Uber scade tariful la 1,3 lei/km şi schimbă regulile pentru parteneri. Speră să atragă noi clienţi, dar şi mai mulţi şoferi

Schimbări majore pentru serviciile de ride sharing Uber din Bucureşti: compania reduce tarifele atât pentru varianta low-cost uberX, de la 1,45 lei la 1,3 lei/kilometru, cât şi pentru UberSELECT, care va costa începând de marţi, 29 august, 1,65 lei/kilometru, cu 30% sub preţul de până acum, de 2,45 lei/kilometru. De asemenea, compania americană relaxează, într-o oarecare măsură, exigenţele privind tipurile de automobile acceptate pentru cele două servicii, dar promite aceleaşi standarde de calitate. Schimbările au ca scop atât creşterea numărului de clienţi, cât şi atragerea a cât mai mulţi şoferi parteneri.
Vlad Popescu - mar, 30 aug. 2016, 05:51
Uber scade tariful la 1,3 lei/km şi schimbă regulile pentru parteneri. Speră să atragă noi clienţi, dar şi mai mulţi şoferi

„Aceste schimbări au un obiectiv clar: să deschidă platforma Uber unui public cât mai mare. Noile tarife permit și mai multor oameni să apese un buton și să solicite o cursă ieftină – ne așteptăm ca solicitarea pentru serviciu să crească considerabil în următoarele luni, ceea ce va însemna și venituri crescute pentru parteneri. Totodată, schimbăm criteriile de acces pe platformă astfel încât mai mulți șoferi să poată câștiga un venit conducând propria mașina”, a spus Nicoleta Schroeder, general manager al Uber România, într-un comunicat trimis de companie.

Astfel, Uber vrea, pe de o parte, creşterea puternică a numărului de şoferi parteneri şi, pe de altă parte, atragerea a cât mai mulţi clienţi. Compania are în prezent peste 100.000 de clienţi în România şi speră la dublarea numărului lor până la finalul anului.

„Uber anunță o serie de schimbări pentru a face serviciul mai accesibil pentru cât mai mulți pasageri și soferi parteneri în București și pentru a servi mai bine orașul. Începând de marți, 30 august, ora 10:00, uberX și UberSELECT vor avea tarife reduse cu 10%, respectiv 30%. Totodată, criteriile de acces pe platformă pentru parteneri au fost modificate, pentru a permite mai multor șoferi să conducă cu Uber, pentru a crește disponibilitatea serviciului și pentru a valorifica cât mai multe mașini”, a afirmat reprezentanții Uber în comunicat.

Astfel, opţiunea low-cost uberX va fi rezervată automobilelor mai ieftine, precum Dacia Logan, sau celor din clasa compactă. Vechimea maximă a maşinilor acceptate pe uberX creşte la 15 ani, faţă de 10 ani în prealabil. „Măsura vine în contextul în care parcul auto din România are numeroase autoturisme mai vechi de 10 ani în stare foarte bună, care, acum, pot fi valorificate mai eficient pe platforma Uber. Cei care vor alege uberX, vor putea călători cu maşini ca Dacia Logan, Peugeot 207, Skoda Fabia, Volkswagen Polo sau Renault Clio”, precizează compania.

Maşinile mai scumpe trec la UberSELECT. Pentru UberSELECT se vor putea califica, de acum înainte, şi parteneri care conduc automobile precum Audi A3 sau Ford Focus, astfel că serviciul va avea de două ori mai mulţi şoferi. Partenerii UberSELECT pot opta să accepte curse uberX atunci când nu va exista cerere pentru serviciul mai scump.

Şoferii parteneri Uber vor primi venituri garantate în următoarele câteva săptămâni, compania încercând astfel să se asigure că schimbările nu le vor afecta pe termen scurt câştigurile. Uber speră că, odată ce consumatorii vor afla că au scăzut preţurile, cererea mai mare va creşte gradul de ocupare şi veniturile conducătorilor auto.

