin online din România şi face parte din grupul sud-african de comerţ electronic Naspers.

„La conexiunile politice pe care le are eMAG era şi greu de crezut că nu vor putea exercita presiunea asupra Consiliului. Cele patru magazine sunt praf în ochi. Ele sunt închise de ani de zile şi nu au mai avut nici o urmă de trafic, au fost reactivate de curând ca să pară că totuşi Consiliul Concurenţei a făcut ceva împotriva monopolului eMAG”, a punctat Pop, contactat de ECONOMICA.NET. Omul de afaceri îşi fundamentează observaţiile pe datele agregate de platforma Alexa.com privind traficul celor patru site-uri.

Pentru a obţine avizul pentru preluarea PCGarage.ro, eMAG s-a angajat să cesioneze site-urile www.pcfun.ro, www.shopit.ro, www.garagemall.ro şi www.electrofun.ro, şi să nu se implice în activităţile cesionate pentru o perioadă de cel puţin 10 ani.

Tiberiu Pop a afirmat, în aprilie, pentru ECONOMICA.NET, că CEL.ro şi-a propus să-şi lărgească în acest an portofoliul de produse şi să preia magazine online concurente, însă planurile companiei sunt îngreuntate de lipsa capitalului de investit.

„Valoarea lor de piaţă este zero absolut. Sunt la fel de utile ca orice domeniu nou înregistrat pe care s-a pus o platformă de e-commerce descărcată de pe internet”, a spus CEO-ul CEL.ro, într-un dialog prin email cu ECONOMICA.NET, în urma anunţului de marţi al Consiliului Concurenţei.

Referindu-se la comunicatul Consliului, Pop a adăugat: „Este o formulare vagă şi imprecisă în ideea în care să nu implice şi bazele de date care sunt comune cu PCGarage şi care într-adevăr au ceva valoare. Prin cesionare probabil se va înţelege domeniul şi eventual platforma tehnică care în toate cele patru cazuri e depăşită moral. Deci nu este nimic de preluat, este doar încă o bătaie de joc tipic românească pentru publicul neavizat”.

Formularea la care se referă omul e afaceri este: „Ca urmare, Dante şi-a luat angajamentul de a cesiona patru magazine online active pe piaţa comercializarii cu amanuntul de produse nealimentare și anume: www.pcfun.ro, www.shopit.ro, www.garagemall.ro și www.electrofun.ro”.

Concurenţa admite, în comunicatul de marţi, că tranzacţia „conduce la consolidarea poziţiei pe piaţă a Dante Internațional şi, implicit la scăderea presiunii concurențiale pentru anumite categorii de produs”.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii eMAG şi antreprenorul Marius Ghenea au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea deciziei Consiliului Concurenţei.

PCGarage.ro a anunţat, în luna aprilie, că va face parte din grupul eMAG, combinând astfel afacerile a două dintre cele mai mari şi mai cunoscute magazine de electronice din România. Valoarea tranzacţiei nu a fost anunţată oficial. Tiberiu Pop declara atunci, pentru Ziarul Financiar, că nu a dispus de suma de opt milioane de euro pentru a cumpăra PCGarage.ro şi că tranzacţia ar trebui blocată de Consiliul Concurenţei.

Pop mai afirma atunci, pentru ECONOMICA.NET, că „cifrele de afaceri (din retailul online – n.r.) sunt încă prea mici pentru a atrage un investitor” din exterior, iar acest business va aduce profit „poate doar după ce în piaţă vor rămâne 2-3 jucători”.

PC Garage a avut afaceri de aproximativ 165 milioane lei anul trecut, iar cifra de afaceri a Dante International a ajuns la 1,7 miliarde de lei.

CEL.ro a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 173 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...