Tranzacţia Leroy Merlin-bauMax schimbă piaţa de bricolaj. Cum arată acum

Tranzacţia prin care retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin a preluat cele 15 unităţi aparţinând companiei austriece BauMax schimbă radical topul companiilor pe piaţa de profil. Avem un nou număr trei, în defavoarea grupului britanic Kingfisher, care coboară o poziţie.
Alina Stanciu - mar, 08 iul. 2014, 21:05
Tranzacţia Leroy Merlin-bauMax schimbă piaţa de bricolaj. Cum arată acum

Tranzacţia anunţată ieri, prin care cele 15 magazine de bricolaj bauMax au intrat în portofoliul companiei franceze Leroy Merlin, schimbă semnificativ clasamentul retailerilor de bricolaj din România. Leroy Marlin, ce face parte din grupul Adeo, urcă direct pe poziţia a treia atât din punct de vedere al numărului de magazine, cât şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri. Vorbim deja despre un lanţ format din 16 unităţi şi un business ce poate deveni o reală ameninţare pentru liderii de piaţă: companiile cu capital 100% românesc Dedeman şi Arabesque.

Mai exact, luând în calcul cifrele de afaceri cumulate ale societăţilor BauMax România şi Leroy Merlin Bricolaj ajungem la un business estimat la aproximativ 654,1 milioane de lei (148,3 milioane de euro), cu aproximativ 13,1 milioane de lei mai mare  faţă de cel al companiei Bricostore România, numărul trei în piaţă până în momentul preluării. Leroy Merlin a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 108,2 milioane de lei şi o pierdere netă de 33,1 milioane de lei. Meţionăm că cifrele de afaceri ale BauMax şi Bricostore sunt aferente anului 2012, dar sunt ultimele disponibile, conform raportărilor Ministerului de Finanţe.

Citeşte şi bauMax a vândut cele 15 magazine din România către grupul francez Adeo

Două magazine pe aceeaşi stradă

În ceea ce priveşte numărul de magazine, Leroy Merlin ar putea ajunge pe termen scurt la o reţea de 18 unităţi, având în vedere că pregătesc inaugurarea unui nou magazin în Craiova, în parcul de retail Electroputere Parc şi au demarat lucrările pentru o altă unitate în Bucureşti, pe Şoseaua Alexandriei. Problema este însă faptul că, în urma tranzacţiei, Leroy Merlin a ajuns să deţină două magazine pe aceeaşi stradă: respectiv şoseaua Chitilei numărul 242, unde funcţionează acum o unitate BauMax şi respectiv 284 unde este primul magazin al francezilor din România. În Capitală, în cazul în care nu va renunţa la unitatea BauMax din bd Chitilei şi incluzând unitatea în construcţie, Leroy Merlin va ajunge la 4 magazine.

Altfel de concept

În 2011, la inaugurarea primului şi, momentan, singurului magazin din România, Leroy Merlin s-a promovat agresiv pe segmentul celui mai mic preţ. ” Leroy Merlin reinventează preţurile mici”, scria mare pe un afiş ancorat de primul magazin Leroy Merlin din România, amplasat pe Şoseaua Chitila, în cadrul proiectului Colloseum. Leroy Merlin mai anunţa atunci că vrea să îşi spulbere concurenţa prin preţuri mici şi servicii în plus faţă de celelalte 7 mari lanţuri existente deja pe piaţa autohtonă, scopul final fiind de a deveni lider de piaţă. De atunci, calea spre podiumul pieţei a fost extrem de lentă, francezii aşteptând, se pare, vânzătorul perfect. În schimb, austriecii de la bauMax, care au intrat în România în 2006, au ales să îşi caute clienţi mai degrabă printre constructorii profesionişti.

bauMax, companie cu aproximativ 9.000 de angajaţi, dintre care 4.000 numai în Austria, încearcă în prezent să-şi restructureze datoriile după o expansiune ambiţioasă în Europa de Est şi Turcia. În 2012 (ultimul an pentru care există date disponibile), pierderile grupului bauMax s-au dublat până la 126 milioane de euro, de la 47,2 milioane euro în 2011, din cauza situaţiei dificile de pe pieţele din Europa de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna anului trecut închiderea companiei după ce Uniunea Europeană a refuzat......
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...