Vasilescu: Unii depunători reclamă că retrag mai puţini bani decât au depus. BNR a trimis o circulară băncilor

Banca Naţională a României a primit scrisori de la clienţi ai băncilor prin care aceştia reclamau că au retras mai puţini bani din depozite decât la momentul depunerii, situaţie în care banca centrală a trimis tuturor băncilor comerciale din România o circulară prin care le cere să adopte măsuri de urgenţă astfel încât oamenii care economisesc să nu piardă, ci dimpotrivă, să câştige, a declarat joi, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 18:00
Vasilescu: Unii depunători reclamă că retrag mai puţini bani decât au depus. BNR a trimis o circulară băncilor

‘Au sosit scrisori la Banca Naţională prin care depunători în bănci se plâng că, atunci când şi-au retras banii din depozite, au primit mai puţin decât au depus. Plecând de la această sesizare, Banca Centrală a trimis tuturor băncilor comerciale din România o circulară prin care le cere să adopte măsuri de urgenţă şi să comunice Băncii Naţionale ce măsuri vor lua, în aşa fel încât oamenii care economisesc şi care fac depozite din economisirile lor în bănci să nu piardă, ci dimpotrivă, să câştige’, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu a explicat că Banca Centrală a acţionat preventiv, prin acţiunea de a trimite circulare băncilor comerciale.

‘Este vorba de unele bănci şi nu de foarte multe sesizări. Iar dacă apare un caz, fie că sunt două sau zece, ele se pot înmulţi, şi atunci Banca Naţională, aşa cum procedează de fiecare dată, a acţionat şi de această dată preventiv. Această circulară face parte din seria de politici prudenţiale pe care le adoptă Banca Naţională. Dacă oamenii se plâng, Banca Naţională a atras atenţia băncilor comerciale. Nu le-a sancţionat, şi nici nu are dreptul, pentru că Banca Naţională nu este minister, să sancţioneze băncile pentru felul în care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de clienţii lor. Aceasta este o problemă care revine Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor şi se referă la consumatorii de bani. Banca Naţională a intervenit ca organism de autorizare, de supraveghere şi de reglementare’, a arătat Vasilescu.

Acesta a reamintit de procesul de scădere a dobânzii cheie de către Banca Centrală, despre care a spus că a fost tocmai un semnal pentru a determina conducerile băncilor comerciale să reducă dobânzile, dar nu dobânzile la pasive, ci dobânzile la active.

‘Când a început procesul de scădere a dobânzii de politică monetară, însuşi guvernatorul a subliniat, adresându-se băncilor, să se repeadă să scadă dobânda activă, adică dobânda pe care o percep băncile de la cei cărora le dau credite şi nu să se repeadă să scadă dobânda pasivă, adică dobânda pe care o plătesc băncile pentru cei care fac depozite, pentru cei care economisesc şi fac depozite în bănci’, a subliniat Adrian Vasilescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Bucureşti, eveniment la care a fost prezent şi Adrian Vasilescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...