Tranzacţiile din sectorul energiei şi al utilităţilor, record de 241,8 miliarde dolari, în ciuda provocărilor legate de reglementare

Valoarea tranzacţiilor din sectorul energiei şi al utilităţilor atinge recordul de 241,8 miliarde dolari, în pofida provocărilor legate de reglementare, iar 57% dintre executivii de la nivel global estimează că vor derula o tranzacţie în următoarele 12 luni, conform unui studiu de specialitate. 
Economica.net - lun, 03 dec. 2018, 17:53
Tranzacţiile din sectorul energiei şi al utilităţilor, record de 241,8 miliarde dolari, în ciuda provocărilor legate de reglementare

Tranzacţiile cu gaze ating un nivel record, în timp ce energiile regenerabile cumulează 41% din volumul tranzacţiilor, conform raportului EY „Power transactions and trends: Q3 2018 (PTT) – Tranzacţii şi tendinţe în domeniul energiei”. În ciuda incertitudinii din zona de reglementare şi a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se aşteaptă să încheie o tranzacţie în anul următor.

După un început în forţă al anului pentru fuziuni şi achiziţii, activitatea de tranzacţionare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde dolari de la 83 miliarde dolari.

Tranzacţiile cu utilităţi din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacţiilor globale (36,5 miliarde dolari), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde dolari). Toate regiunile au continuat să urmărească investiţii în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacţii reprezentând 41% din volumul tranzacţiilor globale.

În Europa, tranzacţiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacţiilor (8,1 miliarde dolari) şi au marcat un trimestru mai slab decât s-a aşteptat.

Pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacităţi de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Aceasta conduce la creşterea valorii specifice a tranzacţiilor cu astfel de active, comparativ cu investiţiile în active de reţele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorităţi intensifică această tendinţă.

În Europa, asistăm la consolidări pe verticală şi pe orizontală (generatorii din surse convenţionale achiziţionează capacităţi în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului şi creşterea flexibilităţii propriei producţii), în combinaţie cu capacităţi de stocare a energiei.

„Se prevede şi în România o răspândire rapidă a soluţiilor descentralizate ce utilizează surse regenerabile de energie, combinate cu soluţii de stocare, în paralel cu intensificarea activităţii tranzacţionale în domeniul capacităţilor de producţie existente din surse regenerabile”, spune Valeriu Binig, senior advisor, EY România.

Valoarea tranzacţiilor din Americi a înregistrat o creştere trimestrială de 7%, la 28,8 miliarde dolari, reprezentând aproape jumătate (46%) din valoarea totală a tranzacţiilor globale.

Al treilea trimestru a demonstrat apetitul pentru investiţii în surse de energie regenerabilă, atingând o valoare de 4,5 miliarde dolari, care include achiziţia anunţată de Edison a activelor Sempra Energy, în valoare de 2,1 miliarde dolari, subliniind impactul activismului acţionarilor din cel două Americi. Statele Unite s-au menţinut ca principală destinaţie de investiţii din regiune.

În ciuda scăderii cu 78% a valorii tranzacţiilor din Europa, la 10,1 miliarde dolari, parcurile eoliene offshore au oferit investitorilor financiari randamente solide.

Specialiştii aşteaptă ca încheierea negocierilor dintre cele 28 de state membre ale UE privind viitorul cadru al pieţei de energie electrică să consolideze investiţiile în T4.

Zona Asia-Pacific a înregistrat o creştere trimestrială a valorii tranzacţiilor de 118%, atingând 22,5 miliarde dolari, o mare parte a datorată planurilor anunţate de achiziţie a APA Group din Australia, pentru suma de 16,3 miliarde dolari, de către CK Infrastructure, CK Asset şi Power Assets Holdings.

Privind în perspectivă, CCB indică faptul că liderii din sector rămân încrezători în dezvoltarea economiei. Cu încă un an de prognoză de creştere puternică a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei şi al utilităţilor se aşteaptă la o îmbunătăţire a perspectivelor de creştere în următoarele 12 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...