Spre exemplu, după introducerea „tarifului de vară”, în luna aprilie, când preţurile uberX au fost reduse de la 1,65 lei/kilometru la 1,45 lei/kilometru, veniturile medii ale şoferilor parteneri au crescut cu 12% în luna următoare, spun reprezentanţii companiei.

Uber s-a lansat în Bucureşti la începutul anului trecut cu serviciul uberX, la un tarif de 1,39 lei/km, acelaşi cu cel practicat de majoritatea firmelor de taxi. În luna decembrie, compania a mărit tariful în Bucureşti la 1,65 lei/km, iar în aprilie preţul uberX a fost redus la 1,45 lei/kilometru, denumit atunci tarif de vară.

În această vară, Uber a lansat serviciul uberX şi la Cluj-Napoca, iar până la sfârşitul anului vizează încă un oraş mare. Principalele variante ar fi Timişoara, Braşov sau Iaşi. Pe lângă uberX şi UberSELECT, compania operează în România şi serviciul Uber Child Seat, prin care clienţii pot chema maşini dotate cu scaun special pentru copii mici.

Majoritatea companiilor de taximetrie din Bucureşti practică tarife de 1,39 – 1,40 lei/kilometru, existând şi firme mari care taxează cu 1,65 lei/kilometru. Unele firme de taxi au lansat propriile aplicaţii prin care clienţii pot chema maşina folosind sistemul GPS, iar taximetriştii pot opta şi pentru aplicaţii independente, precum Clever Taxi sau Star Taxi.

Pe lângă taximetrişti şi Uber, bucureştenii mai au la dispoziţie servicii premium precum BlackCab şi, de curând, aplicaţia de ride sharing Taxify, operată de o companie din Estonia, care s-a lansat în luna august în Bucureşti cu tarife similare preţurilor percepute de uberX.

Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite şi s-a extins rapid la nivel global, reuşind să atragă finanţări spectaculoase pentru un start-up nelistat la bursă. În prezent, Uber este prezentă în peste 500 de oraşe din 66 de ţări, iar şoferii parteneri au efectuat peste un miliard de călătorii. Lansarea Uber a devenit un subiect controversat în multe oraşe, fiind contestată vehement – şi uneori violent – de taximetrişti. Controverse au fost şi în România, însă nu s-au concretizat în măsuri care să limiteze în vreun fel activitatea companiei.

Strategia de extindere agresivă prin tarife atractive şi compensaţii pentru şoferii parteneri nu este încă profitabilă pentru Uber, la nivel mondial, potrivit informaţiilor publicate recent de Bloomberg.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că Uber a acumulat, în primele şase luni ale acestui an, pierderi de 1,27 miliarde de dolari, deşi în primul trimestru reuşise să aducă pe profit afacerile din Statele Unite. Pierderile Uber la nivel mondial ar fi ajuns la 520 milioane de dolari în primele trei luni din an, respectiv 750 milioane de dolari în trimestrul al doilea.

Cea mai mare parte din pierderi au fost cauzate de subvenţiile către şoferi, menite să compenseze tarifele mici.

Compania vrea să regândească transportul urban şi are în derulare proiecte avangardiste, precum parteneriatul cu Volvo prin care clienţii din Pittsburgh, SUA, pot fi transportaţi de maşini autonome.

Noile tarife uberX

Tarif de bază: 1,3 Lei/ Tarif pe km: 1,3 Lei / Tarif pe minut: 0,22 Lei
Tarif minim 8 lei/ Taxa de anulare dupa 5 minute: 6 lei

Astfel, prețul unei curse de la Gara de Nord până în complexul studențesc Regie va fi de aproximativ 8 lei, în condiții de trafic normal, promite Uber.

Noile tarife UberSELECT

Tarif de bază 1,65 Lei/ Tarif pe km: 1,65 Lei / Tarif pe minut: 0,28 Lei
Tarif minim 10 lei/ Taxa de anulare dupa 5 minute: 8 lei

Cu noile tarife, o cursă de la Piața Victoriei până la Palatul Parlamentului va fi de aproximativ 11 lei, în condiții de trafic normal

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...