1 din 6 români care merg la stomatolog îşi pune cel puţin un implant dentar – studiu

Unul din şase pacienţi care au mers anul trecut la stomatolog şi-a pus cel puţin un implant dentar, arată un studiu realizat pe un eşantion reprezentativ de persoane. Numărul românilor care şi-au pus anul trecut cel puţin un implant dentar a crescut cu circa 10% faţă de nivelul din 2016.
Economica.net - joi, 08 feb. 2018, 08:51
1 din 6 români care merg la stomatolog îşi pune cel puţin un implant dentar - studiu

Cei mai mulţi dintre cei care şi-au pus implant dentar anul trecut au între 30 şi 55 de ani, iar 51% dintre pacienţi sunt bărbaţi. 

„Interesul crescut pentru o dantură funcțională și sănătoasă este remarcabil şi dacă ar fi să privim vârstele extreme ale celor care apelează la implanturi dentare. Am avut atât cazuri de pacienți de 23 de ani care au dorit să își înlocuiască dinții lipsă, cât și pacienți de 80 de ani, a căror intervenție a fost realizată cu succes, fără complicații ulterioare. Este un lucru de admirat, având în vedere că dantura are un rol foarte important în funcționarea corectă a întregului organism”, spune Cristian Irimia, medic stomatolog cu competență în implantologie.

În continuare, cele mai accesate servicii rămân cele de odontoterapie, mai exact tratarea cariilor, urmate de protetică dentară, acestea ocupând aproape 35% din activitatea medicilor stomatologi. Prevenirea afecţiunilor dentare rămâne, în continuare, la coada clasamentului motivelor pentru care românii ajung la stomatolog, aceasta fiind una dintre explicațiile pentru care restaurările dentare şi lucrările complexe, cu bugete pe măsură, sunt des întâlnite în cabinete.

„Costurile mari pe care le implică restaurările dentare, precum și timpul pierdut în cabinetele stomatologice pot fi evitate prin controale regulate, o dată la şase luni. Pacienții trebuie să știe că orice carie netratată la timp, precum şi tartrul necurățat, gingivitele sau parodontopatiile pot duce foarte ușor la complicații serioase, ce se finalizează cu pierderea dinților. De aici se ajunge la retracții osoase, deplasări ale dinților și chiar probleme digestive”, spune Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competență în chirurgie.

Accesul la tratamente stomatologice a crescut constant, dacă ar fi să privim rapiditatea cu care se deschid noi şi noi cabinete. Ultimele date oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că, în 2016, avem cu 115 cabinete mai mult decât în anul anterior, cele mai multe cabinete deschizându-se în Municipiul Bucureşti şi în judeţul Arad. Rămân încă zone cu un acces limitat, cum ar fi judeţul Olt, cu un medic stomatolog la 5.361 de locuitori. Spre comparaţie, în Capitală avem un specialist la 719 locuitori.

Studiul este realizat de un lanţ de clinici private din Bucureşti, pe un eşantion reprezentativ de aproape 4000 de pacienţi din Capitală şi judeţele limitrofe. 

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile CEO ReturRo, Gemma Webb
Care sunt problemele Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) şi cum poate deveni complet funcţional – declaraţiile ...
Sistemului Garanție-Returnare care debutează azi îi mai lipsesc unele elemente importante pentru a fi complet funcțional. Cele mai multe lucruri nefinalizate îi afectează pe micii retaileri. Nu......
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Restricţii trafic 1 Decembrie – Ce străzi vor fi închise din cauza Paradei de Ziua Naţională. Rute ocolitoare
Traficul rutier este restricţionat pe mai multe artere din Capitală, joi şi vineri, în contextul în care se organizează ...
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce înseamnă, cum funcţionează, ce se schimbă
„Marea horă” începe în toate magazinele din România. Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a început. Ce ...
Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de joi, ocazie cu care ţara noastră va ...
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Galeria de mașini a lui Ion Țiriac a împlinit 10 ani: „Fiecare automobil din colecția mea are o poveste vie”
Țiriac Collection, galeria mașinilor de excepție care îmbină valoarea istorică cu forța și dinamismul prezentului, ...